Temel eğitim öğretmenlerinin davranışsal-öğretimsel sınıf yönetim algıları ile yetkinlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relation between basic education teachers' behavioral-instructional class management perceptions and their efficacy
  1. Tez No: 466196
  2. Yazar: GÖZDE ÖZENÇ İRA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: temel eğitim, sınıf yönetimi, davranışsal yönetim, öğretimsel yönetim, öğretmen yetkinliği, basic education, classroom management, behavioural management, instructional management, teacher efficacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmada temel eğitim öğretmenlerinin davranışsal-öğretimsel sınıf yönetimi algıları ile yetkinlikleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ayrıca temel eğitim öğretmenlerinin (okul öncesi öğretmenleri ile sınıf öğretmenleri) davranışsal-öğretimsel yönetimleri ile yetkinlikleri branş, cinsiyet, yaş, kıdem, öğrenim durumu, mevcut öğrenci sayısı, gönüllü katılımda bulunulan hizmet içi eğitim durumu bağımsız değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma modeli olan“ilişkisel tarama modeli”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 öğretim yılında, Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit, Gölcük ve Gebze ilçelerinin bağımsız anaokullarında, anasınıflarında ve ilkokullarında görev yapmakta olan toplamda 2613 temel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, evrenden random seçilen 289 temel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini belirlemede basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğretmenlerin davranışsal ve öğretimsel sınıf yönetimlerini ölçmek amacıyla ilk olarak Martin ve Sass (2010) tarafından geliştirilmiş olan, Akın vd. (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan“Davranışsal-Öğretimsel Yönetim Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmen yetkinlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla ilk kez Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (2001) tarafından geliştirilmiş olan, Baloğlu ve Karadağ (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan“Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği”kullanılmıştır. Davranışsal-Öğretimsel Yönetim Ölçeği“davranışsal yönetim”ve“öğretimsel yönetim”alt boyutlarından oluşmaktadır. Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği“davranış yönetimi”,“motivasyon”,“yönlendirme”,“öğretim becerisi”ve“ölçme ve değerlendirme”alt boyutlarından oluşmaktadır. Veriler katılımcılardan çevrimiçi yolla toplanmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 18 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada belirlenen problem ve alt problemler doğrultusunda ulaşılan verilerin analizinde, aritmetik ortalama ile standart sapma,“bağımsız örneklem t-testi”,“tek yönlü varyans analizi (ANOVA)”,“LSD önemlilik testi”,“korelasyon analizi”ile“çoklu regresyon analizi”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, davranışsal-öğretimsel yönetim ölçeğinin“Davranışsal Yönetim”alt boyutu ile öğretmen yetkinlik ölçeğinin tüm alt boyutları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Davranışsal-öğretimsel yönetim ölçeğinin“Öğretimsel Yönetim”alt boyutu ile öğretmen yetkinlik ölçeğinin“Yönlendirme”,“Motivasyon”ve“Öğretim Becerileri”alt boyutları arasında ise düşük düzeyde, negatif yönde ve anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır.“Öğretimsel Yönetim”alt boyutu ile“Davranış Yönetimi”,“Ölçme ve Değerlendirme”alt boyutları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Öğretmen yetkinliğinin, öğretmenlerin davranışsal-öğretimsel yönetim algılarının düşük düzeyde ve anlamlı yordayıcısı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has studied the relation between the behavioural-instructional classroom management applications of the teachers employed at Basic Education according to their perceptions and their efficacy. In addition, behavioural-instructional classroom managements of the basic education teachers and their efficacy were examined according to independent variables such as their departments, their gender, and age, their length of service, educational background, student population, and volunteering in-service trainings. 'Relational Screening Model', one of the quantitative research models, was applied in this research. The universe of the research consists of 2613 basic education teachers employed at independent nursery schools, kindergartens and primary schools in Izmit, Golcuk and Gebze in the province of Kocaeli. The sample of the research consists of 289 randomly chosen basic education teachers from the universe of the research. Simple Random Sampling was conducted to determine the sample of the research. As the data collecting tool of the research, 'The Scale of Behavioural-Instructional Management' was conducted to evaluate the behavioural and instructional class managements of the teachers. This scale was first improved by Martin and Sass (2010) and later it was adapted to Turkish by Akin et al.(2013). 'Ohio Teacher-Efficacy Scale' was applied to evaluate the efficiency of the teachers. This scale was first improved by Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (2001) and it was adapted into Turkish by Baloğlu and Karadağ (2008). 'The Scale of Behavioural-Instructional Management' is made up of sub dimensions of 'Behavioural Management' and 'Instructional Management'. 'Ohio Teacher-Efficacy Scale' is made up of sub dimensions of 'Behavioural Management', 'Motivation', 'Guidance', 'Teaching Skills', and 'Assessment and Evaluation'. The data was collected from the participants online. The data of the research was analysed with the SPSS package program. In the analysis of the data that was collected in accordance with the problems and sub-problems which were found in the research, ''arithmetic average and standard deviation'', ''independent samples t-test'', ''one-way analysis of variance (ANOVA)'', '' LSD importance test'',“correlation analysis”and ''multiple analysis regression'' were used. It was found at the end of the research that there is an average and positive significant relation between the sub dimension of 'Behavioural Management in 'Behavioural-Instructional Management Scale' and all the sub dimensions of 'Teacher Efficacy Scale'. However, a negatively significant but lower relation was traced between 'Instructional Management' sub dimension of the 'Behavioural-Instructional Management Scale' and 'Guidance', 'Motivation' and 'Teaching Skills' sub dimensions of the 'Teacher Efficacy Scale'. No significant difference was found between 'Instructional Management' and 'Behavioural Management' sub dimensions and 'Assessment and Evaluation' sub dimensions. It was also found that the efficacy of the teachers and their behavioural-instructional management perceptions are significant predictors at a lower level.