Endometrioid tip endometrium kanseri evre IA grade II olgularda adjuvan tedavi alan ve almayan hastaların rekürrens ve hastalıksız sağkalım yönünden karşılaştırılması
  1. Tez No: 466918
  2. Yazar: MUSTAFA CAN AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Evre Endometrium Kanseri, Aduvan Radyoterapi, Early Stage Endometrium Cancer, Adjuvant Radiotheraphy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Evre IA grade 2 endometrioid tip endometrium kanserli olgularda postoperatif adjuvan radyoterapi alan ve almayan olguların lokorejyonel rekürrens ve genel sağ kalım (OS) yönünden karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: 2008 Ekim-2016 Ocak tarihleri arasında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde tedavi almış olan, primer tedavide total abdominal histerektomi + bilateral salpinooferektomi ± Pelvik ve/veya Paraaortik lenfadenektomi yapılmış, patoloji sonucu FIGO evre IA grade 2 olarak sonuçlanan 59 endometrium kanserli hastanın medikal kayıtları retrospektif olarak incelendi. Adjuvan tedavi olarak radyoterapi alan ve almayan hastaların demografik ve klinikopatolojik özellikleri değerlendirildi. Hastalar yaş, menopozal durum, sistemik hastalık durumu, ca125 seviyeleri, yapılan operasyon, grade, sitoloji, lenfovasküler alan invazyonu (LVSI), tümör çapı, çıkartılan lenf nodu sayısı (pelvik, paraaortik) yönünden kıyaslandı. Ayrıca her iki grup 5 yıllık hastalıksız sağ kalım (DFS) ve genel sağ kalım (OS) yönünden karşılaştırıldı. Bulgular: Adjuvan tedavi (radyoterapi) alan ve almayan hastalar arasında yaş, gravida, menopozal durum, eşlik eden sistemik hastalık, ca125 seviyesi, LVSI, tümör çapı, çıkarılan total lenf nodu sayısı, pelvik lenf nodu sayısı, paraaortik lenf nodu sayısı açısından istatistiki olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Adjuvan tedavi alan grupta ortanca genel sağ kalım süresi 124 ay (SE: 6.5, %95 CI: 112-137) iken 5 yıllık OS %87,2 olarak hesaplandı. Adjuvan tedavi almayan grupta ortanca genel sağ kalım süresi 69 ay (SE: 3.9, %95 CI: 61-76) ve 5 yıllık OS %88,5 olarak hesaplandı. Her iki grup arasında genel sağ kalım açısından istatistiki olarak anlamlı farklılık izlenmedi. (p=0.739) Adjuvan tedavi alan grupta ortanca hastalıksız sağ kalım süresi (DFS) 129 ay (SE: 5.3, %95 CI: 118-139) iken 5 yıllık DFS %92,8 olarak hesaplandı. Adjuvan tedavi almayan grupta ortanca DFS süresi 67 ay (SE: 4.8, %95 CI: 58-77) ve 5 yıllık DFS %79,7 olarak bulundu. Her iki grup arasında hastalıksız sağ kalım açısından istatistiki olarak anlamlı farklılık izlenmedi. (p=0.443) Sonuç: Düşük riskli erken evre endometrium kanserinde postoperatif radyoterapinin yeri birçok çalışmada araştırılmıştır ve buna rağmen kesin bir fikir birliğine ulaşılamamıştır. Çalışmamızın sonucunda biz de adjuvan tedavi alan ve almayan gruplarda genel sağ kalım ve hastalıksız sağ kalım arasından anlamlı bir fark bulmadık. Bu konuda daha çok olgu sayılı ve daha uzun takip süreli çalışmalara ihtiyaç görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to compare patients with stage IA grade 2 endometrioid endometrial cancer who had received postoperative adjuvant radiotheraphy or not, in terms of locoregional recurrences and overall survival. Methods: Medical records of 59 patients with final pathologic diagnosis of FIGO stage IA Grade 2 adenocarcinoma of endometrioid histology, treated with total abdominal hysterectomy and bilateral salpingooferectomy ± pelvic and/or paraaortic lenfadenectomy in Ankara Zekai Tahir Burak Women's Health and Research Hospital Gynocologic Oncology Clinic in between 11/2008 and 01/2016, were reviewed retrospectively. A group of 30 patients who received postoperative radiotheraphy was compared with a control group of 29 subjects treated without adjuvant radiotheraphy. Patients' demografic and clinicopathologic features were evaluated. Age, menopausal status, concomitant systemic diseases, blood ca125 levels, operation type, histological grade, peritoneal cytology, lenfovascular space invasion, tumor size, amount of dissected lenf nodes were documanted and compared. The duration of 5 year survival rates and the local recurrence rates were also compared in both groups. Results: There is no statistically significant difference for age, parity, menopausal state, commitant systemic diseases, blood ca125 levels, lenfovascular space invasion, tumor size, amount of dissected total lenf nodes, amount of dissected pelvic lenf nodes and amount of dissected paraaortic lenf nodes between two groups (p>0.05). Mean overall survival rate (OS) in radiotheraphy group was 124 months (SE: 6.5, %95 CI: 112-137) and 5-year overall survival was %87,2. Mean overall survival rate in control group was 69 months (SE: 3.9, %95 CI: 61-76) and 5-year overall survival was %88,5. There is no statistically significant differecences between two groups for OS (p=0.739). Mean disease free survival rate (DFS) in radiotheraphy group was 129 months (SE: 5.3, %95 CI: 118-139) and 5-year disease free survival rate is %92,8. Mean disease free survival rate in control group was 67 months (SE: 4.8, %95 CI: 58-77) and 5-year disease free survival rate is %79,9. There is no statistically significant difference between two groups for DFS (p=0.443). Conclusion: The role of postoperative radiotheraphy in low risk early stage endometrial cancer has been investigated in many studies and although a firm concensus has not been reached. In our study we have detected no survival benefit for patitent with stage IA grade 2 endmetrioid endmetrium cancer after radiotheraphy, and the recurrence rates were found to be similar in both radiotheraphy and control groups. It's needed that future studies including larger patient population and more follow-up periods