Konutlarda mutfakların geçmişten günümüze mimari olarak gelişmesinde teknolojinin etkileri
Accommodating kitchens in housing today's architectural development the effects of technology
  1. Tez No: 468065
  2. Yazar: SALİH DORU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE YARAREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Mutfak, Mimari Tasarım, Konut, Technology, Kitchen, Architectural Desing, Housing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnsanlık başladığından beri hayatta kalabilmek için insanlar yemek yemek zorundadır. Bu yemeklerin hazırlanma aşamasının gerçekleştiği yerlere de mutfak denir. Mutfaklar da ateşin bulunmasından başlayarak mimari işlev olarak zaman içinde değişim ve gelişim geçirmiştir. Gerçekleşen bu değişimdeki en büyük etkilerden biride günümüzde hayatımızın değişilmez bir parçası haline gelen teknolojik buluşlardır. Teknolojinin kullanılması hayatı önemli ölçüde kolaylaştırır. Teknoloji konutlar içinde çok önemlidir. Konut mutfak elemanları da son yıllardaki gelişmelerden nasibini almış ve birçok gelişmeye şahit olmuştur. Bu ekipmanları mutfakta yerleşmesi ve mutfağın amacına hizmet etmesinin kolaylaşması için mimari tasarımlarda zamanla gelişip değişmiştir. Geliştirilen teknolojik ürünler genelde , mutfaklarda gerçekleştirilen yemek hazırlama işlemlerinin daha kısa zamanda yapılabilmesi ve bu yemek hazırlama işlemlerinde kullanılan materyallerin saklanabilmesi üzerine gelişim sağlamıştır. Yeni yapılan bu cihaz ve aletlerin mutfak alanı içerisinde kullanım sırasına göre bir yerleşim yeri belirlenmesi gerektiğinden mutfak mimarisi bu ihtiyaçlar dahilinde gelişmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Örneğin buzdolabının icadından sonra önemli bir kütleye sahip olan bu cihazın yerleştirileceği mutfak bölümü genelde mutfağın girişi olarak belirlenmiştir. Bunun nedeni ise buzdolabının mutfakta mutfağın ana öğesi olan evye , ocak ve buzdolabı üçlüden en fazla kullanılanı olmasıdır. Mutfağa sahip olan evin bireyleri bu sayede buzdolabı kullanımını gerçekleştirirken , mutfak içinde yemek hazırlama halinde bulunan kişiyi engellememektedir. Mimarinin asıl amacının insanlara en iyi konfor şartlarını sağlamak olduğunu düşündüğümüzde verilen örnekte de olduğu gibi icat edilen teknolojik aletler bu konfor şartlarını sağlamak için üretilen tasarımlarda etkili bir yer edinmiştir.
Özet (Çeviri)
Since humanity began, people have to eat to survive. The place where the preparation of the meals takes place is called the kitchen. Kitchens have also undergone change and development over time as architectural function, beginning with the presence of fire. One of the greatest influences in this change that has taken place is the technological breakthrough that has become an integral part of our lives today. The use of technology makes life considerably easier. Technology is very important in residential buildings. The residential kitchen staff have taken on the developments in recent years and have witnessed many developments. It has evolved over time in architectural designs in order to facilitate the placement of these equipments in the kitchen and serving the cuisine purpose. Developed technological products have been developed in order to make food preparation processes in kitchens in a shorter time and to keep the materials used in these food preparation processes. Since the newly constructed devices and tools must be located in the kitchen area according to the usage order, the kitchen architecture has been developed within these needs and has become the present day. For example, after the invention of the refrigerator, this appliance, which has a considerable mass, is usually set as a kitchen entrance, where the appliance is to be installed. The reason for this is that the refrigerator is the most commonly used kitchenware, kitchenware, stove and refrigerator, which are the main items of the kitchen. Households that have a kitchen do not prevent the person in the kitchen from preparing food when they use the fridge on this voucher. We believe that the real purpose of the architect is to provide people with the best comfort conditions, but the technological tools invented as in the given example have made an effective place in the designs produced to provide these comfort conditions.