2016-2017 yıllarında 6 aylık dönemde erişkin acil Servise 112 ilkyardım servisi ile başvuran hastaların analizi
Analysis of patients who admitted to the emergency service with 112 first aid service in 6 months period in 2016-2017
  1. Tez No: 466375
  2. Yazar: AHMET TUNÇ DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servisler, Acil sağlık hizmetleri, ambulans, hastane öncesi acil bakım, Emergency services, Emergency health services, ambulance, prehospital emergency care
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Türkiye acil hastalıkların, doğal afetlerin, kaza ve yaralanmaların sık yaşandığı bir ülkedir .Bu nedenle acil sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve organizasyonu büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında 112 Acil Servis Hizmetleri ile getirilen hastalar incelenerek; hasta başvurularının demografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve acil servislerde ileriye yönelik planlama yaparken 112 ambulanslarının Acil Servis yoğunluğu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma kesitsel bir araştırma olup; araştırmanın evrenini 01 Eylül 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine 112 ambulansı ile getirilen kişiler oluşturmaktadır. Hasta bilgilerine 112 acil servis ambulansı formundan ve hastane sisteminden ulaşılmıştır. Araştırmanın örneklemini verileri eksiksiz olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 1066 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri tarafımızca hazırlanan veri toplama formu ve 112 acil ambulansı veri formu kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama formu on iki bölümden oluşmaktadır. Veri toplama formu ile hastaların bileklik barkodu, hastaların vital bulguları ( tansiyon arteriyel, nabız, ateş, oksijen satürasyonu ), 112 ile geliş saati, 112 ile geliş günü, 112'de hesaplanan Glasgow Koma Skoru, 112 de yapılan müdahaleler (damar yolu açılması, hava yolu entübasyonu), 112 ön tanısı, hastane kesin tanısı, hastaların klinik seyri ( Acil servis bakısı sonrası sonuç, Hastane genel sonuç), servis veya yoğun bakım yatış süresine hastaların epikriz formundan ulaşılarak kayıt altına alınmıştır. Veriler, veri toplama formuna araştırmacı tarafından kaydedilmiş ve sonrasında SPSS isimli istatistik programında değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistiksel analizler ortanca (minimum-maksimum), ortalama ± standart sapma, frekans, yüzde kullanılarak belirtilmiştir. Analitik istatistiksel analizlerde ise Kolmogorov Smirnov testi, Ki-kare testi, Student T testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Tip 1 hata düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. BULGULAR: Çalışmaya dâhil edilen hastaların % 52,3'ü (n:558) erkek, % 47,7'si (n: 508) kadındır. Yaş ortancası 52,0 ( 1,0 -112,0), yaş ortalaması 49,75 ± 24,99'dur. Hastalar en çok cumartesi günü (%15,4), en az ise pazartesi günü (%12,8) getirilmiştir. Hastalar en sık 09.01-16.00 saatleri arasında (%44,3) (n=472), en az 00.00-09.00 saatleri arasında (%18,9) (n=201) getirilmiştir. 112 ön tanılarına göre acil servisimize en sık travma hastaları ( n= 335, % 31,4), ikinci sırada kardiyovasküler sistem acilleri( n= 169, % 15,9 ), üçüncü sırada gastrointestinal sistem acilleri ( n= 131, % 12,3 ) ve dördüncü sırada nörolojik aciller ( n= 114, % 10,7) getirilmiştir. 112 acil yardım ambulansı ile acil servisimize getirilen hastaların %67,9'ı (n=724) ilk değerlendirmede taburcu edilmiş, %0,7'si (n=7) sevk edilmiş, %0,5'i (n=5) eksitus olmuştur. Acil serviste değerlendirildikten sonra 209 hastaya servis yatışı verilmiştir. Servis yatışına karar verilen hastaların ilk 3 tanısı sırasıyla travma acilleri (%22,5), nörolojik aciller (%13,9), pulmoner acillerdir (%12,0). Acil servisimizde değerlendirildikten sonra %11,10 (n=118) hastaya yoğun bakım yatışı verilmiştir. Yoğun bakım yatışı verilen hastaların ilk 3 tanısı sırasıyla kardiyovasküler sistem acilleri (%30,6) , pulmoner aciller (%24,0) ve gastrointestinal sistem acilleridir (%12,4). SONUÇ: 112 acil yardım ambulansı ekiplerince getirilen hastaların çoğunluğu taburculukla sonuçlandı. Bu durum 112 acil yardım ambulanslarının gereksiz kullanıldığını düşündürmektedir. Bu konuda toplumun bilinçlendirilmesiyle bu sorun çözülebilir. 112 acil yardım ambulansı ile getirilen hastalarda en sık tanının travma olduğu düşünülürse hastane öncesi travma konusunda 112 personelinin bilgisini ve tecrübesini arttırmaya yönelik çalışmalar planlanabilir. Acil servislerde personel kadroları oluşturulurken 112 acil yardım ambulanslarından en sık başvurunun olduğu saatler göz önünde bulundurularak buna uygun planlamalar yapılabilir. En sık servis ve yoğun bakım yatışı yapılan bölümlerin yatak kapasiteleri gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Turkey is a country where emergency diseases, natural disasters, accidents and injuries are frequently experienced. For this reason, the development and organization of emergency health services is of great importance. In this thesis study, the patients brought with 112 Emergency Ambulance Services were examined; The evaluation of the demographic characteristics of patient applications were aimed. And also it was aimed to evaluate the effects of 112 ambulances on Emergency Service intensity while planning the future of the emergency services. MATERIALS AND METHODS: This study is a cross-sectional study and the subjects of this study are the ones brought to Adnan Menderes University Hospital Emergency Department by 112 Emergency Service ambulance between 01 September 2016-31 December 2016. Patients' information was obtained from 112 emergency service ambulance form and hospital registry system. The sample of the research was composed of 1066 people whose data were available and who were volunteered. The data of the study were collected by using the prepared data collection form by us and the 112 emergency ambulance data form. The data collection form consists of twelve sections. With the data collection form, the patient's wristband barcode, vital signs of the patients (blood pressure arterial, pulse, fever, oxygen saturation), arrival time with the 112 ambulance, arrival day with the 112 ambulance, Glasgow Coma Score calculated in 112 ambulance, interventions made during the 112 ambulance transportation(IV catheterization, Airway intubation), 112 emergency ambulance preliminary diagnosis, hospital definite diagnosis, clinical course of patients (outcome after emergency department visit, hospital general outcome), service or intensive care hospital stay were recorded. The data were recorded by the researcher in the data collection form and evaluated in the statistical program named SPSS afterwards. Descriptive statistical analyzes are indicated using median (minimum-maximum), mean ± standard deviation, frequency, percentage. Kolmogorov Smirnov test, Chi-square test, Student T test and Spearman correlation analysis were used for analytical statistical analysis. RESULTS: 52.3% (n: 558) of the patients included in the study were male, 47.7% (n: 508) were females. The median age is 52.0 (1.0 -112.0), the average age is 49.75 ± 24.99. Patients were mostly brought on saturdays (15.4%) and least on mondays (12.8%). Patients were most frequently brought between 09.01-16.00 hours (44.3%) (n = 472) and least between 00.00-09.00 hours (18.9%) (n = 201). According to the preliminary diagnosis of 112 emergency ambulances, the most frequent patient group which brought by 112 ambulance was trauma patients ( n= 335, % 31,4), second frequent group was cardiovascular system emergencies ( n= 169, % 15,9 ), third frequent group was gastrointestinal system emergencies ( n= 131, % 12,3 ), and fourth frequent group was neurological emergencies ( n= 114, % 10,7). 67.9% (n = 724) of the patients who were brought to the emergency department by 112 emergency ambulance were discharged after the first evaluation, 0,7% (n = 7) of the patients were referred to other hospitals, 0,5% (n = 5) of the patients were resulted in exitus. 209 patients were hospitalized in various services after the emergency department evaluation. The most frequent 3 diagnoses of the patients who hospitalized in services were trauma emergencies (22.5%), neurological emergencies (13.9%), and pulmonary emergencies (12.0%). 11,10% (n = 118) patients were hospitalized into the intensive care units after being evaluated in our emergency department. The most frequent 3 diagnoses of the patients who hospitalized in intensive care units were cardiovascular system emergencies (%30,6), pulmonary emergencies (24%) and gastrointestinal system emergencies (12,4%). CONCLUSION: The majority of the patients who brought by the 112 emergency ambulance were discharged. This suggests that 112 emergency ambulances are unnecessarily used. This problem can be solved by making the society aware of this issue. If it is considered that the most common diagnosis is trauma in patients who brought by 112 emergency ambulances, planning to increase the knowledge and experience of 112 emergency ambulance crew on prehospital trauma can be a good idea. While staffing the emergency services, appropriate planning can be made by considering the hours when 112 emergency ambulances are most frequently applied. The bed capacities of the departments where the most frequent service and intensive care hospitalizations are made should be observed.