Prostat kanserinde prostat spesifik antijeni kütle oranının yeri
The usage of prostate specific antigen mass ratio in prostate cancer
  1. Tez No: 466374
  2. Yazar: ALPER NESİP MANAV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DÜNDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Obezite, Prostat spesifik antijeni, Prostate Cancer, Obesity, Prostate-specific antigen
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda amacımız, prostat spesifik antijeni kütle oranının prostat kanseri tanısında yerini ve mevcut testlere üstünlüğünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalında prostat biyopsisi yapılan hastaların kayıtları incelendi. Boy, kilo, prostat spesifik antijeni ve prostat hacimleri kullanılarak vücut kütle indeksleri ve prostat spesifik antijeni kütle oranları hesaplandı. Vücut kütle indeksine göre alt gruplar oluşturuldu. Tüm hastalarda ve alt gruplarda prostat spesifik antijeni kütle oranının duyarlılık ve özgüllüğü hesaplandı. Prostat spesifik antijeni ile eğri altında kalan alanları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için PASW Statistics 18.0.0 ve MedCalc Software bilgisayar programları kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 171 hasta alındı. %72'sinin (n:123) benign , %28'inin (n:48) kanser olduğu görüldü. Hastaların %45'inin (n:77) aşırı kilolu, %20'sinin (n:35) obez olduğu bulundu. Prostat kanseri grubunda prostat hacmi küçük; yaş, prostat spesifik antijeni, prostat spesifik antijeni kütle oranı anlamlı yüksek bulundu. Benign ve prostat kanseri grupları arasında normal kilolu, aşırı kilolu ve obez alt gruplarda prostat spesifik antijeninin anlamlı olmadığı, ancak prostat spesifik antijeni kütle oranının anlamlı yüksek olduğu görüldü. ROC analizinde eğri altında kalan alanlar karşılaştırıldığında, prostat spesifik antijeni kütle oranının tüm hastalarda ve alt gruplarda prostat spesifik antijenine göre anlamlı derecede daha üstün olduğu bulundu. Prostat spesifik antijeni kütle oranının eşik değeri 0,37 µg/mL olarak belirlendi. Sonuç: Prostat spesifik antijeni kütle oranının prostat kanseri tanısında, prostat spesifik antijeni testinden daha üstün olduğu görüldü. Bu bulguların, daha geniş, randomize prospektif çalışmalarla desteklenmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In this study, our goal is to investigate usage and advantage of prostate-specific antigen mass ratio in prostate cancer. Materials and Methods: The records of patients who underwent prostate biopsy were reviewed in Adnan Menderes University Medical School Urology Department. Body mass indexes and prostate-specific antigen mass ratios were calculated using height, weight, prostate-specific antigen, and prostate volumes. Subgroups were formed according to body mass index. Sensitivity and specificity of prostate-specific antigen mass ratio were calculated in all subjects and subgroups. The area of under the curve was compared with the prostate-specific antigen. PASW Statistics 18.0.0 and MedCalc Software computer programs were used for statistical analysis. Results: 171 subjects were included to study. 72% (n: 123) of the subjects were healthy and 28% (n: 48) were cancer. 45% (n: 77) of the subjects were overweight and 20% (n: 35) were obese. The prostate volume in the prostate cancer group was small; age, prostate-specific antigen, prostate-specific antigen mass ratio were found to be significantly higher. Among the benign and prostate cancer groups, the prostate-specific antigen was not significant but the prostate-specific antigen mass ratio was significantly higher in the normal weight, overweight and obese subgroups. When comparing the areas of under the curve in the ROC analysis, it was found that the prostate-specific antigen mass ratio was significantly superior to the prostate-specific antigen in all subjects and subgroups. The threshold value of prostate-specific antigen mass ratio was determined as 0,37 μg/mL. Conclusion: The prostate-specific antigen mass ratio was found to be superior to prostate-specific antigen testing in prostate cancer diagnosis. It would be useful to support these findings with larger, randomized prospective studies.