Kolesteatomlu ve kolesteatomsuz kronik otitis mediası olan hastalarda patolojik dokudan alınan spesmenlerde IL-33 ve IL-17 düzeyinin klinik parametrelerle korelasyonunun araştırılması
Investigation of the correlation of IL-33 and IL-17 levels with clinical parameters in specimens taken from pathological tissue in patients with chronic otitis media with and without cholesteatoma
  1. Tez No: 920534
  2. Yazar: HATİCE YILMAZÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURAY ENSARİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: IL-33, IL-17, Kolesteatom, Nüks, IL-33, IL-17, Cholesteatoma, Recurrence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Kronik otitis media yaygın görülen bir hastalık olup, seyrinde oluşan kolesteatom ve granülasyon dokusu gibi patolojik yapılarla morbidite ve mortalite oranlarını artırabilecek komplikasyonlara neden olabilmektedir. Kronik otitis medianın yol açtığı morbidite ve mortaliteyi azaltmak için erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Çalışmamızda kolesteatomlu ve kolesteatomsuz kronik otitis mediada patolojik dokudan alınan spesmenlerde IL-33 ve IL-17 düzeyinin klinik parametrelerle korelasyonu araştırılarak KOM patogenezindeki rolü ve cerrahi sonrası nükslerin öngörmedeki rolünün araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniğinde Eylül 2023- Eylül 2024 tarihleri arasında kronik otitis media nedeni ile opere edilen 45 hasta dahil edilmiştir. Operasyona alınan hastaların mastoid ve timpanik kavitesindeki patolojik dokularında ve kontrol grubu için postaurikuler insizyon alanından cilt dokusunda IL-33 ve IL-17 düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmamızda nüks kolesteatomlu kronik otitis mediası olan hastalarda IL-17 düzeyini kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksek bulduk (p=0,001). IL-33 düzeyleri açısından; kolesteatomsuz kronik otitis media, kolesteatomlu kronik otitis media ve nüks kolesteatomlu kronik otitis media ve kontrol grubu olmak üzere gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlenmedi (p=0,408). Sonuç: Çalışmamız kronik otitis mediada patolojik dokudaki IL-17 ve IL-33 düzeylerini araştıran ve hastaların klinik verileriyle karşılaştıran ilk çalışma olması nedeni ile önemlidir. Çalışmamızın sonuçları IL-17 düzeyinin kolesteatom nüksünü öngörmede önemli bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. IL-17 ve IL-33'ün kolesteatom etyopatogenezindeki rolünü ve bunların kolesteatom devamlılığı ve ilerlemesinde ne derecede etkili olduklarını kanıtlamak için daha fazla çalışmaya ve daha uzun takip sürelerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic otitis media is a common disease that can lead to complications, increasing morbidity and mortality rates through pathological structures such as cholesteatoma and granulation tissue during its progression. Early diagnosis and treatment methods are essential to reducing the morbidity and mortality caused by chronic otitis media. Our study aims to investigate the correlation of IL-33 and IL-17 levels in pathological specimens obtained from cholesteatoma and non-cholesteatoma chronic otitis media with clinical parameters, focusing on their role in the pathogenesis of chronic otitis media (COM) and their potential to predict recurrences after surgery. Materials and Methods: This study included 45 patients who underwent surgery for chronic otitis media at the Antalya Training and Research Hospital, Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery, between September 2023 and September 2024. IL-33 and IL-17 levels were measured in the pathological tissues from the mastoid and tympanic cavities of the patients who underwent surgery and in the skin tissue obtained from the postauricular incision area for the control group. Findings: In our study, IL-17 levels were found to be significantly higher in patients with recurrent cholesteatoma-associated chronic otitis media compared to the control group. Regarding IL-33 levels, no statistically significant differences were observed among the groups, including non-cholesteatoma chronic otitis media, cholesteatoma-associated chronic otitis media, recurrent cholesteatoma chronic otitis media, and the control group. Conclusion: This study is significant as it is the first to investigate IL-17 and IL-33 levels in pathological tissues of chronic otitis media and compare them with patients' clinical data. The results suggest that IL-17 levels could serve as a valuable biomarker for predicting cholesteatoma recurrence. Further studies with longer follow-up periods are needed to establish the roles of IL-17 and IL-33 in the etiopathogenesis of cholesteatoma and to determine their impact on its persistence and progression.