Banner reklamlarının online satınalma üzerine etkisi
Effects of banner advertising on online purchase
  1. Tez No: 466197
  2. Yazar: AHMET ULAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banner Reklamlar, Online Satınalma, Reklamcılık, Banner Advertisements, Online Purchasing, Advertising
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnternet kullanıcı sayısının her geçen gün arttığı günümüzde, interneti etkin kullanmak işletmeler için oldukça önemli olmuştur. Dolayısıyla firmalara rekabet avantajı sağlayacak en ideal yöntem internet reklamcılığıdır. İnternet reklamcılığında en çok kullanılan tür is banner reklamlarıdır. Tezin birinci bölümünde reklam tanımlanmış, reklamın özellikleri, işlevleri gibi konulara değinilmiştir. İkinci bölümde internet tanımlandıktan sonra internet üzerinde yapılmakta olan reklam türleri hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde banner reklamları hakkında detaylı bilgilere yer verilirken tezin son bölümünde ise analiz kısmı vardır. Bu araştırma banner reklamlarının online satın alma üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana kütlesi Türkiye'deki internet kullanıcılarıdır. Ana kütlenin temsili için ise kolayda örneklem metodu kullanılarak 400 kişi seçilmiş ve googleforms'ta oluşturulan anket formu sosyal medya üzerinden bu kişilerce cevaplandırılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma amacına uygun oluşturulan hipotezler regresyon testine tabi tutulmuş sonuç olarak banner reklamlarının satın alma üzerine etkileri olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the number of Internet users increases day by day, using the Internet effectively becomes very important for businesses. Therefore, the most ideal way to provide competitive advantage to the firm is internet advertising. The most popular type of ads in the Internet advertising are is banner ads. In the first part of the thesis, advertisements are defined, such as features and functions of advertisements are referred. In the second part, after the internet was defined, information was given about the types of advertisements being made on the internet. In the third part of the research, detailed information about banner advertisements is given while the last part of the thesis has analysis part. This research was conducted to determine the effect of banner advertisements on online purchasing. The universe of research is internet users live in Turkey. For the representation of the universe, 400 people were selected using the sample method and the questionnaire form created in googleforms was answered via social media. The obtained data were analyzed with SPSS 20.0 package program. Hypotheses suitably developed for the purpose of research were subjected to regression test and it was understood that banner advertisements have effects on purchasing.