Transpediküler vida yerleştirmenin omurga kanal tipi ile ilişkisi
The relationship between transpedicular stabilization with spinal canal type
- Tez No: 554488
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Omurga kanal şekli, Torakolomber posteriyor transpediküler tespit, Yanlış vida gönderimi, Uzun dönem takip, Spinal canal shape, Thoracolumbar posterior transpedicular stabilization, Material malposition, Long-term results
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Son elli senede daha yoğun olmak üzere, birçok hastalıkta omurga tespit ameliyatı yaygın olarak kullanılmaktadır. Sık uygulanması ile birlikte hatalarda artmaktadır. Bu çalışmamızın amacı ise torakolomber posteriyor transpediküler tespit ameliyatında sık olarak karşılaştığımız vida yanlış yerleşimi ve bunun sonuçlarından korunmamızı sağlama açısından, en önemli değişken olduğunu düşündüğümüz omurga kanal şekli ve yapısını 01.01.2013-01.08.2018 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yaptığımız tüm torakolomber transpediküler tespit olguları inceleyip, değerlendirme yapılarak ameliyat öncesi hazırlıkta ve ameliyat yönteminde değişiklik önerileri yapılmasıdır. Her hastada 20 değişken geriye dönük olarak incelendi. Hasta seçiminde, belirtilen tarihlerde torakolomber her mesafede yapılan posteriyor transpediküler tespit işlemleri değerlendirilmiştir. Toplamda 214 olgu incelendi. Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS (Sürüm: 22. 0) programına yüklenerek verilerin değerlendirmesinde parametrik test varsayımları sağlıyorsa t testi; yerine getirilmediğinde Mann Whitney u testi, ki kare testi ve ki-kare varsayımlarının yerine getirilemediği durumlarda ki-kare exact testlerden Fisher exact test Monte Carlo modeli kullanılarak ki-kare değeri hesaplanmış ve yanılma düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Değerlendirmemizde kabaca laminektominin iyileşmeye faydası olmadığı ve ligamentotaksis seçilmiş hastalarda biyomekanik anatomi izin verdiği kadar ile doğru uygulanırsa iyileşmeye faydası olduğu bulundu. Kanal yapısı ile hatalı vida gönderimi arasında bağ tespit edildi. Tüm bunların ışığında kanal yapısının etrafında şekillenen omurga yapısının, odak noktamız olan omuriliğin korunması yolunda torakolomber posteriyor transpediküler tespit uygulamalarımızda, vida yerleştirirken değerlendirmede baz almamız gerektiği ortaya kondu. Buna uygun cerrahi uygulama ameliyat öncesinden 6 ay sonraki takibe kadar yan etki yönetimi ile birlikte sırasıyla anlatıldı.
Özet (Çeviri)
Thoracolumbar posterior transpedicular stabilization is widely used for many pathologies in neurosurgery practice especially in the last fifty years. Frequent application comes with increased complication. The aim of this study to analyze spinal canal type and spine structure of patients that operated from 01.01.2013 to 01.08.2018 at Cumhuriyet University Medical Faculty Neurosurgery Department and making suggestions about preoperative preparation and changes in the surgical procedure to prevent material malposition which is the most common complication of procedure and its clinical outcomes. 20 parameters were documented and examined retrospectively in each patient. Thoracolumbar posterior transpedicular stabilization procedures at each level of thoracolumbar vertebrae were evaluated. A total of 214 cases were examined and t test used if the parametric test provides assumptions in the evaluation of the data. When the parametric test doesn't provide assumptions Mann Whitney u test and chi-square test is used. Chi-square items were not fulfilled, chi-square value was calculated by tespitng the Fisher exact test Monte Carlo model. The error level was taken as 0.05. In our evaluation, it was found that the laminectomy was not helpful for healing and that ligamentotaxis was beneficial for healing. The correlation between the canal structure and the defective screw delivery has been found. In the light of all these, it was revealed that the spinal structure formed around the canal structure should be first form to evaluate while thoracolumbar posterior transpedicular stabilization applications for the protection of the spinal cord which is the focal point of the spinal structure.