Manzum kısas (İnceleme-metin)
Poetry stories (Research-text)
- Tez No: 466122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN DAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Siyer, Hz. Muhammed, Manzum Kısas, Siyer, Hz. Muhammed, Poetry Stories
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
Bu çalışmada 15. yüzyıl şairlerinden Muhammed'in Sîretü'n Nebî adlı eserinin baştan ve sondan eksik bir nüshası incelenmiştir. Elimizdeki yazma, Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi'nde 21 Hk 1578/2 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. Yazmanın müstensihi, ne zaman ve nerede yazıldığı belli değildir. 3161 beyitten oluşan yazma, mesnevi nazım şekliyle yazılmıştır. Çalışmada önce siyer türü tanıtılıp siyerin Türk Edebiyatı'ndaki gelişimi anlatılmıştır. Ardından yazmanın şekil ve muhteva yapısı incelenmiştir. Son olarak yazmadaki bölümler özetlenip yazma, yeni harflere aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a missing copy from the beginning and the end of the work of Muhammad of the 15th century poet Sîretü'n Nebî was examined. Our writing is registered in the Diyarbakır Ziya Gökalp Writings Library at 21 Hk 1578/2. It is unclear when the manuscript was written, when and where it was written. The writing, which consists of 3161 couplets, was written in the form of a mesnevi verse. In work first introduced the genre of siyer and explained the development of the siyer in Turkish Literature. Then the shape and content structure of the writing was examined. Finally, the chapters in the writing are summarized and the writing transferred to the new letters.