Atriyal fibrilasyon cerrahi tedavisinde kriyoablasyon ve radyofrekans ablasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Compari̇son of cryoablati̇on and radi̇ofrequency ablati̇on methods in surgi̇cal treatment of atri̇al fi̇bri̇llati̇on
- Tez No: 466931
- Danışmanlar: UZMAN HASAN UNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, cerrahi tedavi, kriyoablasyon, radyofrekans ablasyon, Atrial fibrillation, surgical treatment, cryoablation, radiofrequency ablation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) atriyumların düzensiz elektriksel aktivitesi sonucu gelişen, atriyal mekanik işlev kaybıyla karakterize olan supraventriküler bir taşiaritmidir. AF genel popülasyonun %1-2'sinde görülürken yaşla birlikte prevalansında artış izlenmektedir. AF, beraberinde getirebileceği inme gibi yıkıcı sonuçları ile mortalite ve morbidite için güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Bu çalışmada AF'nin cerrahi tedavisinde kriyoablasyon ve radyofrekans ablasyon yöntemlerinin karşılaştırılması planlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmamız, Eylül 2006 ile Temmuz 2014 tarihleri arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde açık kalp cerrahisi ile birlikte cerrahi AF ablasyonu uygulanan 100 hasta dahil edilerek yürütüldü. Hastalar AF ablasyon yöntemine göre kriyoablasyon ve radyofrekans ablasyon olmak üzere iki grupta incelendi. Her gruba 50 hasta dahil edildi. Hastaların klinik özellikleri, risk faktörleri, laboratuvar ve ekokardiyografik bulgularının yanı sıra cerrahi prosedürleri ve rekürrens durumları incelendi. Bulgular: Kriyoablasyon grubunda lökosit sayısı, sol ventrikül diyastol sonu çapı (SVDSÇ) ve sol atriyal çap (SAÇ) anlamlı oranda yüksekti. Hastaların ameliyat sonrası kısa ve uzun vadeli ritim ve AF rekürrens oranları iki grup arasında benzerdi. Kriyoablasyon yönteminde rekürrens oranı 1.ayda % 16 iken 3. ayda % 18 olarak saptandı. Radyofrekans ablasyon yönteminde ise rekürrens oranı 1.ayda %10 iken 3.ayda %24'e çıkmaktadır. Rekürrens olan hastalarda diabetes mellitus, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, işlem öncesi uzun süreli AF, kreatinin düzeyi, lökosit sayısı, SVDSÇ, sol ventrikül sistol sonu çapı, SAÇ, statin ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü veya anjiyotensin reseptör blokeri kullanım oranı anlamlı olarak daha yüksekken hiperlipidemi ve yüksek dansiteli lipoprotein-kolesterol (HDL-K) daha düşük oranda saptandı. Kriyoablasyon yapılan ve rekürrens olan hastalarda lökosit sayısı anlamlı olarak daha yüksek oranda saptandı. Radyofrekans ablasyon yapılan ve rekürrens olan hastalarda kreatinin ve lökosit sayısı anlamlı olarak daha yüksek oranda saptanmışken HDL-K daha düşük oranda saptandı. Sonuç: Kriyoablasyon ile radyofrekans ablasyon yöntemleri birbirine benzer yöntemlerdir ve birbiri yerine tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Atrial fibrillation (AF) is a supraventricular tachyarrhythmia characterized by loss of atrial mechanical function due to the irregular electrical activity of the atria. Although AF is seen in 1-2% of the general population, the prevalence increases with age. AF, which has destructive outcomes such as stroke is considered as an independent risk factor for mortality and morbidity. In this study, we aimed to evaluate cryoablation and radiofrequency ablation methods in the surgical treatment of AF. Material and Methods: A total of 100 patients, who underwent surgical AF ablation with open heart surgery in The University of Health Sciences Adana Numune Training and Research Hospital, Cardiovascular Surgery Clinic between September 2006 and July 2014 were included in this study retrospectively. According to AF ablation method, patients were divided into two groups cryoablation and radiofrequency ablation groups, where each group included 50 patients. The clinical characteristics, risk factors, laboratory and echocardiographic findings of the patients, as well as surgical procedures and recurrence status, were reviewed. Findings: The leukocyte count, left ventricular end-diastolic diameter (LVEDD) and left atrial diameter (LAD) were significantly higher in the cryoablation group. The short-term and long-term rhythm control and AF recurrence rates of the patients were similar between the two groups. In the cryoablation method, the rates of recurrent AF on the first and third month were 16% and 18%, respectively. In contrast, in the radiofrequency ablation method it increased from 10% in the first month to 24% in the third month. In patients with recurrence, diabetes mellitus, hypertension, coronary artery disease, prolonged AF, creatinine level, leukocyte count, LVEDD, left ventricular systolic end diameter, rates of statin and angiotensin-converting enzyme inhibitor or angiotensin receptor blocker use were significantly higher, while hyperlipidemia and high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) were lower. In patients with recurrence after cryoablation leukocyte count was significantly higher. In patients with recurrence after radiofrequency ablation creatinine and leukocyte count were significantly higher, whereas HDL-C was significantly lower. Conclusion: Cryoablation and radiofrequency ablation methods are similar to each other and may be preferred to each other.