Kocaeli ili 18-55 yaş grubunda tekrarlayan baş ağrısı prevelansı ile baş ağrılarının neden olduğu yaşam kalitesi ve sosyal kayıpların belirlenmesi
Assesementof recurrent headache prevalance, and related quality and social loss among 18-55 age group in kocaeli province
  1. Tez No: 466729
  2. Yazar: SÜLEYMAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, HARDSHİP, Prevalans, Yaşam kalitesi, Sosyal kayıplar, Headache, HARDSHİP, Prevalance, Quality of life, Social loss
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kocaeli ili İzmit ilçesi Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) gelen kişilerde HARDSHİP ( Headache-attributed restriction, disability, social, handicap and impaired participation ) anket formu kullanarak tekrarlayan baş ağrısının sıklığı, baş ağrısının karakteristiği, sosyo-demografik özellikleri, yaşam kalitesine etkisi ve sosyal kayıpların belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya merkez İzmit Aile Sağlığı Merkezine başvuran 18-55 yaş arası 2000 kişi alındı.Katılımcılara tekrarlayan baş ağrısını araştıran, tiplendiren ve sosyal kayıpları değerlendiren HARDSHİP anket formu uygulandı. Anket 4 bölümden oluşmakta olup. Bu bölümler sırası ile: a) Kişisel ve demografik verilerin bulunduğu bölüm c) Yaşam kalitesi ve baş ağrısı ile ilişkili yaşanan kayıpların değerlendirildiği bölüm d) sosyodemografik statü ve etkin tedavi için ödeme istekliliğinin değerlendirildiği bölüm. Bulgular: Çalışmamıza katılanların Kaba Bir Yıllık Baş Ağrısı Prevalansı %87,3 olarak hesaplandı. Tahmini nokta prevalans hesaplaması %15,39 bulundu. Yıllık baş ağrsı sıklığının 40 yaş ve üzerinde olan erkeklerde daha az olduğu belirlendi. Katılımcıların baş ağrılarını sağlık çalışanı desteği almadan kendi imkanları ile tedavi ettikleri belirlendi. Baş ağrısı gün sayısı arttıkça yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiği ve memnuniyetsizliğin arttığı bulundu. Katılımcılarda migren, GTBA, İABA prevelans değerleri sırası ile 13,6, 18,5, 0,7 olarak bulundu. GTBA'nın kişilerde en çok sosyal hayatı etkilediği, sıkıştırıcı vasıfta ve 30-40 yaş arası erkeklerde daha fazla görüldüğü belirlendi. Migren'in de en çok sosyal hayatı etkilediği, zonklayıcı vasıfta ve 30-40 yaş arası kadınlarda daha fazla görüldüğü bulundu. Sonuç: Çalışmamızın da gösterdiği gibi baş ağrısı yaşam kalitesini bozan ve iş/ sosyal kayıplara neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. En çok Aile hekimlerinden destek istediklerinden, bu bireylerin doğru tanı, etkin tedavi almaları sadece o bireye değil topluma da büyük fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to assess the frequency of recurrent headache, related quality of life and social loss among 18-55 age group who enrolled family Health Centers in izmit/Kocaeli province center. Material and Methods: HARDSHİP questionnaire was used to gather data from 2000 adults who gave Their informed consents. The questionnaire has four parts: a) Personal and demographic data, b)Headache types and medical thera py data, c)Quality of life and loss due to headache data, d)socio-demographic status and wish to pay for effective therapy data. Results: Crude headache prevalance and point prevalence were calculated as 87,3 %. And 15.39 %, respectively. One year prevalance of headache was less frequent among 40 years of age and wales. Most of the attendants prefered to use medication without medical professinal consultation. Quality of life and sattisfaction/complacency were inversly related with the number of headache days. Migrain, tension type headache TTH and medication overuse headache prevalances were 13,6 %, 18,5 % and 0,7 %, respectively. TTH presented effect, on social life, was mostly pressing, anol more frequent in males. Migraine also had a prominent effect on social life, mostly throbbing and was Are quent among 30-40 years of age females. Conclusion: This study showed-once more- that headache is an important public health problem that impaires quality of life, causes work/social loss. The most frequently attended medical professionals were family physicians, Thus it is important to have accurate diagnoses and access effective therapautic means in terms of public benefit.