Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu okullarına yönetici atama sisteminin değerlendirilmesi
The evaluation of school principals' regulations at puclic school depending on MEB
- Tez No: 466037
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: okul müdürü, yönetim, yönetmelik, takdir yetkisi, yasal yetki, yönetici atama, School principals, management, regulations, statutory authority, judicial discretion, manager appointment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı; Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamu okullarına yönetici atama sürecini belirleyen Yönetici Atama ve Yerleştirme Yönetmeliklerinin incelenerek yapılan atamalarda dikkate alınan yasal yetki ile takdir yetkisinin yönetici atamaları üzerine etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla 1998, 2004, 2007, 2009, 2013 ve 2014 yıllarında yayımlanmış Yönetici Atama ve Yerleştirme Yönetmelikleri incelenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını 2015-2016 eğitim öğretim yılında İstanbul'un Kartal ve Sancaktepe ilçelerinde görev yapan 30 okul müdürü oluşturmaktadır. Araştırmda veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme soruları uzman görüşleri dikkate alınarak hazırlanmış ve ön uygulama yapıldıktan sonra mülakat için son şekli verilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Okul müdürlerinin atama ve yerleştirilmesine ilişkin çıkarılan yönetmeliklerin incelenmesi sonucunda ya takdir yetkisinin ya da yasal yetkinin ön plana çıktığı görülmüştür. Bu kapsamda okul müdürlerinin tecrübelerinden faydalanarak yönetici atama ve yerleştirme yönetmeliklerine ilişkin görüşleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Okul müdürleriyle yapılan görüşmeler sonucunda, takdir yetkisinin de yasal yetkinin de bir yönetici atama sürecinde etkin kullanılması gerektiğini belirten bulgular elde edilmiştir. Araştırmada son olarak katılımcıların, yönetici atama ve yerleştirmede geleceğe yönelik görüş ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Katılımcıların ifadelerinden hareketle, yönetici atama ve yerleştirmede amaç, işe uygun yani liyakatli okul müdürünü seçmek olmalıdır. Bu amaca ulaşmak içinse genel geçer kriterler belirlenerek objektif bir değerlendirmenin ardından kullanılan takdir yetkisiyle okul müdürlerinin atanması gerektiğine katılımcıların inandıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the influence of statutory authority and judicial discretion on school managements' instatement at public school depending on MEB while appointing school principals. The research includes 1998, 2004, 2009, 2013 and 2014 school principals' instatement. The research contains 30 school principals from Kartal and Sancaktepe in İstanbul in 2015-2016 education terms. The 30 school principals were selected by convenience sampling method to do interview. This research was conducted with quantitative research method. The interview questions were assessed and evaluated by expert and they prepare after the pilot scheme was applied. They were semi-structured and open-ended style. Obtained data were analyzed by descriptive analysis. That either statutory authority or judicial discretion stands out was seen by examining school principal regulations. It was tried to determine the school principals' opinions about school principals' regulations with the help of their management experience. That both statutory authority and judicial discretion should be used efficiently for appointment a manager was concluded from the evaluation of interview data Moreover, it was tried to determine the school principals' opinions and expectations about future school principals' regulations. Participants' expressions show that to select the capable school principals should be the aim of school principals' appointment. It can be said that participants think objective criterion and then judicial discretion should be used to reach this aim.