Spor salonlarına giden kişilerin genel beslenme alışkanlıkları, katkılı besinler ve gıda takviyeleri hakkındaki bilgi düzeyleri, görüş ve tutumları
General dietary habits, and knowledge level, opinions and attitudes about processed foods and food supplements of GYM members
  1. Tez No: 466797
  2. Yazar: TANER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK SAÇAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Katkılı Beslenme, Gıda Takviyeleri, Food Additives, Supplements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma spor salonlarına giden kişilerin genel beslenme alışkanlıkları, katkılı besinler ve gıda takviyeleri hakkındaki bilgi düzeylerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu sebeple öncelikli olarak geniş bir literatür taraması yapılan çalışmada, bu işlemin ardından da anket uygulaması yapılmıştır. Spor salonlarında gerçekleştirilen bu ankete, 21'i kadın ve 74'ü de erkek olmak üzere toplam 95 kişi katılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların besin tercihlerinde gıdaların katkısız olmasının önemli bir sebep olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte, kişilerin gelir seviyesi ile katkılı beslenmeye yönelik tutumları arasında ilişki bulunduğu; kadınların, katkılı beslenmeye yönelik tutum ve davranışlarda erkeklere nazaran daha mesafeli oldukları; erkeklerin, gıda takviyelerine yönelik tutum ve davranışlarının kadınlara nazaran daha ılımlı olduğu; ve genel olarak da katılımcıların tutumları ile davranışlarının örtüşmediği bulunmuştur. Bu bilgiler ise sonuç kısmında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of knowledge about general dietary habbits, food addtives and supplements for those going to gyms. For this reason, a large literature survey was conducted primarily, followed by a survey. A total of 95 people, 21 of whom were women and 74 were men, participated in this survey conducted in gyms. As a result of the analyzes made, it was found that food additives-free foods are not a primer reason in the participants' food preferences. However, there is a relation between the income level of the people and the attitudes towards food additives; women are more distant than males in attitudes and behaviors towards food additives; men's attitudes and behaviors towards food supplements are more moderate than women; and in general, attitudes and behaviors of the participants did not overlap. This information is discussed in the conclusion section.