Kronik olarak sigara dumanına maruz bırakılan sıçanlarda melatoninin over rezervi üzerine etkileri
Effects of melatonin on ovarian reserve in rats exposed to chronic smoking
- Tez No: 466691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YİĞİT ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Over rezervi, Anti-oksidan, Folikül, Melatonin, Cigarette, Ovarian reserve, Anti oxidant, follicle, Melatonin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Kronik olarak sigara dumanına maruz bırakılan sıçanlarda melatonin'in over rezervi üzerine etkilerinin araştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 72 adet dişi Wistar-Albino sıçanının her biri 12 hayvan içeren 6 gruba randomize edilmiştir, Toplam 45 gün süresince sigara içme makinesi aracılığı ile oda havasına ve sigara dumanına maruz bırakılarak, hem oda havası hem de sigara dumanına maruz bırakılan gruplara 15 gün süre ile 10 mg/kg ve 20 mg/kg subkütan melatonin uygulanmıştır. 45 günlük bir maruziyet sonrasında, overlerde apoptozis, overlerde ve kan örneklerinde oksidatif hasar belirteçlerinin analizleri için biyokimyasal, histolojik, immunhistokimyasal ve immunofloresan analizler yapmak üzere sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Apoptotik indeks, immunhistokimyasal skorlama ve over follikülü sayımı gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada hematoksilen-eozin ile boyanan preparatlarda bakılan folikül sayılarında tüm aşamalarda, primordial, primer, sekonder ve matür folikül sayıları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azalmıştır. Sigara içen grupta Anticaspas-3 ile apoptotik indekslerde artma ve H-scoreda artma, immunofloresan boyama ile tünel görüntüleri bakıldığında over stromasında artmış apoptoz saptandı. Gruplar arasında doku düzeyinde MDA düzeyleri karşılaştırıldığında, anlamlı fark saptanmadı. Oda havasında alınan melatoninin doku düzeyinde SOD, Gpx ve katalaz seviyelerini anlamlı bir şekilde artırdığı gözlendi. Sigara içen grupta 20mg/kg melatonin alımının apoptotik indeksi anlam bir şekilde azalttığı, aynı zamanda Hscore anlamlı bir şekilde azalttığı gösterilmiştir. Tartışma: Sonuç olarak, çalışmamızda sigara içilmesi ie ilişkili olarak primordial folikül, primer folikül, sekonder folikül ve matür folikül düzeyleri anlamlı düzeyde azalmıştır. Folikül düzeylerindeki bu azalma, sigaranın over rezervini azalttığını göstermektedir. Sigara içen grupta 20mg/kg melatonin alımının doku düzeyinde apoptotik indeksi anlamlı bir şekilde azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate Effects of melatonin on ovarian reserve in rats exposed to chronic smoking Materials and Methods: An experimental rat model was planned to be set up involving 72 female Wistar-Albino rats. The rats randomized into 6 groups each consisting of 12 rats in order to be exposed to either room air or cigarette smoke with a smoking machine for 45 days adding both 10 and 20 mg/kg subcutaneous Melatonin to room air and smoking groups for 15 days. Following 45 days of the exposure, the rats sacrificed for biochemical, histological, immunohistochemical, immunofluorence analyses for apoptosis and oxidative damage markers in the ovaries and oxidative balance parameters in blood samples. Apoptotic index, immunohistochemical scoring, ovarian follicular count were the other laboratory indices to be determined. Results: In this study; The primordial ,primary, secondary and mature follicle levels at all stages which were observed in Hemotoxylin-Eosin stained preparations were significantly lower than the control group . In the smoker group ,increase in apoptotic index and H-score with Anti-Caspase-3 staining was detected and apoptosis in ovarian stroma in immunofluorescence stained tunnel images was increased . There was no significant difference in MDA levels in rat tissue between the groups. In the groups which melatonin was received in room air ; SOD ,GPX, katalase levels in rat tissue were observed to increase. It was obviously shown that the apoptotic index and also H-score decreased significantly in the smokers group with 20 mg/kg melatonin. Discussion: In conclusion, in our experimental study ; the decreased levels of primordial follicle, primary, secondary and mature follicles were correlated with smoking . This reduction in follicle levels show that smoking decreases ovarian reserve . In the smoker group, when 20 mg /kg melatonin was received simultaneously , Apoptotic index in tissue decreased significantly.