Suç korkusunun kamusal alan üzerindeki etkisi: İTÜ Taşkışla örneği üzerinden incelenmesi
The impacts of fear of crime on public space: A study on ITU Taskisla sample
- Tez No: 467201
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Suç korkusu, Kamusal alan, Üniversite öğrencileri, Güvenlik önlemleri, İTÜ, Taşkışla, Fear of crime, Public space, University students, Security measures, İTÜ, Taskisla
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmada, güvenli çevrelerin planlanması konusunda planlama çalışmalarına girdi sağlamak ve fiziksel önlemlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarla suç korkusunu azaltmak amaçlanmaktadır. Bu çalışma yapılırken bireysel özelliklerin suç korkusu üzerindeki etkisi ve kamusal alanda suç korkusunun ve güvenlik önlemlerinin etkisi incelenmiştir. Öncelikle güvenlik, korku, suç ve suç korkusu kavramları için literatür incelemesi yapılmıştır. Sonraki aşamada suç korkusunun bireysel davranışlar, kentsel faaliyetler ve mekan üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Sonuç aşamasında İTÜ Taşkışla yerleşkesinin yakın kamusal çevresi ve üniversite öğrencileri örneği üzerinden incelenmiştir. İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde eğitimine devam eden lisans öğrencilerinin, kampüs çevresindeki kamusal alanda yaşadıkları asayiş suçlar ve terör eylemlerinin neden olduğu suç korkusunun analizlerinin yapılması hedeflenmiştir. Öncelikle, suç korkusunda; cinsiyetin ve suça maruz kalma şekillerinin (doğrudan veya dolaylı) etkisinin incelenmesi, daha sonra da kampüs yakın çevresindeki kamusal alanlarda suç korkusu ile kentsel kullanım davranışlarına odaklanılmıştır. Bireylerin gündelik hayatlarındaki kamusal alan kullanımların suç korkusuyla değişip değişmediği, eğer değişiyor ise; hangi kentsel kullanımda hangi tür suç korkusunun (adi suçlar ve terör suçları arasında) daha etkili olduğu ve suç korkusunun kamusal alanda alınan güvenlik önlemlerinin yarattığı fiziksel değişikliklerin sebep olduğu ve bu değişikliklerin kullanıcı üzerindeki algısının analiz edilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reduce the fear of crime through efforts to provide input to planning studies on the planning of safe environments and to improve physical precautions. This study examines the impact of individual characteristics on crime fear and the fear of crime in the public area and the impact of security measures. First of all literature review has been done for the concepts of security, fear, crime and fear of crime. In the next stage, the effect of fear of crime on urban activities and individual behavior on public space were examined. At the conclusion of the study, ITU Taskisla was examined through the sample of the near public environment and university students of the settlement. It was aimed to make analysis of the fear of crime caused by public order crimes and acts of terrorism that the undergraduates who are continuing education at ITU Taşkışla Campus are educating in the public area around the campus. First, in fear of crime; (Direct or indirect) effects of gender and expose, and then focused on urban use behaviors with fear of crime in public spaces near the campus. Whether the use of public space in the daily lives of individuals has changed with fear of crime, if behavior changes; which kind of crime fear is more effective in urban use (between simple crime and terrorism), and that the fear of crime is caused by the physical changes caused by security measures taken in the public domain, and that these changes are analyzed and evaluated on the user.