Heybeliada'da tescilli konut mimarisinin fiziksel veri analizi
Physical data analysis of residential housing architecture in Heybeliada
- Tez No: 468053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Heybeliada, Envanter, Tescilli Yapı, Kültürel Miras
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
Prens Adalarının ikinci en büyük adası olan Heybeliada, bizans öncesi dönemden başlayıp günümüze kadar birçok tarihi olaya şahitlik etmiş bir yerleşim yeridir. Bu geçirdiği dönemlerin sonucunda G.E.E.A.Y.K. tarafından 1976 da kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Şehir içi tarihi yapılara göre, Heybeliada'da bulunan tarihi yapılar insan tahribatından daha geç etkilenmiş ve gerek ada sakinleri gerekse dönemlerin yöneticileri tarafından korunmaya çalışılmıştır. Heybeliada, eğitim ve dini yapılar başta olmak üzere günümüze kadar ulaşan konut yapılarıyla Rumlar tarafından kurulmuş ve zenginleştirilmiştir. Türklerin Heybeliada'ya asıl yerleşimleri Cumhuriyet zamanında olmuş ve bu iki milletin kültürüyle sentezlenmiştir. Ada kendi içerisinde bir çok eğitim, dini ve sağlık yapıları bulundurarak yerleşik olarak yaşayanlara eğitim ve çalışma olanakları sunarken Türkiye ve Dünya ülkelerinden geçici de olsa göç alarak kültürel zenginliğine zenginlik katmıştır. Bu kültürel zenginliği ve bu zenginlikleri koruma ve devamlılığını sağlama bilinci oluşturulmalıdır. Bu çalışmanın amacı, söz konusu bilincin oluşturulmasına katkıda bulunmak, ve Heybeliada'da tescilli konut mimarisinin mimari verilerinden yola çıkarak bir envanter bütünlüğü oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
Heybeliada, the second largest island of the Prince Islands, is a settlement that has witnessed many historical periods, starting from the pre-Byzantine period to the present day. As a result of these periods, Heybeliada was declared as an archeological site by G.E.E.A.Y.K. in 1976. Considering the historical buildings in the city, the ones in Heybeliada are more lately influenced by human destruction and have been under the protection of both island residents and administrators of the periods. Heybeliada was established and enriched by the Greek who constructed educational, religious and residential structures reaching today. The actual settlement of the Turkish people to Heybeliada realized at the time of the Republic and these two nations culturally united. Containing educational, religious and health facilities, the island not only provides immigrant residents educational and employment opportunities but also has a vast of enrichment on Turkish and world culture. The consciousness of preserving this cultural richness should be established.