Kardiyak sendrom X hastalarında CYP2J2 polimorfizminin belirlenmesi
Determination of CYP2J2 polymorphism in cardiac syndrome X patients
- Tez No: 466761
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÖZYAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Genetik, Pharmacy and Pharmacology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Kardiyak Sendrom X, Tek nükleotid polimorfizmi, CYP2J2, Epoksieikozatrienoik asit, İnflamasyon, Cardiac Syndrome X, Single nucleotide polymorphism, CYP2J2, epoxyeicosatrienoic acid, inflammation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tipik anjinası olan, non invaziv testlerde iskemi tespit edilen ve koroner anjiyografide normal epikardiyal koroner arterlere sahip olan hasta popülasyonu Kardiyak Sendrom X (KSX) olarak tanımlanmaktadır. KSX hastalarında CRP seviyesinin ve diğer inflamatuvar belirteçlerin artması, hastalığın inflamasyon aracılı bir patogeneze sahip olduğunu gösterir niteliktedir. Bir sitokrom P450 enzimi olan CYP2J2, koroner arter endoteli, düz kas hücreleri ve kardiyak miyosit hücrelerinde yüksek miktarlarda eksprese edilen bir hem protein ailesi üyesidir. CYP2J2'nin başlıca görevi, araşidonik asidin (AA); 5,6- 8,9- 11,12- 14,15- olmak üzere 4 farklı çeşit epoksieikozatrienoik asitlere (EET) dönüşümünü sağlamaktır. Bu EET'ler, sitokinler ile uyarılan VCAM-1'in endotelyal ekspresyonunu azaltarak, inflamatuvar yanıtın oluşumunu engellemekte ve Nf-κB'yi inhibe ederek vasküler duvara lökositlerin yapışmasını azaltmaktadır. CYP2J2 geni -76 G>T polimorfizmi, hücre içinde CYP2J2 ve metabolitlerinin ekspresyonunda düşüşe neden olmaktadır. Biz bu çalışmamızda, patofizyolojisinde inflamasyonun rol oynadığı düşünülen KSX hastaları ile inflamatuvar yanıtta rol aldığı bilinen CYP2J2 geni -76 G>T polimorfizmi arasındaki bağlantıyı inelemeyi amaçladık. Bu bağlamda ardışık 125 KSX hastası ve 125 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubunu, CYP2J2 geni -76 G>T polimorfizmi açısından karşılaştırdık. Bu amaçla DNA örneklerinden, CYP2J2 geni -76 G>T polimorfizminin genotiplemesi gerçek zamanlı PZR metodu kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak; hasta ve kontrol gruplarında görülen TT, GT ve GG genotipleri incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p˃0,05). Bu durum KSX hastalığının patogenezinde, inflamasyon artışına neden olan CYP2J2 geni -76 G>T polimorfizminin önemli bir rolü olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cardiac Syndrome X's (CSX) patient population is defined by typical angina also detected ischemia in non invasive tests and normal epicardial coronary arteries in coronary angiography. The increase of CRP levels and other inflammatory markers in CSX patients indicates that the disease has an inflammatory pathogenesis. CYP2J2, is a member of heme protein family that is expressed in high amounts in the coronary artery endothelium, smooth muscle cells and cardiac myocyte cells. The main task of CYP2J2 is turn into arachidonic acid (AA) to 4 different types of epoxieschiosatrienoic acid (EET): 5,6- 8,9- 11,12- 14,15-. These EETs inhibit the formation of the inflammatory response by decreasing endothelial expression of cytokine-stimulated VCAM-1 and reduced the adhesion of leukocytes to vascular endothelium by inhibiting Nf-κB. The -76 G>T polymorphism of CYP2J2 gene causes a decrease in the expression of CYP2J2 and its metabolites. In this study, we aimed to analyze the relationship between CSX patients who are thought to play a role in the pathophysiology of inflammation and -76 G>T polymorphism of CYP2J2 gene, known to be involved in inflammatory response. In this context we compared consecutive 125 patients with CSX and 125 healthy individuals control group in terms of -76 G>T polymorphism of CYP2J2 gene. By this purpose, we used real-time PCR method to make genotyping of CYP2J2 gene -76 G>T polymorphism from DNA samples. As a result; when the TT, GT and GG genotypes of patients and control groups were analyzed that no statistically significant difference was observed (p˃0,05). In conclusion we suggest that -76 G>T polymorphism of CYP2J2 gene, which causes increased inflammation, does not play an important role in the pathogenesis of CSX disease.