Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerine başvuran hastaların polifarmasi ve akılcı ilaç kullanım durumları
Status of the polypharmacy and the rational drug usage who applied to the polyclinics of the Ankara Training and Research Hospital
- Tez No: 466989
- Danışmanlar: UZMAN İSMAİL ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polifarmasi, kronik hastalıklar, The polypharmacy, chronic diseases
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; polikliniklerimize başvuran dört ve dörtten fazla ilaç kullanan hastaların ilaç kullanım özelliklerini, en sık eşlik eden kronik hastalıklarını, herhangi bir alternatif tedavi yöntemini kullanıp kullanmama durumunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15/09/2016–15/11/2016 tarihleri arasında, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğine bağlı semt polikliniklerine başvuran dört ve dörtten fazla ilaç kullanan hastalara anketimiz hakkında bilgi verildikten sonra katılmayı kabul eden 311 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamız yüz-yüze anket doldurma yöntemi şeklinde yapılmıştır. Bulgular: Hastalarımızın %32,8'i erkek, %67,2'si kadındı. Yaş aralığı 37-92 arasındaydı. Hastalarımızda en sık görülen kronik hastalık hipertansiyondu (%94,5). Kardiyovasküler sistem ilaçları en sık kullanılan ilaçlardı (%96,4). Hastaların çoğunluğu (%64,6) kullandığı ilacın yan etkisini bilmiyordu. Hastaların %36,3'ü ilaçlarını kullanmayı unutuyordu. Hastaların 146'sı (%46,9) ilaç dışı bitkisel tedavi kullanıyordu. Bitkisel tedavi kullananların çoğunluğu (%32,2) bitkisel tedaviyi tvgazete-internet önerisiyle ve en çok da gripten korunmak için kullanıyordu (%13,5). Hastaların çoğunluğu (%46,9) doktor önerisi olmadan reçetesiz ilaç alırken, en çok reçetesiz alınan ilaçların ağrı kesiciler olduğu saptandı (%31,2). İlaç dışı bitkisel tedavi kullanımı kadınlarda daha yüksek oranda çıktı (p=0,00). Gelir seviyesi yüksek olanlarda ve eğitimi lise ve üstü olanlarda ilaçların yan etkisini bilme oranları anlamlı olarak yüksek çıktı (p=0,00). Hastaların grip aşısı yaptırma oranı %20,9, pnömokok aşısı yaptırma oranı %8,3 olarak saptandı. Sonuçlar: Aile hekimliği polikliniklerindeki hasta yükünün önemli bir kısmını oluşturan yaşlı bireylerde çoklu ilaç kullanımı oldukça sık görülmektedir. Aile hekimleri, yaşlı hastalarına sağlık hizmeti verirken bu durumu özellikle dikkate almalıdırlar.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study was to investigate the drug use characteristics of the patients who applied to our polyclinics with four or more drugs, the most common chronic diseases, and whether to use any alternative treatment method. Material and Method: 311 patients who accepted to participate in the study were included in the study after informing about the questionnaire, which used four or more drugs and applied to the district polyclinics of the Ankara Training and Research Hospital Family Medicine Clinic between dates 15/09/2016-15/11/2016. Our study was conducted as a face-to-face survey filling method. Findings: 32,8%of the patients were male, 67,2%were female. The age range was between 37 and 92. The most common chronic disease in our patients was hypertension (94.5%). Cardiovascular system drugs were the most commonly used drugs (96.4%). The majority of patients (64.6%) did not know the side effect of the drug they were using. 36.3%of patients forgot to use their medication. 146 (46.9%) of the patients were using non-drug herbal treatment. The majority (32.2%) of herbal medicines were using herbal remedies for TV-newspaper-internet suggestions and mostly for protecting influenza (13.5%). While the majority of patients (46.9%) were taking non-prescription drugs without a doctor's recommendation, it was found that the most over-the-counter drugs were pain relievers (31.2%). The use of non-drug herbal treatment was higher in women (p = 0.00). The rates of knowing the side effects of drugs were significantly higher in those with higher income levels and those with upper secondary education (p = 0.00). Patients were found to have influenza vaccination rate of 20.9%and pneumococcal vaccination rate of 8.3%. Results: Multidrug use is very common in elderly individuals who constitute a significant portion of the patient load in family medicine polyclinics. Family physicians should especially take this into account when providing health services to elderly patients.