Türkiye'de görev yapan taekwondo hakemlerinin kaygı durumlarının incelenmesi
Examination of anxiety levels of taekwondo referees in Turkey
  1. Tez No: 466503
  2. Yazar: DURSUN DİNÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAĞMUR AKKOYUNLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, hakem, kaygı, Taekwondo, referee, anxiety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de görev yapan Taekwondo hakemlerinin müsabaka öncesi ve müsabaka esnasındaki yaşadıkları kaygı durumlarına bağlı yaptıkları hataları azaltmak için yapılması gerekenlerin tespit etmektir. Araştırma nicel desende hazırlanmış ve tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye Taekwando Federasyonuna kayıtlı erkek taekwondo hakemleri, örneklemini ise 161 hakem oluşturmuştur. Demografik verilerin saptanması için sekiz sorudan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin sürekli kaygı düzeylerini belirlemek amacıyla Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilen Sürekli Kaygı ölçeği kullanılmıştır. Bulguların istatistiksel analizi SPSS 23 programında yapılmıştır. Araştırma grubunun demografik özellikleri için frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Katılımcıların yaş, eğitim seviyesi, ve medeni durumlarına göre sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi bağımsız tek örneklem testi (t-test) ile karşılaştırılırken algılanan gelir seviyesi, hakemlik klasmanları ve hakemlik yılı değişkenlerine göre sürekli kaygı düzeyleri karşılaştırılması tek yönlü varyans analizi (OneWay ANOVA) kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen verilere göre, hakemlerin sürekli kaygı düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Uluslararası hakem kategorisinde olanların en düşük, Aday hakem kategorisinde olanların ise en yüksek kaygı düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir Ancak bu ortalamalar istatistiksel olarak önemli çıkmamıştır. Yaş değişkenine göre, 21-34 yaş aralığındaki hakemlerin sürekli kaygı düzeylerinin, 35-64 yaş aralığındaki hakemlerin kaygı düzeylerinden daha yüksek olduğu, ancak belirlenen değerlerin, anlamlılık düzeyinde bir farklılık yaratmadığı tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi lise ve altı olan hakemlerin eğitim seviyesi lisans ve üstü olan hakemlerin sürekli kaygı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine what should be done in order to reduce the mistakes that Taekwondo referees in Turkey make due to their anxiety before and during the competition. The study was prepared quantitatively and utilized the screening model. The universe of the research was male taekwondo referees registered to the Taekwando Federation of Turkey and 161 referees formed the sample. A personal information form consisting of eight questions was used to identify demographic data. The Trait Anxiety Scale developed by Spielberger et al. (1970) was used to determine trait anxiety levels of the individuals participating in the study. Statistical analysis of the findings was performed in the SPSS 23 program. Frequency and percentage calculations were made for the demographic characteristics of the research group. Examination of trait anxiety levels according to age, educational level and marital status of the participants was compared with the independent single sample test (t-test) while trait anxiety was tested using one way ANOVA according to variables of perceived income level, referee classification and duration of refereeing. According to the obtained date, it was determined that the level of trait anxiety of the referees is in the middle range. It was determined that those who are in the international referee category have the lowest level while those who are in the candidate referee category have the highest level of anxiety. However, these results were not statistically significant. According to the age variable, it was determined that the anxiety levels of the referees in the age range of 21-34 years were higher than the anxiety levels of the referees in the age range of 35-64 years, but the determined values did not make any difference in the level of significance. There was no statistically significant difference between the trait anxiety scores of the referees who were high school graduate and below and the referees who were university graduate and above.