E-ticarette pazarlama ve taobao internet sitesinin pazarlama iletişimi uygulamalarının değerlendirilmesi
Marketing in e-commerce and evaluation of marketing communication applications of taobao website
- Tez No: 466159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL PAŞALI TAŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi teknolojisi, E-ticaret, İletişim stratejileri, Information technology, E-commerce, Communication strategies
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bilgi işlem teknolojilerinde yaşanan devrim niteliğindeki gelişmelere bağlı olarak gerek sosyal gerekse ekonomik hayatta birçok değişim yaşanmıştır. Pazarlama anlamında ise tüketiciler için olduğu kadar işletmeler için de bir dönüşüm gerçekleşmiş İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan e-ticaretin kullanım alanları ve faydaları her geçen gün artmaktadır. İnternet yaygınlığı, kolaylığı ve ucuzluğu gibi nitelikleriyle halkla ilişkiler için oldukça önemli olan çift yönlü iletişimi maksimum düzeyde gerçekleştirme olanağı sunmaktadır. E-ticaretin ortaya çıkması daha keskin rekabet ortamını hazırlamıştır. Bugün“dünyanın en büyük 500”şirketi listesinde bundan birkaç yıl önce kurulmuş olan onlarca e-şirket yer almaktadır. Bunların en başarılı örneğinden biri de Tao bao E- ticaret sitesidir. Bu çalışmanı birinci bölümünde pazarlama kavramı açıklanarak pazarlama iletişimi ve unsurları doğrultusunda e-ticaretin pazarlama iletişimindeki rolü açıklanmıştır. İkinci bölümde e-ticaret ve iletişim stratejileri; reklam, halkla ilişkiler, satış tutundurma, kişisel satış, sponsorluk, viral pazarlama ve sosyal medya uygulamaları bağlamında incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Taobao internet sitesinin halkla ilişkiler uygulamaları 4P pazarlama karması açısından araştırılmaktadır. Araştırmada Taobao internet sitesinin pazarlama iletişimi reklam, halkla ilişkiler, satış tutundurma ve kişisel satış konularında ele alınmaktadır. Ayrıca araştırmanın sonucunda Taobao internet sitesinin sanal ortamdaki pazarlama karmasında kullandığı ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma stratejilerini halkla ilişkiler açısından inceleyerek eksikliklerini ortaya çıkararak birtakım önerilerde bulunmak ve örnek bir çalışma olması açısından e-ticaret alanındaki işletmelere sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays there have been a lot of changes in social and economic life due to the developments in IT technologies. In terms of marketing, there has been a transformation for businesses as much as for consumers. With the development of internet technology, the usage areas and benefits of e-commerce are increasing day by day. It offers the ability to maximize the two-way communication, which is crucial for people's relations with features like internet popularity, convenience and cheapness. The emergence of e-commerce has created a sharper competitive environment. Today, on the“top 500”of biggest companies there are dozens of e-companies that were founded just few years ago. One of the most successful example of them is Tao Bao E-commerce site. In the first chapter of this study, the concept of marketing is explained and the role of e-commerce in marketing communication is explained in terms of marketing communication and its elements. In the second chapter, e-commerce and communication strategies; advertising, public relations, sales promotion, personal sales, sponsorship, viral marketing and social media applications will be researched. In the third part of the study, the Taobao website's public relations practices are being explored in terms of 4P marketing mix. In the research, Taobao website's marketing communication is considered in topics of advertising, public relations, sales promotion and personal sales.Eventually, discovering the Taobao internet site's marketing, product, price, distribution and promotion strategies used in the virtual marketing mix in terms of public relations, there will be explored the deficiencies and will be made suggestions and example for e-commerce businesses.