Tarihi yığma yapıların dinamik davranışlarının hesabında gerekli malzeme özelliklerinin tayini
Determination of the necessary material properties for the calculation of dynamic behaviour of historic masonry structures
  1. Tez No: 468093
  2. Yazar: İRFAN KOCAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK OKUYUCU, DOÇ. DR. İLKER KAZAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yığma yapı, Yakutiye Medresesi, Lala Mustafa Paşa Cami, operasyonal modal analiz, malzeme özellikleri, Masonry structure, Yakutiye Madrasah, Lala Mustafa Pasha Mosque, operational modal analyses, materials properties
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında tarihi yapıların dinamik davranışlarının hesabında kullanılacak malzeme özelliklerini literatür ışığında oluşturulan yöntemle belirlemek amaçlanmaktadır. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. İlk kısımda yapıların dinamik karakteristiklerinin belirlenmesi ve tarihi yapıların malzeme özelliklerinin tayini ile ilgili daha önce yapılan çalışmalar hakkında bilgiler sunulmaktadır. İkinci bölümde, tarihi yığma yapılarda kullanılan taşıyıcı elemanlara ve malzemelere örnekler verilmektedir. Üçüncü bölümde ele alınan yapıların hem teknik hem de tarihi bilgileri verilmektedir. Ele alınan yapıların, önerilen yöntemle malzeme özellikleri belirlenmiştir. Dördüncü bölümde, bu malzeme özellikleri ışığında yapıların teorik analizleri gerçekleştirilmiş devamında yapıların deneysel olarak dinamik karakteristikleri elde edilmiştir. Teorik ve deneysel veriler ışığında malzeme özelliklerini belirlenmek için önerilen yaklaşımın doğruluğu irdelenmiştir. Bölümün son kısmında ise gerçek davranışına oldukça yakın olduğu kabul edilen modellerin 1992 Erzincan depremi yer ivmeleri kullanılarak deprem davranışları belirlenmiştir. Son bölümde ise çalışma sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesiyle ortaya çıkan sonuç ve öneriler sunulmaktadır. Çalışma sonunda önerilen yöntemin cami, medrese türü tarihi yapıların dinamik davranışlarının belirlenmesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of herein thesis is to quantify material properties of historical structures that will be used for dynamic analysis by forming a new procedure considering the related studies in the literature. The material properties is being used in dynamic analysis of historical structures. The thesis consists of five parts. First part focuses on literature review about determining the dynamic characteristics and materials of historical structures. Second part provides information about load bearing systems materials of existing historical structures. Third part concentrates on the structural and historical details of the considered buildings, as well as determinate their material properties. Within the consideration of the material properties, the theoretical modal analyses are conducted; afterwards the experimental dynamic characteristics were determined in part four. Then, theoretical and experimental data was studied to evaluate the accuracy of recommended method. The model was subjected to the ground acceleration of 1992 Erzincan earthquake and then earthquake behavior of the models were studied. Final part gives the results and recommendations based on the data obtained from study. At the end of the study, it is concluded that the proposed method can be used to determine the dynamic behavior of the mosque, madrasah type historical structures.