Diyabetik retinopati evrelerinin işitme fonksiyonu ile korelasyonunun değerlendirilmesi
The assessment of correlation between diabetic retinopathy stages and hearing function
  1. Tez No: 466458
  2. Yazar: MEDİNE GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, saf ses odyometri, yüksek frekans odyometri, fundus floresein anjiografi, konuşmayı ayırt etme skoru, Diabetic retinopathy, pure tone audiometry, high frequency audiometry, fundus fluorescein angiography, speech discrimination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç:Diyabetik retinopati evrelerinin işitme fonksiyonu ile korelasyonunu değerlendirmek ve diyabetik retinopati gelişen hastaların işitme fonksiyonu değerlendirilmesinin gerekliliğini incelemektir. Gereç ve yöntem:Çalışmaya 40- 60 yaş arası sağlıklı 30 gönüllü (Grup 1)ile, DM tanısı olup klinik olarak retinopati teşhis edilemeyen 30 hasta (Grup 2) ve retina kliniğinde takip edilen 30 non- proliferatif (Grup 3),30 proliferatifDR (Grup 4) hasta dahil edildi.Çalışmaya alınacak bütün hastalara tam oftalmolojik muayene, aplanasyontonometriile göz içi basınç (GİB) ölçümü, biyomikroskopikolarak ön segment muayenesi,pupilladilatasyonusonrası fundus muayenesi yapılacaktır. Diyabetik retinopati teşhis edilen hastalara fundusfloreseinanjiografi (FFA) görüntülemesi ve optik koherans tomografi(OKT) ile retinal görüntüleme yapıldı. Ardından tüm hastalara KBB Kliniğinde tam bir klinik muayene ve ayrıca işitme fonksiyonunu değerlendirmek için hastalara yüksek frekanslarıda içeren saf ses odyometrisi(125- 16000 Hz), konuşmayı ayırtetme değerlendirmesi, timpanometri yapıldı. Ayrıca odyometri değerleri saf ses odyometri ve yüksek frekans odyometri olarak iki grupta incelenecektir. Çalışmaya diyabetik kontrolü olan hastalar( HbA1c< %8) dahil edildi. Bulgular: Çalışmada gruplar arası 125 ve 250 Hz haricinde tüm frekaslarda istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Saf ses odyometri (SSO) değerlerinin karşılaştırılmasında gruplar arası anlamlı fark görülmüş (p< 0,001) fakat DR evresi ile korelasyon görülmemiştir. Yüksek frekans odyometri (YFO) değerleri karşılaştırılmasında gruplar arası farkın anlamlı olduğu (p< 0,001) ve diyabetik retinopati evresi ile sensörinöral işitme kaybının korelasyon gösterdiği bulunmuştur.KAS (konuşmayı ayırt etme skoru) değerlendirilmesinde diyabetik gruplarda azalma görülmüş fakat fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: DM'lihastalarda özellikle yüksek frekanslarda işitme kaybı gelişmektedir. Diyabetik retinopati evresi arttıkça işitme kaybı düzeyi artmaktadır. Diyabetik retinopatinin herhangi bir aşamasında olan kişiler için işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:To assess the correlation between diabetic retinopathy stages and hearing function and to emphasize the requirement of hearing function assessment in patients with diabetic retinopathy (DR). Materials and methods:Thirty healthy volunteers aged between 40 to 60 (Group1), 30 diabetic patients without clinically relevant DR(Group2), 30 patients with non-proliferative DR (Group3) and 30 patients with proliferative DR (Group 4) were involved in the study. Detailed ophthalmologic examination, intraocular pressure (IOP) measurement with Goldmann applanation tonometry, biomicroscobic anterior segment examination and fundus examination after pupilla dilatation were performed for all patients involved in the study. Fundus fluorescein angiography (FFA) and retinal imaging with SD-OCT were applied to patients diagnosed with DR. After ophthalmological assessments full clinical examination, PTA including high frequencies (125- 16000 Hz), speech discrimination and tympanometry were performed to all patients in ENT Clinic. In addition audiometry values were analysed as two groups; PTA ( pure tone audiometry) and HFA( high frequency audiometry). The patients with good diabetic control ( HbA1c< %8) were involved in the study. Results:The statistically significant difference was observed between groups except 125 and 250 Hz in the study. In the comparison of PTA values; the difference was observed between groups ( p< 0,001) but the correlation with DR stage was not observed. In the comparison ofHFA values; it was found that the difference between groups was statistically significant ( p< 0,001) and there was correlation between DR stage and sensorıneural hearing loss. On the assessment of SD score; the decrease was observed in diabetic groups but this is not statistically significant. Conclusion:The hearing loss especially at high frequency develops in patients with diabetes mellitus. The level of hearing loss increases with ascending diabetic retinopathy stage. The assessment of hearing function could be advised in patients with diabetic retinopathy regardless of the stage.