Orta öğretim öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının yalnızlık, yaşam doyumu ve bazı kişisel özellikler bakımından incelenmesi
An examination on smart phone addiction of high school students in respect to loneliness, life satisfaction and some personal characteristics
  1. Tez No: 466121
  2. Yazar: DURSUN MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN HÜSNÜ BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon Bağımlılığı, Yalnızlık, Yaşam Doyumu, Smart Phone Addiction, Loneliness, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada ortaöğretim öğrencilerinde akıllı telefon bağımlılığının yalnızlık, yaşam doyumu ve bazı kişisel özellikler bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Gümüşhane Merkez ve Kelkit İlçesi'ne bağlı merkez okullarda öğrenim görmekte olan ortaöğretim 11. ve 12. sınıflar oluşturmaktadır. Araştırma toplamda 630 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği (ATBÖ-E), UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Elde edilen bilgiler t testi, tek yönlü varyans analizi, basit doğrusal regresyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi testleri ile ölçülmüştür. Yapılan analizler sonucunda ortaöğretim öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılık düzeylerinin cinsiyet, kayıtlı olduğu lise türü ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği; akademik başarı, akıllı telefon kullanım süresi ve akıllı telefon kullanım amacına göre ise anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır. Akademik yönden başarılı olan öğrencilerin akademik yönden düşük olan öğrencilere göre ATBÖ-E puan düzeyleri daha yüksek çıkmıştır. Akıllı telefon ile daha fazla vakit geçiren öğrencilerin ATBÖ-E puanları, akıllı telefon ile daha az vakit geçiren öğrencilere göre daha yüksek çıktığı ve farkın anlamlı olduğu saptanmıştır. Akıllı telefonu mesajlaşma, oyun oynama ve sosyal medya amaçlı kullanan öğrencilerin ATBÖ-E puanları konuşma amaçlı kullanan öğrencilere göre anlamlı olarak farklılaştığı ve fazla çıktığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca UCLA yalnızlık ve YDÖ puanlarının ortaöğretim öğrencilerinin ATBÖ-E puanlarını yordadığı ve YDÖ puanlarının yordama gücünün negatif yönde ve daha yüksek olduğu, UCLA Yalnızlık puanlarının yordama gücünün ise pozitif yönde olduğu tespit edilmiştir.Araştırma sonuçları, elde edilen bulgular ışığında tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to be examinedthat the smart phone addiction of high school students in respect to loneliness, life satisfaction and some personal characteristics. The research group is composed of 11th and 12th grade secondary school students who were studying in the central schools of Gümüşhane Province Center and Kelkit District in the academic year 2015-2016. The research was carried out on a total of 630 students. In the research, Personal Information Form, Smart Phone Addiction Scale (ATBÖ-E), UCLA Loneliness Scale and Life Satisfaction Scale (YDÖ) were used in order to collect data.The obtained information was measured by t test, one way variance analysis, simple linear regression analysis and multiple linear regression analysis tests. As a result of the analyses being made, it was found that the secondary school students' smart phone addiction levels did not show any significant difference according to sex, registered high school type and class level variables; but showed a significant difference according to academic achievement, duration of smart phone usage and purpose of smart phone usage. It was understood that students who were successful in the academic direction had higher levels of ATBÖ-E scores than students who were low in the academic direction. It was determined that the students who spent more time with smart phone got higher ATBÖ-E scores than those who had less time with smart phone and the difference was significant.The conclusion being reached wasATBÖ-E scores of the students who use the smart phone for messaging, gaming and social media purposes differ significantly and become higher from the students who use smart phonefor speaking purposes.It was also found that UCLA loneliness and YDÖ scores predicted the secondary school students' ATBÖ-E scores and YDÖ scores' prediction power was negative and higher, and UCLA Loneliness scores' prediction power was positive.The results of the research were discussed in the light of the findings, and suggestions were made for future studies.