Malign meme tümörlerinde dinamik kontrastlı MR incelemelerinde elde edilen kinematik parametrelerin tümörün volümü, morfolojik özellikleri ve histopatolosi ile ilişkisinin araştırılması
Evaluating the relationship between kinematic parameters, tumor volume, morphologic features, and histopathologic results with using contrast-enhanced dynamic mri exams of malignant breast neoplasms
  1. Tez No: 467020
  2. Yazar: TUBA KURT
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, meme MRG, kinetik eğri, tümör volümü, Breast cancer, breast MRI, cinetic curve, tumor volume
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Tümör büyümesine paralel anjiogenezis sürecindeki değişiklikler in-vivo ve in-vitro birçok çalışmada araştırılmıştır. Meme malign tümörlerinde, MRG kullanılarak yapılan kinematik analizlerden elde edilen eğrilerin tanıya katkısı oldukça yüksektir. Bu durum özellikle tip III eğri analizlerinde daha belirgindir. Çalışma mantığı olarak; değişik hacimlere sahip meme neoplazm olgularının kinematik eğrilerle olan ilişkilerini değerlendirmenin indirekt olarak anjiogenezis sürecini ve etkili olabilecek diğer önemli morfolojik kriterleri de dahil ederek çok yönlü araştırmayı öngördük. Biz bu çalışmada; malign meme tümörlerinde tümör volümü, diğer morfolojik özellikler ve histopatolojik sonuçlar ile indirekt olarak anjiyogenezis arasındaki ilişkiyi, dinamik kontrastlı meme MRG ile elde edilen kinematik parametreleri kullanarak araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji kliniğinde Ocak 2013-Ocak 2016 tarihleri arasında dinamik kontrastlımeme MRG çekilen ve histopatolojik tanısı malign olan 67 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm olguların MR incelemeleri kliniğimizde bulunan 1,5 T MRG cihazı ile (GE medical systems, Signa HDxt) standart meme koili kullanılarak elde olundu. Lezyonların volümleri Start VITREA programı kullanılarak, post-proçesing işlemleri uygulanarak ölçüldü. Tamamı kontrast tutan kitlelerin kinematik özellikleri ile lezyonların volümleri histopatolojik tipleri, hormon reseptör durumu (ER/PR), mitoz skoru, lenf nodu tutulumu ve lokalizasyonları karşılaştırıldı. Ayrıca elde olunan tip III eğrilerde çıkan ve inen eğri komponentlerinin x ekseni ile olan açıları sırasıyla alfa ve beta olarak adlandırıldı ve bu açıların oranları elde olundu. Bu karşılaştırmaya alfa, beta açıları ve alfa/beta açı oranları da dahil edildi. Bulgular: 67 olgunun yaş ortalaması 50,8' di. Kitlesel olan ve olmayan lezyonların volümleri ile kinematikleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Olguların 58' inde (%86,6) tip III, 9'unda (%13,4) tip II zaman-sinyal intensite eğrisi saptandı. Tip III eğri saptanan 58 olgunun alfa, beta açıları ve alfa/beta oranları ile volümleri ve histopatolojileri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Tümör morfolojileri incelendiğinde 53 kitlesel lezyonun tamamı düzensiz şekilliydi. Kontur özelliklerinde 53 kitlenin 24' ü (%45,2) spiküle sınırlı olup, 29' u (%54,8) düzensiz sınırlıydı. 53 kitlenin 50'sinde (%94,4) heterojen boyanma olup, 3' ünde (%5,6) düzensiz rim tarzı boyanma mevcuttu. Kitlesel olmayan 14 (%21) olgunun tamamı heterojen boyanmaktaydı. Toplam 57 olguda östrojen ve progesteron skorları mevcuttu. 10 olguda östrojen ve progesteron skorları mevcut değildi. 57 olgunun 16'sında (%28,1) ER (-), 25'inde (%43,8) zayıf derecede pozitif, 16'sında (%28,1) şiddetli derecede pozitifti. Östrojen reseptörü ile tümör volümü arasında ilişki zayıf bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı değildi. 57 olgunun 23'ünde (%40,4) PR (-), 28' inde (%49,1) zayıf derecede pozitif, 6' sınde (%10,6) şiddetli derecede pozitif olarak saptandı. Progesteron skoru ile tümör volümü arasında progesteron skoru arttıkça tümör volümü azalmaktaydı ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Mitoz skoru 67 olgunun 44' ünde belirtilmişti. 44 olgunun 15'inde (%34,1) mitoz skoru 1, 29' unda (%65,9) mitoz skoru 2 olarak saptanmış olup mitoz skoru 3 olan olgu saptanmadı. Mitoz skoru ile tümör volümleri arasında istatistiksel olarak ilişki saptanmadı. 67 olgunun 35'inde (%52,2) malign karakterde lenf nodu mevcut olup 32'sinde (%47,8) lenf nodu saptanmadı. Tümör volümü ile lenf nodu pozitifliği arasında tümör volümü arttıkça lenf nodu birlikteliğinin arttığı saptanmıştır. Sonuç: Malign meme lezyonlarında, kitlesel veya kitlesel olmayan tümörlerin hacimleri ile dinamik MRG ile elde edilen kinematik ve morfolojik veriler arasında anlamlı ilişki yoktur. Malign lenf nodu pozitifliği ile kitle hacmi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Relation of the tumor growth and related angiogenesis process was researched with in-vivo and in-vitro studies. In malignant breast lesions, MRG has a valuable diagnostic issue with using kinematic analysis and calculated time-intensity curves. Based to this study logic, evaluating the relationship of tumors with different mass volumes and their kinematic analysis will indirectly help to understand angiogenesis process, and also adding the other morphologic features allow sophisticated evaluation. In this study, our aim is to research the relationship between tumor volume, morphologic features, histopathologic results, indirectly the angiogenesis, and kinematic parameters of malignant breast neoplasms at contrast-enhanced dynamic breast MRI exams. Material and Methods: Between January 2013 and January 2016, 67 malignant breast neoplasm cases confirmed with histopathologically were evaluated retrospectively with their contrast-enhanced dynamic breast MRI exams.MR scans of all cases were obtained using a standard breast coil with 1.5 T MRG devices (GE medical systems, Signa HDxt) in our clinic. Tumor volume measurements were calculated with using postprocessing steps of Start VITREA program. Tumor volumes, kinematic parameters, histopathologic subtypes, hormone receptor status (ER/PR), mitosis score, lymph node status, and the tumor localization were all compared with each other. We've also defined alpha and beta angles according to the X-axis in type III kinematic curves. Angle measurements and ratios of alpha and beta angles were also added to the comparison. Results: The mean age of study group was 50,8 years. There was no correlation between the volume and the kinematic parameters in both groups of mass-like and non-mass like tumors. Type III curve was detected in58 (86,6%) and type II in 9 (13,4%) patients. In 58 patients with type III curve, there was no correlation between alpha-beta angle measurements, angle ratios, tumor volumes, and histopathologic results. 53 mass- like lesions were irregular shaped. According to the margin charasteristics, 24 (45,2%) were spiculated, 29 (54,8%) irregular. 50 of 53 (94,4%) were heterogeneously enhanced where 3 (5,6%) showed irregular rim-like enhancement. Non-mass like 14 (21%) cases enhanced heterogeneously. Estrogen and progesteron scores were detected in 57 patients. ER was negative in 16 of 57 (28,1%), mildly positive in 25 (%43,8), and severely positive in 16 (28,1%). There was found a poor association between ER and tumor volume, and it was not significant statistically. PR was negative in 23 (40,4%) of 57, mildly positive in 28(49,1%), and severely positive in 6 (10,6%). With evaluating the relationship between progesteron score and tumor volume, it was found that there was a volume reduction with an increasing progesteron score, but this situation was not significant statistically. Mitosis score was 1 in 15 (34,1%) of 44, 2 in 29 (65,9%), and score 3 was not detected in study group. There was no correlation between mitosis score and tumor volume, statistically. Malignant axillary lymph node was present in 35 (%52,2) of 67. There was significant correlation between tumor volume and presence of malignant lymph node. Conclusion: There is no signifacant correlation between tumor volumes, kinematic and morphologic datas that represented with dynamic MRI, in malignant breast lesions, either mass-like or nonmass-like. There is a significant correlation between malignant lenf node involvement and the tumor volume.