Akut iskemik inmenin tedavisinde mekanik trombektominin etkinliği
The effectiveness of mechanical thrombectomy in treatment of acute ischemic stroke
  1. Tez No: 466964
  2. Yazar: ÖMER YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATUHAN KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut İskemik İnme, Endovasküler Tedavi, Modifiye Rankin Skalası, Acute Ischemic Stroke, Endovasvular Treatment, Modified Rankin Scale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: İnme, sebepleri ve sonuçları yönünden oldukça heterojen bir hastalık olmakla birlikte 60 yaş üstü popülasyonda, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra dünyada üçüncü sırada ölüm nedenidir. Sakatlık ve iş gücü kaybının ise en önemli sebebidir. Biz de çalışmamızda akut iskemik inme tedavisinde mekanik trombektomi işleminin etkinliğini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Haziran 2015 ve Haziran 2016 tarihleri arasında girişimsel nöroradyoloji ünitesinde akut iskemik inme nedeniyle endovasküler tedavi uygulanmış hastalar, rekanalizasyon oranları işlem süreleri ve 3. ay modifiye Rankin skorları açısından retrospektif olarak değerlendirildi. İstatistiksel olarak zaman ile ilgili verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi, yaş ile ilgili verilerin karşılaştırılmasında Student's t testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 30'u erkek (%58), 22'si kadın (%42) toplam 52 hasta dahil edildi. Trombektomi işlemini takiben 37 hastada (%71) yeterli rekanalizasyon, 15 hastada (%29) ise yetersiz rekanalizasyon kaydedildi. İşlem sonrası takiplerde 4 hastada (%7) intrakranial kanama, 1 (%2) hastada işleme bağlı diseksiyon meydana geldi. Tedavi sonrası 3. ayda mRs'ye göre; işlemlerin 23'ünde (%44) etkinlik sağlanmakla birlikte 29'unda (%56) sonuç başarısız olarak kabul edildi. Sonuç: Literatürdeki çalışmalar ile karşılaştırıldığında rekanalizasyon oranları açısından benzer, hatta daha yüksek değerler elde ettik ise de, 3. modifiye Rankin skorları genel olarak yüksek bulunmuştur. Buna sebep olarak çalışmamızdaki hastalarda gerek hastaneye ulaşma gerekse tedaviye karar verme sürelerinin uzun olması, ayrıca bazı hastalarda uyguladığımız genel anestezinin serebral perfüzyonu etkilemesi olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Stroke is the third leading cause of death in the world and it is the most important reason of disability and labour loss in population over age 60. In our study; we aimed to evaluate the effectiveness of mechanical thrombecthomy in the treatment of acute ischemic stroke retrospectively. Materials and methods: Between June 2015 and June 2016, acute stroke patients recieving endovascular treatment were evaluated in terms of recanalization rates, duration of procedure and modified Rankin scale scores at 3. months. Statistically Mann Whitney U test and Student's t test were used. Results: 30 male (%58) and 22 female (%42) patients were included to study. We were able to achieve succesful recanalization in 37 paient (%71) but failed in 15 patient (%29). During follow up after the procedure intracranial hemorrage occured in four patients (%7) and dissection was detected in one patient (%2). According to mRs scores at 3th month, in 23 patients (%44) procedures were succesful whereas in 29 (%56) procedures were ineffective. Conclusion: In comparison with the other studies in the literature, although we obtained similar even higher results in terms of recanalization rates, 3th month modifed Rankin scores were higher in general. It may be due to longer time for arriving to hospital and clinical decisions. General anesthesia may also play a role by reducing the cerebral perfusion during induction.