Transpediküler vida gönderilen spinal vakaların vida pozisyonlarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of screw positions in spinal cases in which transpedicular screw is fixed
- Tez No: 466559
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Transpediküler vida, Malpozisyone vida, Spinal enstrümantasyon, Transpedicular screw, Malpositioned screw, Spinal instrumentation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Çalışmamızda 14-81 yaş arası elektif ve acil şartlarda çeşitli tanılarla opere olarak transpediküler vida gönderilen hastaların, vida pozisyonlarının retrospektif incelenerek vida malpozisyonuna bağlı gelişen komplikasyonların azaltılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğin de Ocak-2012 ile Eylül-2016 tarihleri arasında spinal stenoz (11 olgu), spondilolistezis (17 olgu), travma (45 olgu), lomber disk hernisi (2 olgu), spinal tümör (18 olgu) ve spinal enfeksiyon (7 olgu) tanısıyla tedavi edilen 100 olgu incelendi. Olgular operasyon sonrası 72 saat içerisinde ön arka, lateral direkt grafi ve bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi. Olguların yaşı, cinsiyeti, her hastaya konan vida sayısı, operasyon sonrası defisitleri, operasyon sonrası komplikasyon olup olmadığı (yara yeri enfeksyonu, dura hasarı ve BOS fistülü, yara iyileşmesinde gecikme sonucu yara debridmanı yapılması), hangi seviyeye kaç adet vida atıldığı, malpoze konumdaki vidaların hangi seviyede olduğu ve bunların ne kadarının revizyon cerrahisine alındığı belirlendi. Elde edilen veriler SPSS 20 For Windows programı ile analiz edildi. Bulgular: Yerleştirilen 692 adet transpediküler vidanın 610 adedi (%88,15) normal olarak değerlendirildi. Vidaların 82 adedi (%11,85) malpoze olarak değerlendirildi ve bunların 5 adedi (%6,10) revizyon yapılarak tekrar yerleştirildi. Anterior perforasyon 4 (%0,66), medial perforasyon 39 (%6,39), lateral perforasyon 38 (%6,23), superior perforasyon 0 (%0) ve inferior perforasyon 1 (%0,16) olarak belirlendi. Mediale malpoze olan 39 adet vidanın 24 adedi (%61,54) torakal seviyede, 15 adedinin (%38,46) lumbosakral seviyede olduğu görüldü. Laterale malpoze olan 38 adet vidanın 35 adedi (%92,11) torakal seviyede, 3 adedinin (%7,89) lumbosakral bölgede olduğu görüldü. Malpozisyone olmuş 82 vidanın % 24,4'ü (20 adet) Grade 1 (0-2 mm), % 53,7'si (44 adet) Grade 2 (2-4 mm), ve % 15,9'u (13 adet) Grade 3 (4mm fazla) olduğu görüldü. Sonuç: Komplikasyonlardan kaçınmak için iyi bir anatomik ve biyomekanik bilgiye sahip olmak gerekir. Cerrahın vida yerleştirmedeki deneyimi doğru vida yerleştirme oranını arttırmaktadır. Operasyon öncesinde BT görüntüleme ile pedikül açıları ve çaplarının ölçülmesi, operasyon esnasında ölçülen açı ve çaplara göre vida yerleştirilmesi, vida malpozisyonlarındaki oranı düşürmekte etkilidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, the purpose was to retrospectively analyze the screw positions of the patients between the ages 14-81 to whom operative transpedicular screw fixation was applied in elective and emergency cases according to various diagnoses, and to decrease the complications which developed as a result of screw malpositions. Material and Method: In our retrospective study, 100 cases were analyzed in total which were treated with the diagnoses of stenosis (11 cases), spondylolisthesis (17 cases), trauma (45 cases), lombar disc hernia (2 cases), spinal tumor (18 cases) and spinal infection (7 cases) between January 2012 - September 2016 in the Brain and Nerve Surgery Clinics of Çukurova University Medical Faculty. The cases were evaluated within 72 hours postoperatively with frontal, rear and lateral x-rays and computed tomographies. The ages, genders, the numbers of screws placed in each patient, postoperative deficits, emergence of postoperative complications (wound site infection, dura damage and cerebrospinal fluid fistula, the implementation of wound debridement in consequence of late wound healing), the numbers of screws fixed at each level, the levels of malpositioned screws and the number of revision surgeries among these were determined. The data obtained were analyzed with SPSS 2.0 for Windows. Findings: 610 (88,15%) of 692 fixed transpedicular screws were evaluated as normal. 82 (11,85%) of the screws were evaluated as malpositioned and 5 of these (6,10%) were repositioned by revisioning. Anterior perforation was determined to be 4 (0,66%), medial perforation to be 39 (6,39%), lateral perforation to be 38 (6,23%) superior perforation to be 0 (0%) and inferior perforation to be 1 (0,16%). Of the 39 screws which were medially malpositioned, 24 (61,54%) were found to be at the thoracic level and 15 (38,46%) were found to be at the lumbosacral level. It was also observed that, of the 38 screws which were laterally malpositioned, 35 (92,11%) were at the thoracic level and 3 (7,89%) were at the lumbosacral level. Of the 38 laterally malpositioned screws, 35 (92,11%) were at the thoracic level while 3 (7,89%) were at the lumbosacral area. Of the 82 malpositioned screws, 24,4% (20 screws) were found to be Grade 1 (0-2 mm), 53,7% (44 screws) were Grade 2 (2-4 mm), and 15,9% (13 screws) were Grade 3 (more than 4 mm). Result: A well-established anatomical and biomechanical knowledge is required to avoid complications. The experience of a surgeon in screw fixation increases the rate of accurate screw placement. It is found out that intraoperative CT imaging techniques and navigation-guided transpedicular screw fixation give better results compared to conventional techniques.