Geri Dön

Photobiomodulation on human osteoblasts and osteogenic differentiation of adipose-derived stem cells

İnsan osteoblast kemik hücreleri ve yağ-doku kök hücrelerinin osteojenik farklılaşması üzerinde fotobiyomodülasyon etkileri

  1. Tez No: 468081
  2. Yazar: GAMZE BÖLÜKBAŞI ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜLSOY, DOÇ. DR. BORA GARİPCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyomühendislik, Tıbbi Biyoloji, Bioengineering, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

Bu karşılaştırmalı in vitro çalışmada kemik oluşumunda fotobiyomodülasyon etkileri araştırılmıştır. Fotobiyomodülasyonda görünür ve yakın kızılaltı ışığın ısıl olamayan bir etki yaratıp hücre içinde bulunan kromoforları etkileyerek tedaviye yönelik sonuçlara neden olabildiği düşünülmektedir. Fotobiyomodülasyonun moleküler ve hücresel aktiviteler üzerindeki etkisi tam olarak açıklanamasa da oksijen radikallerinin biyolojik yolakları etkinleştirdiği önerilmektedir. Bu çalışmanın bir amacı iki farklı dalgaboyu ve üç farklı enerji yoğunluğunda ışığın insan osteoblast kemik hücreleri ve yağ-doku kök hücrelerinin osteoblasta farklılaşması üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmanın diğer amacı ise ışığın muhtemel uyarıcı etkisinin ışığa duyarlı maddeler ile arttırılmasının incelenmesidir. Hücreler ışık ile uyarılmadan önce İndosiyanine yeşili ve Metilen mavisi ile inkübe edilmişlerdir. Hücre canlılığı, hücre çoğalması, alkalin fosfataz aktivitesi, mineralleşme seviyesi, oksijen radikallerinin oluşması ve kemik hücresine dair gen ekspresyonlarını ölçmek üzere testler yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre ışık ve ışığa duyarlı maddenin birlikte uygulanması hücre canlılığı veya çoğalmasında değişiklikler yaratmasa da, detaylı incelemelerde mineralleşme ve alkalen fosfataz üretiminde tek başına veya ışığa duyarlı madde ile birlikte uygulanan ışığın etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir. Işık ve ışığa duyarlı madde ile uygulanan ışığın etkisinin biyostimülatif veya biyoinhibitör olması ışığın dalgaboyuna ve dozuna bağlıdır. Fotobiyomodülasyonun gelecek vaat eden çok çeşitli uygulamaları olabileceği düşünülse de klinik uygulamalardan önce uygun ve güvenilir parametrelerin belirlenmesi gerekmektedir.

Özet (Çeviri)

The present in vitro comparative study evaluated parameters of osteogenesis under the influence of photobiomodulation (PBM). PBM uses light in the visible and near-infrared spectrum to induce a non-thermal process and to activate endogenous chromophores, which may result in therapeutic outcomes. Although the cellular and molecular mechanisms involved in the PBM are still unclear, studies suggest that reactive oxygen species (ROS) produced in response to PBM, can induce activation of many biological pathways. Adipose-derived stem cells are promising for use in regenerative medicine and promoting their osteogenic differentiation would be used in improving bone tissue healing and regeneration. The effects of PBM at two different wavelengths with three different energy densities on human osteoblasts and osteogenic differentiation of adipose-derived stem cells were investigated in this present study. Another purpose of the study was to associate the possible biostimulative effect of light with photosensitizers (PSs), which are light activated molecules that cause ROS generation. The cells were incubated with Indocyanine Green (ICG) and Methylene Blue (MB) prior to laser irradiation. Assays measuring the cell viability, cell proliferation, alkaline phosphatase activity (ALP), mineralization, ROS generation and osteoblast specific gene expressions were performed. The results of the present study showed that combined light and PS treatment does not result in a synergistic enhancement of PBM on cell viability and proliferation, but detailed analysis revealed that mineralization and ALP activity were altered following only light or photosensitizer mediated light applications. Whether biostimulative or inhibitory effect occurs after PBM and PS-combined PBM depends upon light dose and wavelength. The potential applications of PBM may be numerous but adequate and reliable evidence is necessary to recommend PBM for clinical use.

Benzer Tezler

  1. Possible biostimulative effect of lowdose photodynamic therapy on HUVEC cells

    Düşük doz fotodinamik tedavinin HUVEC hücreleri üzerindeki olasıbiyostimulatif etkisi

    DİLARA PORTAKAL KOÇ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Biyoteknolojiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. NERMİN TOPALOĞLU AVŞAR

  2. Investigation of the effects of photobiomodulation on exosomal micro-rnas in an in-vitro oxidative stress model

    Fotobiyomodülasyonun eksozomal mikroRNA'lar üzerindeki etkilerinin in vitro oksidatif stres modelinde araştırılması

    HOUDA MIKATI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    GenetikBahçeşehir Üniversitesi

    Nörobilim Ana Bilim Dalı

    Assist. prof. Dr. MEHMET OZANSOY

  3. Enhanced anti-cancer photodynamic activity with photobiomodulation therapy at different wavelengths

    Farklı dalga boylarında fotobiyomodülasyon uygulaması ile anti-kanser fotodinamik aktivitenin arttırılması

    BÜŞRA SİREK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Biyomühendislikİzmir Katip Çelebi Üniversitesi

    Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN TOPALOĞLU AVŞAR

  4. The effect of photobiomodulation and vitamin D on TNF-Alpha induced toxicity in SH-SY5Y cells

    Başlık çevirisi yok

    ABEDULLRAZIQ M. A. ALMSALMEH

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Sağlık EğitimiBahçeşehir Üniversitesi

    Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZANSOY