15 Temmuz darbe girişimi ve medya; Kocaeli örneği
July 15 coup attempt and media; Kocaeli example
- Tez No: 466249
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KERİM KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Journalism, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Askeri darbeler, medya, demokrasi, tepki, Military coup, media, democracy, reaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada amaç, 1960'dan günümüze yaşanan üç önemli askeri darbeye karşı ülke medyasının her zaman halktan yana bir duruş sergilediğini göstermektir. 16 Temmuz-15 Ağustos 2016 tarihleri arasında Özgür Kocaeli Gazetesi, Demokrat Kocaeli Gazetesi ile Kocaeli Gazetesi'nde yayınlanan 15 Temmuz Darbe Girişimi ve demokrasi nöbetleriyle ilgili haberler ve fotoğraflar karşılaştırmalı şekilde analiz edilerek nitel araştırma tekniklerinden içerik çözümlemesiyle incelenmiştir. Yapılan incelemede Kocaeli'de tirajları ve yayın politikaları farklı olan üç yerel gazetenin 15 Temmuz Darbe Girişimi'ne karşı ilk andan itibaren halktan yana haberler yaptığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to show that the media always stood by the people against three important military coups that happened in this country since 1960. News and photographs of 15th of July coup attempt and democracy bouts obtained from Özgür kocaeli Newspaper, Demokrat koaceli Newspaper and kocaeli Newspaper published during the period of 16th of July and 15th of August were analyzed comparatively and were examined using the content analysis method. The result of the study showed that the three local newspapers, with different circulation and publishing policies,stood by the people from the first time they started publishing the news coverage on the 15th of July coup attempt.