Hemşirelikte simülasyon eğitiminin öğretim elemanı ve öğrenci değişkenleri açısından değerlendirilmesi
Evaluating the faculty and student variables in nursing simulation education
- Tez No: 466670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: high fidelity simulation, simulation in nursing, teaching simulation, faculty learning outcomes, student learning outcomes
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Gerçekliği yüksek simülasyonun başarılı olması için eğitimcilerin simülasyonla ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip olmaları çok önemlidir. Türkiye'de hemşire eğitimciler tarafından verilen simülasyon eğitim programları mevcut değildir. Bu çalışma, hemşirelikte simülasyon eğitiminin öğretim elemanı ve öğrenci değişkenleri açısından değerlendirilmesi amacıyla metodolojik ve yarı deneysel tek grup ön test- son test olarak planlandı. Simülasyon eğitim programına, laboratuvarlarında gerçekliği yüksek yetişkin simülatörü olan, araştırmaya katılmaya gönüllü 30 öğretim elemanı ve 249 öğrenci katıldı. İlk aşamada, Öğrenci Memnuniyeti ve Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapıldı. Daha sonra simülasyon eğitimi gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında;“Bireysel Özellikler ve Simülasyon Uygulamalarını Tanılama Formu”“Öğretim Elemanı Ön-Son Test”“Öğretim Elemanı Öz Değerlendirme Formu”,“Öğrenciler için Hipovolemik Şokla İlgili Ön-Son Test”,“Öğrenci Memnuniyeti ve Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği”kullanıldı. Veriler; simülasyon eğitim programı öncesi, sonrası ve öğrencilerle simülasyon deneyimi sonrasında toplandı. Ölçeğin cronbach's alpha katsayısı 0.90 bulundu. Öğretim elemanlarının simülasyon eğitim programı sonrası bilgi puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı (p0,05).
Özet (Çeviri)
Successful high-fidelity simulation requires educators to have adequate knowledge and skills about simulation. There are currently no simulation training programs conducted by nursing faculty in Turkey. The aim of the research is to evaluate the outcomes of the nursing simulation education program in terms of faculty and nursing student variables as methodological and quasi experimental single group pre-posttest design. Thirty faculty who have a high-fidelity simulator in their laboratory partıcipated in the simulation education program, and 249 volunteer students were included in the study. First, the validity and reliability study of“Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale”was conducted. Then the simulation education program was carried out. Data was collected by using the“Socio-Demographic and Simulation Application Form”,“Faculty Pre-Post Test”,“Faculty Self-Assessment Form”, Pre-Posttest for Students“, and the ”Student Satisfaction and Self-Confidence in Learning Scale". Data was collected three times: before and after the simulation education program and after the high-fidelity simulation with the student. Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0,90. There was a statistically significant increase in posttest knowledge score of faculty (p0,05). An increase was determined in students' scores for posttest knowledge after the simulation experience. Also, student's satisfaction and self-confidence scores were high. In conclusion, the simulation education program was effective in terms of faculty and student variables.