Acentenin hakları
- Tez No: 466140
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET CEMAL RUHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Acente, acentelik sözleşmesi, haklar, Agency, agency agreement, rights
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Acentelik sözleşmesi, acente ile müvekkil arasında kurulan, çalışma alanı bakımından belirli bir yer veya bölgeyle sınırlı, taraflara karşılıklı bir takım hak ve borçlar yükleyen sinal-lagmatik bir sözleşmedir. Acentelik sözleşmesinin taraflar arasında kurulmasıyla hem acente hem de müvekkil karşılıklı olarak sözleşme çerçevesinde bir takım haklar edinecekleri gibi aynı zamanda bir takım yükümlülükler altına da girerler. 6102 sayılı TTK. m.102 ila m.123 aralığın-da acenteliğe ilişkin hükümleri düzenlemiş, bu hükümler içerisinde acentenin hak ve borçlarına yer vermekle birlikte müvekkilin haklarına ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır. Acente, acentelik sözleşmesine ilişkin faaliyetlerinde müvekkile karşı bağımsızdır. 6102 sayılı TTK. m.102'de ifade edildiği üzere ticari vekil, ticari mümessil, satış memuru veya iş-letmenin bir çalışanı gibi müvekkile bağımlı değildir. Faaliyetlerini yürütürken bağımsız hare-ket eder. Acente, müvekkille müşteriler arasında kurulan sözleşmelerde aracılık rolünü üstlenir. Tarafları müvekkil ve müşteri olan sözleşmelerin kurulmasında aracılık eder. Sözleşmeleri mü-vekkil adına yapar.
Özet (Çeviri)
The agency agreement is a synagogical statement which is established between the agency and the client that limits the scope of work to a specific location or region and places a number of reciprocal rights and obligations on the parties. By establishing the agency agree-ment between the parties, both the agent and the client will have mutual rights under the cont-ract as well as some obligations at the same time. It is TTK 6102 number. Within the scope of articles 102 to 123, agency provisions are regulated, and in these provisions, the rights and obligations of the agency are included, but there is no regulation regarding the rights of the client. The agency is independent of the client in its activities related to the agency agree-ment. TTK numbered 6102. As stated in Article 102, the commercial proxy is not dependent on the client as an employee of a commercial agent, sales clerk or operator. It acts indepen-dently while conducting its activities. The agency acts as an intermediary in contracts which are established between client and client. The parties mediate the establishment of client and client contracts. The contracts are made on behalf of the client.