İnsan (human) papillomavirüs, rotavirüs ve konjuge meningokok aşıları yapılması hakkında ailelerin bilgi ve tutumları
Attitudes and knowledge of parents towards human papillomavirus, rotavirus and conjugated meningococcal vaccines
- Tez No: 466712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, HPA, RVA, KMA, Parental attitude, HPV, MCV
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsan (Human) Papillomavirüs, Rotavirüs ve Konjuge Meningokok Aşıları Yapılması Hakkında Ailelerin Bilgi ve Tutumları Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, ebeveynlerin, ülkemizde yürürlükte olan rutin aşılama takviminde yer almayan ancak önerilen aşılar arasında bulunan insan (Human) papillomavirüs (HPA), konjuge meningokok (KMA) ve rotavirüs (RVA) aşıları ile çocuklarını aşılatma konusundaki bilgi, tutumları ve bunları etkileyen faktörleri araştırdık. Gereç ve Yöntem: Prospektif yapılan çalışmamızda, 01/08/2015-01/05/2016 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 0-18 yaş aralığındaki çalışmaya girmeyi kabul eden 302 sağlıklı çocuğun ebeveynine, poliklinik başvurusunda, yüz yüze, sözel olarak, hekim tarafından HPA, RVA ve KMA hakkında soruları içeren anket uygulandı. Sağlık inanç modeli (SİM) , CHIAS Ölçeği'ne ait önermelere ülkemizin şartlarına uygun sorular eklenerek anket oluşturuldu. Ayrıca ebeveynlerin aşılar hakkında bilgilendirme öncesi ve sonrasında aşılatma ile ilgili tutumları karşılaştırıldı.İstatistiksel değerlendirme için IBM SPSS 20.0 kullanıldı. Bulgular: Ebeveynlerin %77'si HPV aşısını, %60'ı RV aşısını, %66'sı KM aşısını hiç duymamış olarak saptandı. En yüksek bilgi edinmenin sağlık personelinden (sırasıyla HPA,RVA ve KMA için; %13, %28 ve %22) olduğu ancak yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür. Ayrıca yeterli ve doğru bilgisi olanların oranı HPA için %8, RVA için %20, KMA için ise %13 olarak bulundu. Eğitim öncesi RVA için %72.8'i , KMA için %70.5'i , ve HPA için %49.0'unun aşı yaptırma istekliği bilgilendirme sonrası %88, %90 ve %75'e yükseldi. Eğitim düzeyi okur yazar olmadan yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmaya kadar yükseldikçe aşıyı yaptıranların oranları annelerde %0'dan %70'e, babalarda %20'den %90'a yükseldi. Gelir düzeyi arttıkça (aylık 1000 ile >5000) aşılatma oranları %0'dan %78'e yükseldi. Ulusal aşı takvimi bulunmasını en çok istedikleri aşı KMA (%38.2) idi. Ebeveynlerin %33.2'si HPA ve %24.9'u da RVA aşılarının takvimde bulunmasını istedi. Sonuç: Çalışmamız ile bu üç aşı hakkında sağlık personeli tarafından halka verilecek eğitimin aşının yagınlaştırılmasında etkili olacağı sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Attitudes and Knowledge of Parents Towards Human Papillomavirus, Rotavirus and Conjugated Meningococcal Vaccines Introduction and Purpose: In our study, we investigated factors influencing parents' knowledge, attitudes towards immunization of their children with human papillomavirus (HPA), conjugated meningococci (KMA) and rotavirus (RVA) vaccines, which are not included in the current routine vaccination schedule in our country but are recommended vaccines. Materials and Methods: In our prospective study, the parents of 302 healthy children between the age of 0-18, who consented to enroll to our study at in Kocaeli University Medical Faculty Hospital, between 01/08 / 2015-01 / 05/2016 were questioned. The physician conducted the questionnaire involving questions about HPA, RVA and KMA. A novel questionnaire was created by searching related studies and adding appropriate questions according to the conditions of our country and also making use of the statements included in the Health Belief Model (HBM) and CHIAS Scale. In addition, parents' attitudes towards vaccination were compared before and after being informed about vaccinations. Finally, they were asked which of the KMA, RVA and HPA vaccines should be included in the national vaccination schedule and applied free of charge by our Ministry of Health. Statistical evaluation was performed with statistical unit using IBM SPSS 20.0. Results: Parents were aware about, HPV vaccination by 77%, RV vaccination by 60%, and KM vaccination by 66%. It was found that the highest information acquisition was from health personnel (13%, 28% and 22% for HPA, RVA and KMA, respectively), but this was far from being sufficient. In addition, the proportion of those with adequate and correct knowledge was 8% for HPA, 20% for RVA and 13% for KMA. Initial willingness rates about vaccination were found 72.8% for RVA, 70.5% for KMA and 49.0% for HPA. As patients were informed by the attending physician, the willingness about vaccination increased to to 88% for RVA, 90% for KMA, to 75% for HPA. As the level of education increases, the proportion of willingness has increased from 0% to 70% in mothers and from 20% to 90% in fathers. As the level of income increased, vaccination rates increased from 0% to 78%. The most recommended vaccine for routine vaccination was KMA with 38.2% followed by HPA with 33.2% and RVA with 24.9%. Conclusion: In our study, it is concluded that the education of the public by health professionals about these three vaccines will be effective to universalize the utilization of these vaccines.