İkinci trimesterde inflamatuar indekslerin fetal gelişim kısıtlılığını (FGK) ve duktus venozusta akım kaybını (DAK) ön görmedekı rolü
Association between second-trimester inflammatory indices and the development of fetal growth restriction and ductus venosus flow impairment
  1. Tez No: 1000437
  2. Yazar: RÜMEYSA SÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal büyüme kısıtlılığı, Duktus venosus, Enflamasyon, Lenfosit/Trombosit oranı, Hemoglobin, Fetal growth restriction, Ductus venosus, Inflammation, Lymphocyte-to-platelet ratio, Hemoglobin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ikinci trimester maternal hemogram parametrelerinden türetilen sistemik inflamatuar indekslerin (NLR, PLR, SII, LPR vb.); duktus venosus akım kaybı (DAK) ile komplike olmuş ağır fetal büyüme kısıtlılığı (FGR), izole FGR ve sağlıklı gebelikler (AGA) arasındaki düzeylerini karşılaştırmak ve bu indekslerin DAK gelişimini öngörmedeki prognostik değerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 2021-2025 yılları arasında takip edilen toplam 371 gebe (142 DAK, 119 izole FGR ve 110 AGA) retrospektif kohort tasarımında incelendi. Katılımcıların ikinci trimester hemogram verileri, sistemik inflamasyon indeksleri ve Doppler ultrasonografi bulguları analiz edildi. Tanısal performans ROC analizi ile, bağımsız risk faktörleri ise çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: DAK grubunda maternal hemoglobin (medyan 11.9 g/dL) ve lenfosit sayısı (2.18 x10⁹/L), FGR ve AGA gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0.001). Klasik inflamatuar belirteçlerin (NLR ve PLR) aksine, Lenfosit/Trombosit Oranı (LPR), DAK grubunda diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunan ve DAK varlığı ile pozitif korelasyon gösteren tek parametre oldu. ROC analizinde LPR > 9.30 kesme değerinin DAK'ı öngörmede anlamlı olduğu belirlendi (AUC=0.639, p<0.001). Çok değişkenli regresyon analizinde, gebelik haftasından bağımsız olarak yüksek LPR (OR=1.2) ve yüksek maternal hemoglobin düzeyi (OR=1.5), DAK gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak tanımlandı. Sonuç: Duktus venosus akım kaybı ile seyreden ağır FGR olguları, sistemik maternal lenfositoz ve hemokonsantrasyon ile karakterize özgün bir immünolojik fenotipe sahiptir. LPR, fetal dekompansasyonun ve asidozun habercisi olan DAK'ı öngörmede NLR ve PLR'den daha üstün, yeni ve bağımsız bir belirteçtir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the levels of systemic inflammatory indices derived from second-trimester maternal hemogram parameters (NLR, PLR, SII, LPR, etc.) among severe fetal growth restriction (FGR) complicated by ductus venosus flow loss (DAK), isolated FGR, and healthy pregnancies (AGA), and to determine their prognostic value in predicting DAK development. Material and Method: A total of 371 pregnant women (142 DAK, 119 isolated FGR, and 110 AGA) followed up at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between 2021 and 2025 were analyzed in a retrospective cohort design. Second-trimester hemogram data, systemic inflammation indices, and Doppler ultrasound findings of the participants were analyzed. Diagnostic performance was evaluated using ROC analysis, and independent risk factors were assessed via multivariate logistic regression analysis. Results: Maternal hemoglobin (median 11.9 g/dL) and lymphocyte count (2.18 x10⁹/L) were found to be significantly higher in the DAK group compared to the FGR and AGA groups (p<0.001). Unlike classical inflammatory markers (NLR and PLR), the Lymphocyte-to-Platelet Ratio (LPR) was the only parameter found to be significantly higher in the DAK group and positively correlated with the presence of DAK. ROC analysis indicated that an LPR cut-off value of > 9.30 was significant in predicting DAK (AUC=0.639, p<0.001). In multivariate regression analysis, high LPR (OR=1.2) and high maternal hemoglobin levels (OR=1.5) were identified as independent risk factors for DAK development, independent of gestational age. Conclusion: Severe FGR cases presenting with ductus venosus flow loss exhibit a unique immunological phenotype characterized by systemic maternal lymphocytosis and hemoconcentration. LPR is a novel and independent marker superior to NLR and PLR in predicting DAK, which heralds fetal decompensation and acidosis.