The effect of photobiomodulation and vitamin D on TNF-Alpha induced toxicity in SH-SY5Y cells
  1. Tez No: 755531
  2. Yazar: ABEDULLRAZIQ M. A. ALMSALMEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET OZANSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: SH-SY5Y, Fotobiyomodülasyon, TNF-α, Vit. D3, Hücre canlılığı, SH-SY5Y, photobiomodulation, TNF-α, Vit. D3, Cell Viability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Merkezi Sinir Sistemi, nöral sinyaller yoluyla insan vücudundaki tüm organ sistemlerini control etmektedir. Nörodejeneratif hastalıklar, merkezi sinir sistemini etkileyen yaşa bağlı ve ilerleyici karakterde olan hastalıklardır. Bu çalışmanın amacı düşük-seviye lazer uygulamasının TNF-α ile insan nöroblastoma hücre hattında (SHSY-5Y) oluşturulan toksisite modelinde etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada Vitamin D3 de kullanılmıştır. Bulgular TNF-α ve Vitamin D3 varlığında fotobiyomodülasyonun hücre canlılığını arttırdığını göstermektedir. Öte yandan fotobiyomodülasyon ile hücrelerde bulunan laktat dehidrogenaz enzim miktarı azalmaktadır. Fotobiyomodülasyon, nörodejeneratif hastalıklar gibi merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıkların gelecekteki tedavilerinde ciddi yan etkileri olmaması açısından önemli bir seçenek oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
The central nervous system is considered as one of the most important systems in the human body, because it controls all body systems by sending nerve impulses with the necessary commands. Neurodegenerative diseases are described as progressive and age-related disorders affecting central nervous system. This study aimed to use the photobiomodulation in human neuroblastoma cell line (SH-SY5Y) after being applied with TNF-α as a toxic agent, and vitamin D was also used in combination with the low-level laser. The cells were cultured in specific conditions suitable for their growing and propagation. The results showed that photobiomodulation led to an increase in cell viability in the presence of TNF-α and Vitamin D3. In addition, the amount of lactate dehydrogenase enzyme was found to be reduced in these cells. Photobiomodulation can be used as one of the promising tools for treating many diseases affecting the CNS, especially neurodegenerative diseases, without having serious side effects.