Sepsis, ağır sepsis ve septik şok tanısı alan hastalarda lökosit, TNF-alfa, IL-10, IL-4 ve prokalsitonin düzeylerinin mortalite ve morbiditeyle ilişkisinin araştırılması
To investigate the correlation of leucocyte, tnf-alpha, IL-10, IL-4 and procalcitonin levels of patients diagnosed with sepsis, severe sepsis and septic shock by mortality and morbidity
- Tez No: 466932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN BALCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, septik şok, mortalite, sitokin, prokalsitonin, Sepsis, septic shock, mortality, cytokine, procalcitonin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Sepsis karmaşık patofizyolojik olayların etkili olduğu, mortalitesi yüksek, tedavisi zor bir tablodur. Literatürde sepsisin başlattığı multimodal immünolojik kaskadın düzenlenmesi üzerine birçok deneysel çalışma olmasına rağmen insanda proinflamatuar ve inflamatuar sitokinler ile prokalsitonin düzeyleri arasında sepsiste mortalite ve morbiditenin ilişkisini inceleyen bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada sepsis hastalarında lökosit, TNF-α, IL-10, IL-4 ve prokalsitonin düzeylerinin ve yatış süresinin mortalite ve morbiditeyle ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Yoğun Bakım Eğitim Klinik'inde sepsis, ağır sepsis ve septik şok tanısı alan ve yoğun bakım ünitesinde 24 saatten fazla kalan toplam 45 hasta üzerinde prospektif olarak gerçekleştirildi. Kontrol grubu olarak sepsis tanısı konmayan yoğun bakımda 24 saatten fazla kalan 20 hasta seçilmiştir. Hastalardan sepsis tanısı alanlar Grup 2 (n:14) olarak, ağır sepsis geçirenler Grup 3 (n:15) ve septik şok tanısı alanlar ise Grup 4 (n:16) olarak belirlendi. Bu gruplar takip ve tedavi sonrası ölen ve yaşayan olmak üzere kendi içinde iki gruba ayrıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı, yatış süreleri, APACHE skorları, altta yatan hastalıklar gibi tanımlayıcı verileri kaydedildi. Hastaların sepsis tanısı konduğu andaki, 7. gün ve klinik olarak sepsisten çıktığı veya öldüğü gün alınan kan örneklerinden; lökosit değerleri kayıt altına alındı. Ayrıca kan örnekleri proenflamatuar sitokin değerleri ölçülmek üzere depolandı. Çalışma sonunda tüm serum örneklerinden TNF-α, IL-4, IL-10 ve PCT değerleri çalışıldı. Bulgular: Çalışma sonucunda gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklara rastlanmadı. Mortalite oranları ve sepsisin şiddeti ile karşılaştırılan yatış süreleri, akut böbrek hasarı, lökosit değerleri, bazı IL-10 düzeyleri ve prokalsitonin oranı açısından anlamlı farklılıklara rastlandı. Ancak sitokinlerden TNF-α ve IL-4 düzeyleri ile mortalite arasında bir ilişki kurulamadı. Sonuç: Bu çalışma sepsis, ağır sepsis ve septik şok hastalarında lökosit, IL-10 ve PCT değerlerinin yüksekliğinin mortalite ve yoğun bakım ünitesinde yatış süresi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ancak TNF-α ve IL-4 düzeyleri ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki olmaması çalışmanın kapsamının genişletilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a complicated process including several pathophysiological events with a high mortality rate and problematic therapy. Although there are many experimental studies on multimodal immunological cascade resulting from the sepsis, there is not any research evaluating the relation between proinflammatory and inflammatory cytokines, procalcitonin levels and mortality and morbidity in sepsis in human yet. This study aims to investigate the correlation between the mortality and levels of leukocyte, TNF-α, IL-10, IL-4 and procalcitonin in sepsis. Material and Methods: This prospective study was performed with 45 patients diagnosed with sepsis, severe sepsis and septic shock and stayed more than 24 hours in Intensive Care Unit of Anestesiology and Reanimation Clinic of Health Science University Derince Education and Research Hospital. As a control group, 20 patients who were not diagnosed with sepsis but stayed in intensive care unit for more than 24 hours were accepted. The patients with sepsis were assigned as Group 2 (n:14), severe sepsis patients were Group 3 (n:15) and septic shock patients were Group 4 (n:16). These groups were also divided into two groups as alive and mortal after care and treatment. Descriptive data as age, sex, diagnosis, hospitalization duration, APACHE II scores, underlying diseases of the patients were recorded. Leukocyte levels of the blood samples of patients were determined ath the moment of diagnosis for sepsis, at 7th day of hospitalization and at the discharge moment from the clinic or at time of death. Moreover, proinflammatory cytokine levels of TNF-α, IL-4, IL-10 and PCT levels were measured from the blood samples. Results: The findings of study showed the demographic characteristics of patients were statistically similar. There were significant differences when the mortality rate and the severity of sepsis were compared with hospitalization duration, acute renal damage, leukocyte levels, some IL-10 levels and procalcitonin amount in the patients. However, any relation between mortality rate and levels of the cytokine levels for TNF-α and IL-14 could not be detected. Conclusion: This study concluded that there may be a correlation between the mortality rate and hospitalization duration of sepsis, severe sepsis and septic shock patients and their levels of leukocytes, IL-10 and PCT. However, unrelated correlation between TNF-α and IL-4 levels and the mortality rate in sepsis may indicate that the patient range should be enlarged to a larger multicentered study.