Yamaç paraşütü yapan pilotların uçuş öncesi kaygı ve stres düzeyinin değerlendirilmesi
Determination of pre-flight anxiety and stress level of paragliding pilots
  1. Tez No: 466783
  2. Yazar: İLKER ÖZÇİRİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ NİYAZİ İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akış deneyimi, malzeme bilgileri, aerodinamik, yer seçimi ve meteoroloji, uçuş öncesi kaygı ve stres düzeyi, Flow experience, material information, aerodynamics, location selection and meteorology, pre-flight anxiety and stress level
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde her spor branşı için yetenek ve becerinin yanında psikolojik uygunluğun oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle farklı spor branşları için bilimsel temellere dayalı psikolojik profili araştıran çalışmalar gün geçtikçe çoğalmaktadır. Yamaç paraşütü yapan pilotların uçuş öncesi kaygı ve stres düzeyinin kişinin yaş, cinsiyet, yorgunluk durumlarına, eğitim düzeyine, antrenman durumuna, ısınmaya ve benzer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Konunun önemi ile birlikte zor spor dallarından biri olan yamaç paraşütünde pilotların akış deneyimlerinin etkileri, malzeme bilgileri, uçuşlardaki teknikler, pilotların kaygı ve stresleriyle alakalı araştırmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada yamaç paraşütü etkinliğinde akış kuramı deneyimlerinin özellik ve sonuçları ayrıca paraşüte yapılacak bakımlar, uçuş öncesi hazırlıklar, uçuşa geçiş aşamaları gibi konulara değinilmiştir. 20'si bayan 150'si erkek sporcudan oluşan 170 yamaç paraşüt pilotunun uçuş öncesi kaygı ve stres düzeyleri ölçümleri alınarak veriler elde edilmesi temelini oluşturulan araştırma, uçuş öncesi ve sonrası kaygı durumlarını en aza indirme amaçlanmaktadır. Araştırmanın alanyazın ve uygulama bağlamlarında katkılarının olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, for every sports branch, besides talent and skill, the importance of psychological appropriateness is also great. For this reason, researches on psychological profiles based on scientific foundations for different sports branches are increasing day by day. This study was conducted to show that the pre-flight anxiety and stress levels of paraglider pilots vary depending on factors such as age, gender, fatigue, education, training, warmth, fatigue and other factors. With the prominence, one of the hardest sports branches, paragliding, was noticed that the effects of the pilots 'flow experience, the material knowledge, the techniques in the flight, the pilots' anxieties and stresses, In this study, the theory of flow in paragliding activity, the premise, characteristics and results of experience, parachute maintenance, preparations before flight, stages of transition to flight are mentioned. A total of 20 female and 150 paragliding athletes taking pre-flight anxiety and stress levels are taken to provide information and to give information to pre-flight and post-flight situations. The contribution of the research to the literature and the application is discussed and suggestions are made for future researches.