Türkiye'de 2000'li yıllardan günümüze tiyatro eleştirisi
Theater in criticism in Turkey from 2000's till today
  1. Tez No: 466248
  2. Yazar: AVAŞİN YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: tiyatro eleştirisi, eleştiri kuramları, internet ve eleştiri, eleştiri yayınları, theater criticism, criticism theories, internet and criticism, criticism publications
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Üstyapı olgularından biri olan sanatı ve sanat eleştirisini toplumsal ve siyasal yapı belirler. Eleştiriye -dolayısıyla sanata- yön veren de söz konusu olgulardır. Ancak gelişimin diyalektiği gereği üretim biçimi ve üretim araçları (altyapı) üstyapıyı belirler üstyapı da altyapıyı diyalektik bir süreç şeklinde etkiler. Diyalektik gelişim ilkesinden hareketle eleştiri ve Türkiye'de tiyatro eleştirisi bu tezde değerlendirildi. Değerlendirmeye gidilirken; kaynak taraması, Türkiye'de eleştirinin muhatapları ile görüşme ve eleştiri örneklerini analiz ederek senteze ulaşma metodu kullanıldı. Sanatta gelişme dinamiğinin araçlarından biri olan tiyatro eleştirisi Türkiye'de 150 seneye yakındır vardır. Tanzimat döneminden Cumhuriyetin kuruluş yılarına kadar sanatın işlevi çerçevesinde bir eleştiri anlayışı gelişmiş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sanatın işlevi yanında biçim eleştirisi de gelişmiştir. 2000'li yıllara kadar bu şekilde gelişen eleştiri, 2000'li yıllardan sonra internetin getirdiği geniş olanaklarla yeni bir mecraya girmiştir. İnternetin getirdiği kolaylık ve hız eleştiri için bir yandan avantaj iken diğer yandan dezavantajdır. Ancak iletişim biçimleri ne olursa olsun eleştirinin işlevi ve özü aynıdır.
Özet (Çeviri)
The critique of art and art, one of the superstructure phenomena, determines the social and political structure. The criticism - and therefore the art direction - is also a matter of course. However, according to the dialect of development, the mode of production and the means of production (infrastructure) determine the superstructure, and the superstructure affects the infrastructure. Criticism based on dialectical development principle and theatrical criticism in Turkey were evaluated. While going to the appraisal; Source interviewing, interviewing critics with their counterparts in Turkey and analyzing examples of criticism. The criticism of theater, one of the means of development in art, is close to 150 years in Turkey. From the Tanzimat period to the foundation of the Republic, a critique of art was developed within the framework of the function of art. After the Second World War, form criticism developed as well as the function of art. This kind of criticism up to the years of 2000 entered a new medium with the wide possibilities that the internet brought after 2000's. The ease and speed that the Internet brings is an advantage for criticism, while at the same time it is disadvantageous. Regardless of the form of communication, the function and essence of criticism are the same.