Ülkemizdeki bazı ölümlü tersane kazalarının Bow-Tıe risk analizi metodolojisi ile değerlendirilmesi
Assessment of some mortuary shipyard accident in our country by Bow-Tie risk analysis methodology
- Tez No: 466646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ARPAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Bow-Tie Metodolojisi, Kaza, Risk Analizi, Tehlike, Tersane, Bow-Tie Methodology, Accident, Risk Analysis, Hazard, Shipyard
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüz rekabet ortamında mal ve hizmet üretiminde yeni teknolojiler ve yöntemler geliştirilmekte ve kullanılmaktadır. Kullanılan her yeni metot ve uygulama yeni riskleri de beraberinde getirmekte, iş yerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sunmak zorunda olan işverenler, çalışanlarının maruz kalabileceği yeni tehlike ve risklerle mücadele ederken rutin yöntemlerin yanında dünyada kullanımı kabul görmüş ve kendisi için daha uygun olabilecek diğer risk analiz metotlarını da kullanabilmelidir. Yapılan bu tez çalışmasında önce iş sağlığı ve güvenliğinde risk ve risk yönetimi ile temel kavramlardan, ardından risk değerlendirme metodolojilerinden bahsedilmiş; bu kapsamda dünyada yaygın şekilde kullanım alanı olan ancak henüz ülkemizde tam olarak bilinmeyen Bow-Tie risk analizi metodolojisinin tanıtımı yapılmıştır. Alan çalışması öncesinde Türkiye'de iş kazaları ve tersanelerdeki durum anlatılmış; alan çalışması olarak ise tersanelerde en sık karşılaşılan kaza cinslerinden olan hem genel hem de spesifik durum ve yerlerde maruz kalınabilecek düşme, elektrik çarpması, malzeme düşmesi/çarpması ve patlama kazalarının Bow-Tie risk analizi yöntemiyle risk analizleri yapılmıştır. Bu tez çalışmasıyla Bow-Tie yönteminin ülke akademik tez kataloglarında başlangıç çalışması olarak bulunması, yöntemin kullanılabilirliğinin sağlanması ve iş sağlığı ve güvenliğinde risk yönetimine farklı bir bakış açısının getirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's competitive environment, new technologies and methods have been developed and used for generating goods and service. Every new method in use accompanies new risks. Employers who have to offer a safe field in their work places should be able to use other risk analyses that are globally accepted and more suitable for themselves, besides routine methods while they struggle against new risks and dangers that their employees can be exposed to. In the current study, first basic concept of risk and risk management about occupational health and safety, later risk analysis method, generally has been mentioned. But the main concern is Bow-Tie risk analysis method which has been started to be used commonly in the world but not in our country has been presented. Work accident and situation at the shipyards has been expressed before field study, the most frequent encountered accident types in the shipbuilding sector in our country have been investigated, risk analysis of fall, drop/crash of objects, shock and explosion accidents that could take place both in general and specific situations in shipyards has been made according to the Bow-Tie risk analysis method. It has been targeted with this thesis that different perspective has been set forth at the occupational health and safety and safety risk management, Bow-Tie method can be used as an initial study on the country academic thesis catalog and acceptance of this method ensured.