Açık unilateral inguinal herni onarımı operasyonlarında modifiye torakoabdominal plan bloğu ile lateral transversus abdominis plan bloğunun postoperatif analjezik etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the postoperative analgesic efficacy of the modified thoracoabdominal plane block and the lateral transversus abdominis plane block in open unilateral inguinal hernia repair
  1. Tez No: 1019334
  2. Yazar: AHMET FARUK ŞAKİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BAKAN, DR. BETÜL YÜSRA ŞİRİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Açık inguinal herni, M-TAPA blok, TAP blok, Postoperatif analjezi, Hasta kontrollü analjezi, QoR-15, Analjezi-hasta kontrollü, Analjezikler-opioid, Sinir blokajı, Open inguinal hernia, M-TAPA block, TAP block, postoperative analgesia, patient-controlled analgesia, QoR-15, Analgesia-patient controlled, Analgesics-opioid, Nerve block
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Açık inguinal herni cerrahisi, en sık uygulanan cerrahi girişimlerden biri olup, postoperatif dönemde belirgin ağrı ve rahatsızlığa yol açabilmektedir. Bu çalışmada, tek taraflı açık inguinal herni cerrahisi geçiren hastalarda ultrason eşliğinde uygulanan M-TAPA blok ile lateral yaklaşımlı TAP bloğun analjezik etkinliklerinin ağrı şiddeti, hasta kontrollü analjezi (HKA) ile tüketilen opioid miktarının, kurtarıcı analjezik gereksiniminin ve postoperatif iyileşme skorlarının değerlendirilmesi ile olası komplikasyonların karşılaştırtılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli, prospektif gözlemsel olarak gerçekleştirildi. Elektif şartlarda spinal anestezi uygulanarak tek taraflı inguinal herni onarımı uygulanmış olan 18-75 yaş arası, ASA I-III toplam 64 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastalar M-TAPA blok uygulanan Grup M (n=32) ve Lateral TAP blok uygulanan Grup T (n=32) olmak üzere iki gruba ayrıldılar. Hastaların demografik ve klinik özellikleri (yaş, cinsiyet, komorbid hastalıkları, ASA skorları, anestezi süresi ve operasyon süreleri) kaydedildi. Tüm hastalara spinal anestezi altında cerrahi uygulandı ve operasyon sonrası ilgili bloklar gerçekleştirildi. Demografik veriler, anestezi ve cerrahi süreler, vital bulgular, 0., 2., 6., 12. ve 24. saatlerde NRS ağrı skorları, HKA ile tramadol tüketimi, bulantı-kusma ve 24. saat QoR-15 skorları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş aralığı 22 ile 75 arasında değişmekteydi. Hastaların yaş ortalamaları değerlendirildiğinde, Grup M'de 56,88 ± 11,37 yıl, Grup T'de 57,25 ± 12,85 yıl olarak saptandı ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Demografik özellikler, ek hastalık, ASA sınıflaması ve postoperatif dönemde vital parametreler, her iki grupta benzer bulundu. Postoperatif ağrı skorları (NRS) açısından gruplar karşılaştırıldığında, 2., 12. ve 24. saatlerde Grup M ile Grup T arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla p = 0,034, p = 0,001 ve p = 0,048). Bu zaman noktalarında Grup T'de NRS skorlarının daha yüksek olduğu gözlendi. HKA tramadol talebi değerlendirildiğinde, Grup T'de 2., 6. ve 12. saatlerde talep edilen ve verilen tramadol miktarlarının Grup M'ye göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. Postop 24. Saatte değerlendirilen QoR-15 skorları açısından gruplar karşılaştırıldığında, Grup M'de anlamlı derecede daha yüksek skorlar saptandı (p = 0,019) Postoperatif 24 saat içerisinde bulantı- kusma görülme açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: Tek taraflı inguinal herni operasyonu geçiren hastalarda postoperatif analjezi amacıyla yapılan M-TAPA blok uygulaması, lateral TAP bloğa kıyasla daha düşük postoperatif ağrı skorları, azalmış opioid tüketimi ve daha yüksek iyileşme kalitesi ile daha avantajlı bulundu. Bu bulgular, M-TAPA bloğun açık inguinal herni cerrahisinde etkili ve güvenilir bir analjezi yöntemi olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Open inguinal hernia repair is one of the most commonly performed surgical procedures and may lead to significant postoperative pain and discomfort. This study aimed to compare the analgesic efficacy of ultrasound-guided modified thoracoabdominal nerve block through perichondrial approach (M-TAPA) and lateral transversus abdominis plane (TAP) block in patients undergoing unilateral open inguinal hernia surgery by evaluating pain intensity, opioid consumption via patient-controlled analgesia (PCA), rescue analgesic requirements, postoperative recovery scores, and possible complications. Materials And Methods: This single-center, prospective observational study included a total of 64 patients aged 18–75 years with ASA physical status I–III who underwent elective unilateral inguinal hernia repair under spinal anesthesia. Patients were divided into two groups: Group M, which received the M-TAPA block (n=32), and Group T, which received the lateral TAP block (n=32). Demographic and clinical characteristics, including age, sex, comorbidities, ASA scores, anesthesia duration, and operative time, were recorded. All surgeries were performed under spinal anesthesia, and the relevant blocks were applied postoperatively. Demographic data, anesthesia and surgery durations, vital parameters, Numeric Rating Scale (NRS) pain scores at postoperative 0, 2, 6, 12, and 24 hours, tramadol consumption via PCA, nausea-vomiting incidence, and 24-hour Quality of Recovery-15 (QoR-15) scores were recorded. Results: The patients' ages ranged from 22 to 75 years. The mean age was 56,88 ± 11,37 years in Group M and 57,25 ± 12,85 years in Group T, with no statistically significant difference between the groups. Demographic characteristics, comorbidities, ASA classification, and postoperative vital parameters were similar in both groups. Comparison of postoperative NRS pain scores revealed statistically significant differences between Group M and Group T at postoperative 2, 12, and 24 hours (p = 0,034, p = 0,001, and p = 0,048, respectively). Higher NRS scores were observed in Group T at these time points. Evaluation of PCA tramadol demand demonstrated that both requested and delivered tramadol amounts at postoperative 2, 6, and 12 hours were significantly higher in Group T compared with Group M. Comparison of postoperative 24-hour QoR-15 scores showed significantly higher scores in Group M (p = 0,019). No statistically significant difference was observed between the groups regarding the incidence of postoperative nausea and vomiting within the first 24 hours. Conclusion: In patients undergoing unilateral inguinal hernia surgery, postoperative M-TAPA block provided lower postoperative pain scores, reduced opioid consumption, and improved quality of recovery compared with the lateral TAP block. These findings suggest that the M-TAPA block may be an effective and reliable analgesic technique for open inguinal hernia surgery.