İnguinal Herni operasyonlarında uygulanan transversus abdominis plane (TAP) bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin araştırılması
Investigation of postoperative analgesic efficacy of transversus abdominis plane (TAP) block after Inguinal Hernia surgery
- Tez No: 466487
- Danışmanlar: UZMAN BÜLENT BALTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperative pain, TAP block, inguinal hernia, analgesic consumption, VAS score
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç Postoperatif ağrı kontrolü anestezistin en önemli hedeflerinden biridir. Etkili postoperatif ağrı tedavisi ile cerrahi sonrasında erken mobilizasyon sağlanarak ağrı ile ilişkili postoperatif komplikasyonlar, hastanede yatış süresi ve maliyet azalır. Abdominal cerrahi sonrasında en önemli ağrı kaynağının abdominal duvar olduğu bilinmektedir . Karın ön duvarı dıştan içe doğru sırasıyla external oblik kas, internal oblik kas transversus abdominis kası ve bunların aponevrozundan oluşur.Transversus abdominis plane; internal oblik kas ve transversus abdominis kaslarının fasiaları arasında bulunan ve içinde abdominal duvarın duyusal innervasyonunu sağlayan afferent spinal sinirlerin yer aldığı anatomik bir boşluktur. Transversus abdominis alanında seyreden sinirlerin blokajı , abdominal cerrahi sonrasında post operatif multimodal analjezinin etkin bir komponentidir. Bu çalışmanın amacı inguinal herni cerrahisinde uygulanan transversus abdominis plane (TAP) bloğunun postoperatif analjezik tüketimine ve Visuel Analog Skala (VAS) skorlarına etkisini gözlemlemektir. Gereç ve Yöntem 05.2016-05.2017 yılları arasında elektif tek taraflı inguinal herni ameliyatı olan ve postoperatif ağrı tedavisi için preoperatif dönemde tek başına tek taraflı TAP blok uygulanan ve uygulanmayan, yaşları 18-80 arasında, ASA skoru I-III olan 97 hastanın sonuçları, dosya taraması ile retrospektif olarak değerlendirildi. Postoperatif ağrı tedavisi için yalnızca preinsizyonel tek taraflı TAP blok uygulanan 33 hasta TAP Blok grubu (Grup T), yalnızca preinsizyonel Nonsteroid Anti İnflamatuar İlaç ( NSAİİ) verilen 33 hasta NSAİİ grubu (Grup N) ve preinsizyonel hem TAP blok uygulanıp hem de NSAİİ birlikte uygulanan 31 hasta ise Kombine grubu ( Grup K) olarak kabul edildi.Çalışmaya sadece preinsizyonel dönemde % 0,25'lik 20 ml bupivakain solüsyonu ile USG eşliğinde TAP blok uygulanan hastalar dahil edildi. Postoperatif ağrı şiddeti VAS skorları ile değerlendirildi. Hastaların 24 saat içindeki bulantı düzeylerini gösteren bulantı skoru değerleri ve kusma olup olmadığı kaydedildi. Postoperatif 24. Saatin sonunda hastaların, hasta kontrollü analjezi ile tramadol tüketim miktarları da değerlendirildi. Bulgular Gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet ve ASA skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. 0,1,2,4,12 ve 24. Saatlerde kaydedilen tüm VAS değerleri NSAİİ + TAP grubunda; sadece NSAİİ uygulanan ve sadece TAP uygulanan gruplara göre anlamlı düzeyde düşük saptandı. Ayrıca postoperatif tramadol tüketimi kombine grupta yine diğer iki gruba göre anlamlı düzeyde düşük saptandı. Sonuç Bu çalışmanın sonucunda, ingüinal herni operasyonlarında tek başına TAP bloğu uygulanmasının, yeterli postoperatif analjeziyi sağlayamadığı; ancak NSAİİ ilaçlarla kombine kullanıldığında TAP bloğunun multimodal analjezi uygulamasının etkin bir komponenti olabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Postoperatif ağrı, TAP blok, inguinal herni,analjezik tüketimi, VAS skoru
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective Postoperative pain control is one of the most important goals of the anesthesiologist. Effective postoperative pain management provides early mobilization after surgery, resulting in pain-related postoperative complications, length of hospital stay, and cost. It is known that the most important pain source after abdominal surgery is the abdominal wall. The anterior wall of the abdomen consists of external oblique muscle, internal oblique muscle transversus abdominis muscle, and their aponeurosis, respectively from outside to inside. Transversus abdominis plane; An anatomical cavity between the facial muscles of the internal oblique muscle and transversus abdominis muscles and afferent spinal nerves that provide sensory innervation of the abdominal wall. Blockage of the nerves in the area of transversus abdominis is an effective component of postoperative multimodal analgesia after abdominal surgery. The purpose of this study is to observe the effect of the transversus abdominis plane (TAP) block on inguinal hernia surgery on postoperative analgesic consumption and Visuel Analogue Scale (VAS) scores. Materials and Methods The results of 97 patients with elective unilateral inguinal hernia surgery between the years of 05.2016-05.2017 and aged between 18-80 and ASA score I-III with and without unilateral TAP block in the preoperative period for postoperative pain treatment were analyzed retrospectively by file scanning we evaluated. Thirty-three patients who received only pre-unionized TAP blocks for postoperative pain treatment were treated with TAP Block group (Group T), only NSAID group (Group N) with preinsonic Nonsteroid Anti-Inflammatory Drug (NSAID) 31 patients were treated as combined group (Group K).Only 20 mL of bupivacaine 0.25% solution and USG-guided TAP block were included in the study in the pre-incision period. Postoperative pain severity was assessed by VAS scores. Nausea score values showing nausea levels of the patients within 24 hours and vomiting were recorded. At the end of the 24th postoperative period, patient controlled analgesia and tramadol consumption were also evaluate. Results There was no significant difference between the groups in terms of age, gender and ASA scores when the groups were compared. All VAS values recorded at 0, 1, 2, 4, 12 and 24 hours are in the NSAID + TAP group; Were significantly lower than NSAID-administered groups and only TAP-administered groups. In addition, postoperative tramadol consumption was significantly lower in the combined group compared to the other two groups. Conclusion As a result of this study, the application of TAP block alone in inguinal hernia operations failed to provide adequate postoperative analgesia; But it has been concluded that multi-modal analgesia of the TAP block may be an effective component when combined with NSAIDs