Pediatrist ve jinekolog anneler ile doktor olmayan annelerin HPV aşısı hakkında bilgi düzeyi ve tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of knowledge level and attitudes of pediatrician and gynecologist mothers with non-physician mothers about HPV vaccine
  1. Tez No: 922149
  2. Yazar: BURCU PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA GÜNGÖR UĞURLUCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HPV aşısı, hekim anneler, anket, insan papilloma virüsü, hemşireler, serviks kanseri, HPV vaccine, physician mothers, questionnaire, nurses, human papillomavirus, cervical cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Pediatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş: İnsan papilloma virus (HPV) serviks kanserinin en önemli etyolojik sebeplerinden biridir. HPV enfeksiyonu, dolayısıyla serviks kanseri aşı ile önlenebilen bulaşıcı bir hastalıktır. Amacımız, hekim anneler, hemşire/ebe anneler ve sağlık çalışanı olmayan annelerin kendilerine ve çocuklarına HPV aşısı yaptırma tutumlarını, HPV hakkındaki bilgi düzeylerini karşılaştırmaktır. Materyal-metod: Yapılandırılmış 48 sorudan oluşan anket çalışmasıdır. HPV, HPV aşısı, serviks kanseri hakkında 25 soru içeren bilgi soruları, 8 tutum, 15 demografik veri sorusu içermektedir. İstanbul Tıp Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerinde Şubat 2021-Mayıs 2022'de yapılmıştır. Bulgular: 257 anket değerlendirilmiştir. Grup 1(n=71), pediatrist(n=49) ve jinekolog(n=22), Grup 2(n=66) hemşire/ebe, Grup 3(n=120) sağlıkçı olmayan annelerden oluşmaktadır. Hekim annelerin daha fazla HPV aşısı oldukları (n=13, %18,3) ve çocuklarına daha yüksek oranda HPV aşısı yaptırdıkları(n=10, %29,4) saptanmıştır. Hemşireler kondom kullanmanın HPV riskini azalttığı konusunda (n=55, %83,3) hekimlerden (n=56, %78,9) daha yüksek oranda doğru cevap vermiştir; ancak fark anlamlı bulunmamıştır. HPV aşısının genital siğillere karşı koruyucu olduğu konusunda hemşireler (n=52, %78,9) ve hekimler (n=56, %78,9) aynı oranda doğru yanıt vermişlerdir. Diğer bilgi sorularını genel olarak hekimler anlamlı olarak doğru cevaplamıştır. Jinekologlar (n=17, %77.3) dışındakiler Pap-smear testlerini düzenli yaptırmamaktadır. Pediatristler (n=20, %41.7), Grup 1'de (n=37, %52,1), Grup 2'de (n=39, %32,5), Grup 3'te (n=30, %45,5) katılımcı düzenli yaptırmaktadır. Sonuç: Cinsel sağlık konusunda lise, tıp fakültesi ve mezuniyet sonrası eğitimlerinin önemli olacağı kanısına varılmıştır. Daha fazla yanlış yanıt veren Grup 2, bilgilerini çoğunlukla sosyal medyadan edinmiştir. Hekimler sosyal medyaya göre daha doğru bilgi kaynağıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Human papillomavirus (HPV) is one of the most important etiological causes of cervical cancer. HPV infection, and therefore cervical cancer, is an infectious disease that can be prevented by vaccination. Our aim is to compare the attitudes of physician mothers, nurse/midwife mothers and mothers who are not healthcare workers about getting HPV vaccination for themselves and their children, and their knowledge levels about HPV. Material-method: It is a structured survey study consisting of 48 questions. It includes 25 knowledge questions, 8 attitude questions, and 15 demographic data questions about HPV, HPV vaccine, and cervical cancer. It was held in the Pediatrics and Diseases and Gynecology and Obstetrics polyclinics of Istanbul Faculty of Medicine and Marmara University Pendik Training and Research Hospital between February 2021 and May 2022. Results: 257 questionnaires were evaluated. Group 1 (n = 71) are pediatricians (n = 49) and gynecologists (n = 22), Group 2 (n = 66) are nurses/midwives, and Group 3 (n = 120) are mothers who are not healthcare professionals. It was determined that physician mothers received HPV vaccination at a higher rate (n=13, 18.3%) and had their children vaccinated against HPV at a higher rate (n=10, 29.4%). Nurses gave a higher rate of correct answers (n=55, 83.3%) than physicians (n=56, 78.9%) about using condoms reducing the risk of HPV, but the difference was not significant. Nurses (n=52, 78.9%) and physicians (n=56, 78.9%) gave the same correct answer about the HPV vaccine being protective against genital warts. Physicians generally answered the other information questions correctly and meaningfully. Except for gynecologists (n=17, 77.3%), Pap-smear tests are not performed regularly. Pediatricians (n=20, 41.7%), Group 1(n=37, 52.1%), Group 2(n=39, %32.5), Group 3(n=30, %45.5) participants have it done regularly. Conclusion: It was concluded that high school, medical school and postgraduate education are important regarding sexual health. Group 2, which gave more incorrect answers, obtained its information mostly from social media. Individuals with health education are a more accurate source of information than social media.