Kronik otitis medialı hastalarda IL-18-137 G/C, -607C/A gen polimorfizmlerinin araştırılması
The investigation of IL-18 -137 G/C, -607 C/A gene polymorhisms in patients with chronic otitis media
- Tez No: 466839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZİM BOZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, IL-18, Polimorfizm, Chronic otitis media, IL-18, polymorphism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kronik otitis media tüm dünyada kişinin dil gelişimini, iletişimini, yaşam kalitesini etkileyen ve yaşamını tehdit eden komplikasyonlara sebep olan önemli bir hastalıktır. Kronik otitis media etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamıştır. Kronik otitis medianın kronik enflamatuar bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Bu çalışmada amacımız kronik otit etyolojisinde gelişen inflamasyonda ve immunopatogenezinde etkili olabileceğini düşündüğümüz IL-18 geninin -137. G/C ve -607. C/A pozisyonlarındaki polimorfizmlerini araştırmaktır. Bu çalışmaya Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi K.B.B. Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvurmuş ve kronik otitis media tanısı konulan 195 hasta birey ve laboratuvarlara başvuran herhangi bir kalıtsal, edinsel veya kronik hastalığı bulunmayan yaş ve cinsiyetleri benzer 185 adet sağlıklı birey dahil edildi. Bu hastalardan ve sağlıklı bireylerin periferik kan örnekleri, DNA izolasyonu Poncz yöntemine göre yapıldı ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR, Polymerase Chain Reaction) tekniği kullanılarak polimorfizmleri saptandı. Hastaların 99 tanesi kolesteatomasız, 96 tanesi ise kolesteatomalı idi. Hasta grubu kronik otitis medialı, kolestatomalı ve kolestatomasız kronik otitli hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. IL-18 -137 G/C polimorfizmi için genotip frekansları kronik otitli grupta GG,GC ve CC genotipleri sırasıyla %42.56, %45.13, %12.31; kontrol grubunda ise %42.70, %43.78, %13.52 olarak saptanmıştır (p=0.88, p=0.73). IL-18 -607 G/C polimorfizmi için genotip frekansları CC,CA ve AA genotipleri sırasıyla %41.54, %37.44, %21.02; kontrol grubunda ise %41.62, %32.97, %25.41 olarak saptanmıştır (p=0.58, p=0.48). IL-18 polimorfizmlerinin genotip dağılımları ve allel frekansları incelendiğinde kronik otitli ve diğer gruplarda istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ancak çalışmada kronik otitli grupta -137 CC genotipine sahip bireylerde hastalık riskini yaklaşık %9, kolestatomalı kronik otitis medialı hastalarda ise hastalık riskini %32.5 oranında azalttığı belirlendi. Kronik otitis medialı hastalarda -607 AA genotipine sahip bireylerde hastalık riskini yaklaşık %17, kolestatomalı kronik otitis medialı hastalarda ise hastalık riskini %31 oranında azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic otitis media (COM) is a serious disease around the world leading to life-threatening complications and affecting the language development, communication, and quality of life of the individuals. Although its exact etiopathogenesis remains unknown, COM is considered to have an inflammatory basis. The present study aimed to investigate the effect of IL-18 gene polymorphisms on the development of inflammation in the etiology of COM at positions -137 G/C, and -607 C/A. The study included 195 patients with COM who presented to Yuzuncu Yil University Medical School Dursun Odabas Hospital Otorhinolaryngology Department and 195 age- and gender-matched healthy individuals who presented to the laboratories at the same hospital and had no inherited, acquired, or chronic diseases. In both groups, peripheral blood samples were collected and DNA was extracted by the Poncz method, and polymorphisms were identified using the Polymerase Chain Reaction (PCR). Of the 195 patients, 99 patients had cholesteatoma and 96 of them did not. The patients were divided into three groups as (I) patients with COM, (II) patients with cholesteatomatous chronic otitis media, and (III) noncholesteatomatous chronic otitis media, and the groups were compared with the control group. The genotype frequencies of the -137 G/C polymorphism for GG, GC, and CC genotypes were 42.56%, 45.13%, and 12.31% in the patients with COM and 42.70%, 43.78%, and 13.52% in the controls, respectively. The genotype frequencies of the -607 G/C polymorphism for CC, CA, and AA genotypes were 41.54%, 37.44%, and 21.02% in the patients with COM and 41.62%, 32.97%, and 25.41% in the controls, respectively (p=0.58, p=0.48). When the distributions of the genotypes of the IL-18 polymorphisms and the allele frequencies were analyzed, it was revealed that there was no significant difference between the patients with chronic otitis and other patients. However, in the patients with chronic otitis, it was revealed that the IL-18 gene reduced the risk of disease by 9% in the patients with -137 CC genotype and by 32.5% in the patients with cholesteatomatous chronic otitis media. In addition, in the patients with COM, it reduced the risk of disease by 17% in the patients with -607 AA genotype and by 31% in the patients with cholesteatomatous chronic otitis media.