Hokey süper liginde oynayan sporcuların beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarının incelenmesi
Hokey investigations on the use of nursing support habits and nutrition support product which are in superior location.
- Tez No: 466784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK SAÇAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlığı, Beslenme Destek Ürünü, Hokey, Eating Habit, Nutritional Support Product, Hockey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi ve sağlığın korunması için; bireyin içinde bulunduğu fizyolojik ortam, yaşı, cinsiyetine göre gereksinim duyulan besin öğeleri ve enerjinin ihtiyaç duyulan miktar, kalite ve çeşitte, düzenli, sürekli ve ekonomik olarak vücuda sağlanmasıdır. Dolayısıyla insan sağlığı için yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Sporcu beslenmesi ise sporcunun sağlığını koruması, fiziksel performansını yükseltebilmesi ve yüksek sportif performansa ulaşabilmesi için daha fazla dikkat gerektiren bir konudur. Bu çalışmada,“hokey süper liginde oynayan sporcuların beslenme alışkanlıkları ve beslenme destek ürünü kullanma durumlarının incelenmesi”amaçlanmıştır. Bu amaçla tarama ve yoğun bir biçimde nicel analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye Salon Hokey Süper Ligi'nde oynayan sporcular arasından basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 130 sporcu oluşturmuştur. Katılımcıların 107'si (%82,3) erkek ve 23'ü (%17,7) kadındır. Veri toplama aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen ve yapılandırılmış özellikteki bir anket formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anketin güvenirlik oranı %73,70; geçerlik oranı ise %71,05'tir. Anket verilerinin analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanılarak tanımlayıcı ve anlam çıkarıcı istatistik yöntemlerine başvurulmuştur. Sonuç olarak, hokey süper ligine katılan sporcuların yaklaşık üçte birinin genel olarak yeterli ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olmadığını söylemek mümkündür. Ayrıca, bu sporcular arasında her 5 sporcudan yalnızca birisi destekleyici ürün kullanmaktadır. Kullananlar ise bunu daha çok herhangi bir uzmana danışmadan yapmaktadırlar. Dolayısıyla, hokey süper ligine katılan sporcuların beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Adequate and balanced nutrition is the regular, continuous and economical supply of nutrients and energy to the human body in enough quantity, quality and variety for the purpose of health protection, growth and development according to the age, gender, physiological environment of the individual and the number of nutrients and energy required. Therefore, adequate and balanced nutrition is of great importance for human health. Also, nutrition of athlete is an issue that requires more attention to protect the athlete's health, improve physical performance and achieve high sport performance. In this study, it is aimed to“examine the eating habits and the use of nutritional support products of the athletes playing in the hockey super league”. For this purpose, scanning and intensive quantitative analysis methods have been utilized. A total of 130 athletes selected by simple random sampling method among the athletes playing in the Salon Hockey Super League of Turkey have formed the sample of the research. 107 (82.3%) were male and 23 (17.7%) were females. In the data collection phase, a questionnaire form developed and structured by the researcher was used. The reliability of the questionnaire was 73.70% and the validity rate was 71.05%. In the analysis of the questionnaire, descriptive and inferential statistical methods were applied by using SPSS 24.0 package program. As a result, it is possible to say that approximately one third of the athletes participating in the hockey super league generally do not have adequate and regular eating habits. In addition, only one out of every five athletes among these athletes use supporting products. Those who use it do so without consulting any specialists. Therefore, there is a need to improve the eating habits of sportsmen participating in the hockey super league.