Bir kozmetik firmasında kalite iyileştirme adımları kozmetik kalite el kitabının yazılması ve tedarikçi performansı üzerindeki etkisi
Steps of quality improvement in a cosmetics department the writing of cosmetic quality handbook and its impact on supplier performance
- Tez No: 468216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKÇAY KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Quality, Cosmetics, Quality Management Systems, Quality Improvement Steps, Quality Handbook, Impact on Supplier Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Globalleşen Dünya ile birlikte uzak kavramının yitirilmesi üzerine işletmeler rekabet edebilmek ve ayakta kalabilmek adına kendilerini yenilemek, çağa ayak uydurabilmek ve müşteri ihtiyaçlarını tam zamanında karşılayabilmek adına müşteri memnuniyeti üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kozmetik sektörü gelişmekte olan, her sezon kendini yenileyen, insan cildiyle direk temasta olmasından dolayı kalite ve sağlığı aynı anda bulundurmak zorunluluğu olan bir sektördür. Gelişen teknoloji ile birlikte, insanların zaman kavramlarının değer kazanması üzerine Dünya'da tekstil perakende firmaları, kendi markaları ile kozmetik sektörüne girmiştir. Bu nedenle müşteri ihtiyaçlarını tek elden karşılamak ve rekabet piyasasındaki yerini almak için ülkemizde de pek çok perakende tekstil firması kendi markaları ile kozmetik ürünleri üretmeye başlamışlardır. Kalite kavramı II. Dünya Savaşından sonra hayatımıza girmiştir. Amerika'lı bilim insanlarının Japonya'ya gitmesi üzerine Japonya'da ISO 9000 serisi kalite yönetim sistemi çalışmaları ve sürekli iyileştirme adımları üzerinde yoğun çalışmalar yapılarak kalite bir yönetim felsefesi biçimi haline gelmiştir. Kozmetik sektörü tarihçesi Mısır'lılar zamanına dayanmaktadır. İlk olarak insanlar yağlardan hoş kokular elde etmeye, süt banyoları ile ciltlerini nemlendirmişlerdir. Günümüzde parfümden, şampuana hatta diş macununa kadar pek çok ürün kozmetik kategorisinde yer almaktadır. Kalite İyileştirme adımlarına bakıldığında, kalite adamları kalite iyileştirme adımlarını kullanarak sürekli iyileştirme felsefesini ilke edinmişlerdir. İlk olarak Pareto Analizi İtalyan'lar tarafından kullanılmış olmasına rağmen kalite anlamında James Juran tarafından ilk kez kullanılmış ve Ishakawa tarafından geliştirilmiştir. Kozmetik sektöründe olması gereken kalite yönetim sistemlerine bakıldığında ISO 9001, ISO 22716, ISO 18000 ve ISO 14001 yer almaktadır. Kozmetik sektöründe kalite belgelendirme süreçlerinin yanında yasal zorunluklar ve regulasyonlar yer almaktadır. AB Kozmetik Regulasyonu EC76/768 ve T.C. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan Kozmetik yönetmeliği ve mevzuatlarına tabidir. Bu çalışmada, Öncelikle kalite tanımları ve kozmetik üretiminde gerekli olan kalite yönetim sistemlerinden bahsedilmiştir. Kozmetik ürün grupları ve tabi olunan yönetmelikler ve gerekliliklerle ilgili bilgiler verildi. Kendi markası ile kozmetik ürün üretimine başlamış olan bir kozmetik firmasında , kozmetik alanında yaşanılan sorunları en aza indirmek ve %100 müşteri memnuniyetine ulaşmak ve satış hızını aktarabilmek adına kalite iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar Pareto Analizi, Balık Kılçığı Diyagramı, Frekans Dağılımı, Histogram, Verilerin Gruplandırılması, Dağılma Serpilme Diyagramları, Kalite Kontrol Şemaları uygulama teknikleri ile yapılmıştır. Mevcut kalite hatalarının saptanması ve iyileştirilmesi adına global rakip verileri de baz alınarak Kozmetik test yöntemlerinin ve gerekliliklerinin olduğu bir Kozmetik Kalite El Kitabı yazılmıştır. Tedarikçilere eğitimler verilmiştir ve bu el kitabının kozmetik ürünlerde öncesi ve sonrası olmak üzere 2015 ve 2016 yılları arasında ki Tedarikçi Performansları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma sonunda Kozmetik Kalite El Kitabının Tedarikçi Performansı üzerinde olumlu yönde iyileştirmelere sebep olduğu fakat hedef %100 müşteri memnuniyeti baz alındığı için iyileştirmelere devam etme kararı alınmıştır. Anahtar Kelime:Kalite,Kozmetik,Kalite Yönetim Sistemleri,Kalite İyileştirme Adımları,Kalite El Kitabı,Tedarikçi Performansı Üzerindeki Etkisi
Özet (Çeviri)
With the Globalizing World, the concept of distance is disappeared. So, the companies in order to keep up with the global Dynamics and fulfill customer needs on time focused on customer satisfaction. It goes without saying that as cosmetic sector is seasonally refreshing itself and being in direct contact with human skin, it should provide the quality and health at the same time. As time gets more valuable for people, with the developing technology, textile retail companies want to take place in the cosmetics sector with their own brands Therefore, in Turkey, many textile retail companies started to take place in the cosmetics sector with their own brands in order to satisfy customer needs at a time and take their place in the competitive market. The concept of“Quality”has carried into effect during World War II. After arrival of American scientists to Japan, they started working on quality management systems, continuous improvement processes and ISO 9000; thus quality has become a management system philopsophy. The history of cosmetic sector goes back to Egyptian time . In the beginning they obtain fragrances from oils that smell fine and moistuned their skin with milk baths. In today's world, so many products such as perfumes, shampoos, even toothpastes are categorized in the cosmetic category. If you focus on quality improvement processes, people seek for sustainable quality with a continuous improvement understanding. Although the Pareto Analysis first used by Italians, in means of quality it was first used by James Juan and was developed by Ishakawa. ISO 9001, ISO 22716, ISO 18000 and ISO 14001 are the quality management systems that are compulsory in the cosmetics sector. In the cosmetics sector there are legal requirements and regulations as well as quality certifications. We are subject to EU cosmetic regulation EC76/768 and regulations issued by Turkish Medicines and Medical Devices Agency. In this study, first quality definitions and quality management systems that are necessary for cosmetic production are introduced. Information on cosmetic product groups and compulsory regulations and requirements were explained. Quality improvement studies have been carried out in order to minimize the problems experienced in the field of cosmetics and to reach 100% customer satisfaction and to transfer the sales speed in a cosmetic company which has started to produce cosmetic products with its own brand. These studies are done by using Pareto Chart, Fish Bone Diagram, Frequency Distribution, Histogram, Grouping of Datas, Diffusion Spreading Diagrams, Quality Control Chart techniques. In order to identify the existing quality faults and to improve them, a Cosmetic Quality Handbook was written based on the datas of global competitors. And the effects of quality requirements of cosmetic products on the Supplier Performances between 2015 and 2016, before and after they are applied. The suppliers were trained. At the end of the study, it is observed that the Cosmetic Quality Handbook improved the Supplier Performance, but the improvements will continue as the target is based on 100% customer satisfaction