Madde bağımlılığı tanısı almış kişilerde benlik saygısı ile sosyal fobi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between self-esteem and social phobia in inviduals having substance addiction
- Tez No: 466094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ÜNAL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, benlik saygısı, sosyal fobi, Substance dependence, self esteem, social phobia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, madde kullanan bireylerin benlik algıları ile sosyal fobileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış ve 45 kadın ve 112 erkek toplam 157 kişi ile görüşülmüştür. Araştırmanın katılımcıları Balıklı Rum Hastanesinde tedavi gören madde bağımlısı bireylerdir. Araştırma verilerinin toplanmasında anket formu kullanılmış ve anket formunda birinci bölümde katılımcıların sosyodemografik bilgileri, ikinci bölümde Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve üçüncü bölümde Liebowitz Sosyal Fobi Ölçeği (LSFÖ) yer almıştır. Verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmıştır. Çalışma kapsamında yararlanılan testler ve uygulanan analizler betimsel istatistik analizi, tek yönlü varyans analizi, bağımsız örneklemler için t testi, saptanan farklılıklar için yapılan Tukey Post Hoc Testi, Tamhane Post Hoc Testi ve ölçekleri birbirleri ve alt boyut puanı olarak belirtilen ilişkileri belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayıları analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda madde bağımlılığı olan kişilerde sosyal fobiyle benlik saygısı arasında bulunan ilişki, pozitif yönde zayıf anlamlıdır. Madde bağımlığı olan kişilerin bağımlılık süresi ile sosyal fobi arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca, madde bağımlığı olan kişilerin yaş grubu ile benlik saygısı bağlamında anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate relationship between self perception and social phobia in individuals addicted substance. The research was designed quantitative method and were interviewed 157 people whom of 45 female and 112 male. Participants of research are addicted individuals who treated at the Balıklı Rum Hospital. Questionnare form was used to gather data of research and the form includes socio-demografic information of participants and Rosenberg Self-Esteem Scale and Liebowitz Social Phobia Scale. It was used SPPS in analyzing data. Descriptive statistics, student t-Test, One Way Anova Test, Tukey Post Hoc Test, Tamhane Post Hoc Test, Pearson Correlation Test were used to analyze data. At the end of research, it was found that there is positive and low significance between self-esteem and social phobia in addicted individuals. It was also found that there is significance between addiction period and social phobia in addicted individuals. In addition, it was determined that there is significance between age group and self-esteem in addicted people.