İnguinal herni operasyonlarında ultrasonografi eşliğinde ilioinguinal-iliohipogastrik blok, transversus abdominis plan bloğu ve kuadratus lumborum bloğunun postoperatif analjezik etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic effectiveness of ultrasound-guided ilioinguinal-iliohypogastric block, transversus abdominis plane block, and quadratus lumborum block in inguinal hernia surgeries
- Tez No: 878770
- Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE CAVİDAN ARAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, İlioinguinal-iliohipogastrik blok, Transversus abdominis plan bloğu, Kuadratus lumborum blok, Inguinal hernia, Ilioinguinal-iliohypogastric block, Transversus abdominis plane block, Quadratus lumborum block
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnguinal herni, özellikle erkek cinsiyette çok sık tespit edilen ve alt batın cerrahilerinin en sık nedenidir. Postoperatif akut ağrı gelişmesi ve özellikle de akut ağrının kronik ağrıya dönüşmesi postoperatif dönemin en önemli problemidir. Bu çalışmada, spinal anestezi altında inguinal herni cerrahisinin yapılacağı hastalarda postoperatif analjeziyi etkin kılmak, ağrının kronikleşmesini önlemek, ağrı skorlarında azalmayı sağlamak, toplam opioid tüketimi ile opioid ilişkili gelişen yan etkileri azaltmak amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-75 yaş aralığında, ASA sınıflaması 1 ve 2, tek taraflı inguinal herni operasyonu uygulanan 80 hasta dahil edildi. Hastalar spinal anestezi sonrası ilioinguinal-iliohipogastrik blok uygulananlar, TAP blok uygulananlar, KLB uygulananlar ve kontrol grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Blok uygulanan her 3 grupta da bloklar preoperatif dönemde 20 mL %0,25 bupivakain kullanılarak uygulandı. Hastaların hepsine ameliyat için 15 mg %0,5 hiperbarik bupivakain kullanılarak spinal anestezi uygulandı ve postoperatif dönemde de tramadol ile hasta kontrollü analjezi (HKA) (100 mL serum izotonik içine 300 mg tramadol konularak 3mg/cc olacak şekilde hazırlanarak, 3 mL/saat infüzyon dozu, 5 mLbolus doz, 4 saat kilit zamanı ve 24 saat takılı kalacak şekilde ayarlanarak) uygulandı. HKA ile tramadol bolusu yapılmasına rağmen istirahat vizüel analog skala (VAS) skoru >4 olduğunda ek analjezik olarak IV parasetamol uygulandı. Ölçüm olarak, hastaların ameliyat sonrası postoperatif bakım ünitesi (PABÜ), 1, 2, 6, 12 ve 24. saatlerdeki istirahat ve hareket halinde VAS skorları, HKA ile opioid kullanımına bağlı bulantı-kusma gibi yan etkilerin olup olmadığı, kullanılan tramadol bolus ve infüzyon toplam doz miktarı ve ek analjezik olarak yapılan parasetamol miktarı kullanıldı. İliooinguinal-iliohipogastrik blok, TAP blok ve KLB grubunda kontrol grubuna göre VAS skorları, postoperatif 24 saatlik tramadol tüketimi, opioid kullanımına bağlı gelişen yan etkiler ve ek analjezik gereksinimi ortalama olarak daha düşük bulundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. İlioinguinal-iliohipogastrik blok grubunda ortalama VAS skorları ve ek analjezik gereksinimi TAP blok ve KLB grubuna göre daha düşük bulundu ancak bu fark da istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Çalışmamızda multimodal analjezinin bir parçası olarak ultrasonografi eşliğinde uygulanan ilioinguinal-iliohipogastrik bloğun TAP blok ve KLB'ye göre spinal anestezi ile inguinal herni cerrahisi yapılan hastalarda VAS skorlarını düşük tuttuğunu ve her üç bloğun da analjezi kalitesini iyileştirdiğini ve hasta konforunu arttırdığını gözlemledik. Sonuç olarak her üç bloğun da spinal anestezi kalitesini arttırdığı ve kullanılabilir olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Inguinal hernia, especially common in males, is frequently detected and is one of the primary reasons for lower abdominal surgeries. The development of postoperative acute pain, especially its transformation into chronic pain, is a significant issue in the postoperative period. This study aims to effectively implement postoperative analgesia in patients undergoing inguinal hernia surgery under spinal anesthesia, prevent the chronicization of pain, reduce pain scores, and decrease opioid-related side effects. Eighty patients between the ages of 18 and 75, classified as ASA class 1 and 2, who underwent unilateral inguinal hernia surgery were included in the study. The patients were divided into four groups: those who applied ilioinguinal-iliohypogastric block after spinal anesthesia, those who applied TAP block, those who applied QLB and a control group. Blocks in all three groups were administered using 20 mL of %0,25 bupivacaine during the preoperative period. All patients received spinal anesthesia for surgery using 15 mg of %0,5 hyperbaric bupivacaine, and patient-controlled analgesia (PCA) with tramadol was applied postoperatively (prepared by adding 300 mg tramadol to 100 mL isotonic serum to achieve a concentration of 3 mg/cc, with an infusion rate of 3 mL/hour, a bolus dose of 5 mL, a lockout time of 4 hours, and a total duration of 24 hours). Despite the administration of tramadol bolus via PCA, IV paracetamol was administered as additional analgesia when the resting visual analog scale (VAS) score was >4. As measurements, VAS scores at rest and during movement in the postoperative care unit (PACU) at 1, 2, 6, 12, and 24 hours, the presence of side effects such as nausea and vomiting related to opioid use, the total amount of tramadol bolus and infusion administered, and the amount of paracetamol administered as additional analgesia were used. Compared to the control group, VAS scores, total tramadol consumption in the first 24 hours postoperatively, side effects related to opioid use, and the need for additional analgesia were found to be lower on average in the ilioinguinal-iliohypogastric block, TAP block, and QLB groups, but these differences were not statistically significant. In the ilioinguinal-iliohypogastric block group, average VAS scores and the need for additional analgesia were lower compared to the TAP block and QLB groups, but this difference was also not statistically significant. In our study, we observed that the ilioinguinal-iliohypogastric block, applied under ultrasound guidance as part of multimodal analgesia, kept VAS scores low in patients undergoing inguinal hernia surgery with spinal anesthesia compared to TAP block and QLB. We also observed that all three blocks improved the quality of analgesia and increased patient comfort. In conclusion, we found that all three blocks improved the quality of spinal anesthesia and were deemed feasible for use.