Psikolojik sermayenin iş gören sesliliğine etkisinde iyi olma halinin aracı rolü
The mediating role of wellbeing on the relationship between psychological capital and employee voice
  1. Tez No: 466135
  2. Yazar: OLCAY OKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BÜYÜKBEŞE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Örgütsel Davranış, Psikolojik Sermaye, İyi Olma Hali, İş Gören Sesliliği, Positive Organizational Behavior, Psychological Capital, Employee Voice, Well-being
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmanın temel amacı psikolojik sermayenin iş gören sesliliğine etkisinde iyi olma halinin aracı rolünün bütüncül bir model çerçevesinde çok uluslu bir örneklem üzerinde incelenmesidir. Araştırmanın evrenini NATO bünyesinde Afganistan'da bulunan kamplarda görev yapan çeşitli uluslardan 4000 sivil ve resmi çalışan oluşturmaktadır. Çalışmada 13 ayrı ülkeden 598 personelden anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Toplanan veriler yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak, SPSS.21.0 ve AMOS istatistiksel analiz paket programları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, psikolojik sermayenin, iyi olma hali ve iş gören sesliliğini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği, iyi olma halinin iş gören sesliliğini pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulguları elde edilmiştir. Ayrıca psikolojik sermaye, iyi olma hali alt boyutları ve iş gören sesliliği arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Aracılık rolünün incelenmesinde, öz yeterliliğin iş gören sesliliği üzerindeki etkisinde pozitif iyi olma halinin kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur. Ayrıca her üç değişkenin çok uluslu bir örneklemde demografik faktörlere göre farklılıklar gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of the study is to explore the effects of psychological capital and wellbeing on employee voice in a frame of integrated model on a multinational sample. The universe of the research was formed by the 4,000 civilians and official employees of NATO operating in Afghanistan. Data were collected from 598 personnel from 13 different countries using the questionnaire method. The data in this study were analyzed with the Structural Equation Modeling techniques using SPSS.21.0 and AMOS statistical program. As a result of the research, it was found that the psychological capital significantly affected the wellbeing and the employee voice in the positive direction. Significant relationships were also found between psychological capital, well-being subscales and employee voice. In examining the intermediary role, it was found that self-efficacy has a partial mediating role between positive wellbeing and employee voice. It was also found that all three variables showed differences according to demographic factors in a multinational sample.