Geri Dön

Açık işletmelerde toz sorunu ve önleme

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 46804
  2. Yazar: HAMDİ BOHUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖKTAY EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Açık İşletme, Toz Oluşumu, Toz Kontrol Teknikleri, Su Püskürtme, Kamyon Nakliye Yolları, Surface Mines, Dust Generation, Dust Control Techniques, Water Spray, Track Roadways
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 52

Özet

AÇIK İŞLETMELERDE TOZ SORUNU VE ÖNLEME YÖNTEMLERİ Hamdi BOHUR Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 1998 Tez Danışmam: Prof. Dr. İ. Göktay EDİZ ÖZET Dünyada endüstrinin hızı ve insan nüfusunun artışı, mevcut maden işletmelerinde verimliliğin artırılmasını ve yeni maden yataklarının bulunması talebini artırmıştır. Cevher ve endüstriyel minerallerin“ekonomik mineral”olarak tanımlanması açık işletmeciliğin teknolojik gelişmesi ile sağlanmıştır. Dünyada inşaat malzemelerinin %97'sinin açık işletme yöntemi ile üretilmesi, bu gelişmelere bir örnektir. Açık işletmelerde üretim faaliyetleri sırasında darbe ve rüzgarın etkisi ile oluşan tozlar; cinsi ve bileşimi ne olursa olsun, başta insan sağlığı olmak üzere, üretim veriminin düşmesine, çevrenin kirlenmesine yol açarlar. Tozla mücadele; tozun önlenmesi veya en azından çıkışına yakın noktalarda bastırılması ile gerçekleştirilir. Günümüzde açık işletme ocaklarında, tozla mücadele alanı sınırlı olup, sadece kamyon taşımacılığının uygulandığı ocaklardaki kamyon nakliye yollarında ve su tabanlı kontrol sistemlerinden olan, basit tasarımlı su püskürtme tekniği ile yol yüzeylerinin ıslatılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Açık işletmelerde tozların kontrolü ve bastırılmasının, sadece kamyon nakliye yollarında uygulanabilir oluşu, tozla mücadele işlemini sınırlasa da; yapılan araştırmaların, orta verimli bir ocakta, genel toz balansının %67-74'ünün ocak yollarından oluştuğunu göstermesi, açık ocaklarda arzulanan üretim verimliliğinin sürdürülmesinin, ağır kamyon yollarında toz kontrolünün ve bastırılmasının önemini açıklıkla göstermektedir. Bu çalışmada; özellikle açık işletmelerde, tozların ortaya çıkardığı sorunlar, toz kontrol yöntemleri ve bu yöntemlerden birisi olan“ su püskürtme yöntemi”yerine, yüzey aktiflik özelliği olan petrol atığı fenolik ve sülfidik kostiğin su ile karışımından elde edilen çözeltinin, yollara püskürtülmesi yöntemi, bu yöntemin SLİ kamyon nakliye yollarında yapılan pilot çaplı uygulamaları ve elde edilen sonuçlar özetlenmektedir.

Özet (Çeviri)

11 DUST PROBLEM AMD CONTROL TECHNIQUES İN SURFACE MINES Hamdi BOHUR Minning Engineering, M. S. Thesis, 1998 Thesis Supervisor: Prof. Dr. İ. Göktay EDİZ SUMMARY The increase in world population and the demand of industrialisation has necessitated new mines to be explored as well as better management of the mines. The form of economic mineral for many ores and industrial minerals has been made possible with the development in surface mining technology. As a matter of fact, 97 % of the total construction materials are obtained by surface mining, today. Dust generation of different type by various ways mainly affects workers health, production and environment negatively. General technique for dust control requires lesser dust generation and / or better dusts suppression at the origin. In most open cast mines, only water sprays to main track roadways are applied, among the many techniques available. From the research, it is obvious that 67-74 % of the total dust generation of a mine comes from track roadways which clarify the needs the needs for dust control on these roadways. In this thesis, dust problem and control techniques in surface mines; and the use of water and surface-active agents in track roadways with special application to SLI coal mines area summarised.

Benzer Tezler

  1. Çok doymamış yağ asitleri bakımından zengin alg ilave edilen yemlerin levrek (Dicentrarchus albrax L., 1758)'de büyüme performansı ve vücut komposizyonuna etkisi

    Effects of pufa (Polyunsaturated fatty acids) enriched algae added diets on growth and body composition of sea bass (Dicentrarchus labrax L., 1758)

    KAMİL MERT ERYALÇIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Su Ürünleriİstanbul Üniversitesi

    Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDAL ŞENER

  2. Türkiye'de su hakkı

    The right to water in Turkey

    YILDIZ AKEL ÜNAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL

  3. Synthesis of pomace composite resin

    Pirina kompozit reçine sentezi

    DUYGU ERTÜRK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Kimyaİstanbul Teknik Üniversitesi

    Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİLGÜN KIZILCAN

  4. Açık işletmelerde kullanılan patlayıcılar ve patlatmalardaki yeni teknolojiler ve uygulamaları

    Explosive in open-pit mining and a new technologies in blasting and its applications

    DERYA ÜNAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Maden Mühendisliği ve MadencilikDokuz Eylül Üniversitesi

    Maden Mühendisliği Bölümü

    PROF. DR. AHMET HAKAN ONUR

  5. Investigation of the cutting performances of the diamond tools used in the natural stone industry

    Doğal taş sanayisinde kullanılan elmaslı kesicilerin kesim performansının incelenmesi

    BERRAK BULUT

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT BAYDOĞAN