İslam'da siyasal iktidarın meşruiyet kaynakları: Dinsel-teorik temeller ve tarihsel uygulama örnekleri
Legitimacy sources of political power in islam: Religious – theoretical basis and historical practice samples
  1. Tez No: 466014
  2. Yazar: MEHMET NAZIM UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iktidar, Meşruiyet, Otorite, İslam, Şura, Biat, Political power, Legitimacy, Authority, Islam, Shura, Bay'ah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Dünyadaki tüm toplumlarda siyasal iktidarlar meşruiyetlerini geleneksel ya da modern bir kaynağa dayandırmaktadırlar. Bu, yönetimlerin istikrarlı olması için zorunlu bir durumdur. İslam'da da siyasal iktidarların meşruiyet temelleri bazı dönemler farklılık arz etse de temel kaynak Kur'an ve sünnete olan sadakat olmuştur. Bazı dönemlerde bu iki temel kaynağın ortaya koyduğu şura, biat veya liyakat ilkelerine aykırı bir şekilde iktidarlar yönetmişse de temelde meşruiyet kaynağı kutsal kitap olmuştur. Burada yöneticilerin karizmaları, farklı kabile veya topluluklardaki güç ilişkisi, aile bağları veya ideolojik ve bürokratik bağlar siyasal iktidarların seçilmesinde etkin rol oynamıştır. Bu anlamda en iyi model olarak niteleyebileceğimiz Peygamber ve Dört halife döneminden sonra meşruiyet kaynaklarında dönüşüm yaşandığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, İslam'da siyasal iktidarın meşruiyet kaynaklarını Peygamber döneminden günümüze kadar dinsel uygulamalar temelinde incelemektir. İlk olarak siyasal iktidar ve meşruiyet ile ilgili kavramlara değinilmiş ve sonrasında geleneksel ve modern meşruiyet kaynakları ele alınmış. Dördüncü bölümde İslam'da siyasal iktidarın meşruiyet kaynakları incelenmiş ve son bölümde geleneksel ve modern dönem uygulamalarla meşruiyetin gelişim temelleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political powers in all societies around the world base their legitimacy on a traditional or modern source. This is a necessary condition for governments to be stable. In Islam, although the legitimacy of political powers is different in some periods, the main sources of loyality is the Qur'an and the Sunnah. Although some periods ruled the powers in contradiction with the principles of shura and merit, basically legitimacy became Qur'an. The powers of administrators, the power relations between different tribes or communities and the ideological and bureaucratic ties played an active role in the elevtion of the political powers. In this sense, it is seen that after the periods of the Prophet and the Four Caliphs, which can be regarded as the best model, there is transformation in the sources of legitimacy. The purpose of this study is to examine the legitimacy sources of political power in Islam on the basis of religious practices from the Prophet to the present. First, concepts related to political power and legitimacy were addressed and then the sources of traditional and modern legitimacy were discussed. In the fourth part, the sources of legitimacy of political power in Islam are examined and in the last part tried to put forward the bases of development of legitimacy in traditional and modern period practices.