Kültürel miras alanlarında turizm yönetim planlaması yaklaşımı
Tourism management planning approach in cultural heritage areas
  1. Tez No: 467859
  2. Yazar: AYŞE NUR CANBOLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR DİLEK ERBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Kentsel Koruma, Turizm, Yönetim Planı, Alan Yönetimi, Cultural Heritage, Urban Conservation, Tourism, Management Plan, Area Management
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Yenileme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kültürel miras geçmişten günümüze miras kalan her türlü kültürel ifadenin karşılığıdır ve bu mirasın yaşatılmasında kentsel koruma çalışmaları devreye girmektedir. Kültürel miras alanlarında öne çıkan kültür turizminin ekonomik, fiziksel, sosyal ve politik konularda olumlu ve olumsuz etkileri olabilmektedir. Kültür turizmi ve kentsel koruma arasında oluşabilecek çift yönlü bir etkileşimde olumlu etkilerin ön plana çıkartılmasında ve olumsuz etkilerin minimize edilmesinde, alana dair stratejilerin oluşturulmasında ve alanın gelişimine dair bir felsefe geliştirilmesinde alanın yönetimi ve turizm yönetim planları en önemli araçtır. Dünya Miras Listesi'nde yer alan Floransa ve Verona Yönetim Planlarında olduğu üzere turizm kentsel korumada bir araç olarak kullanılabilir. Kültürel miras alanlarında kentsel koruma odaklı turizm anlayışının geliştirilmesinde ve turizmin korumanın bir aracı olarak alanda sürdürülebilmesinde ihtiyaç duyulan turizm yönetim modelinin tüm kültürel miras alanlarında uygulanabilirliği İstanbul Tarihi Yarımada ve Bursa Yönetim Planları örnekleri temel alınarak oluşturulmuştur. Turizm yönetim planının süreci oluşturulurken kültürel miras alanlarındaki kentsel koruma ve kültürel mirasın yaşatılması temelli bir yaklaşım benimsenmelidir.
Özet (Çeviri)
Cultural heritage inherited from the past to the present is the equivalent of all cultural expression and in urban areas, where cultural heritage exist, urban conservation work is being put into effect to ensure the survival of this heritage. Cultural tourism, which stands out in cultural heritage areas, can have positive and negative effects on economic, physical, social and political issues. Field management and tourism management plans are the most important tools in bringing positive effects to the forefront of a bi-directional interaction between cultural tourism and urban protection, minimizing adverse effects, developing strategies for the field and developing a philosophy of development of the field. Tourism can be used as a tool in urban protection, as in the Florence and Verona Management Plans located at the World Heritage List. The applicability of the tourism management model, which is needed in the cultural heritage areas in the development of urban tourism focused tourism concept and as an intermediary of tourism protection, is based on the examples of Istanbul Historical Peninsula and Bursa Management Plans. While the process of tourism management plan is being set up, an approach based on survival of urban conservation and cultural heritage in cultural heritage areas should be adopted.