Ana dili Türkçe olan ve olmayan okul öncesi dönem çocuklarının Türkçe erken okuryazarlık becerilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Turkish earyl literacy skills between native and non-native Turkish speaker preschoolers
- Tez No: 468262
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇAĞLAYAN DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadil, Okul Öncesi, Erken Okuryazarlık Becerileri, Native Language, Preschool Education, Early Literacy Skills
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada anadili Türkçe olan ve olmayan okul öncesi dönem çocuklarının Türkçe erken okuryazarlık becerileri değerlendirilerek, anadili Türkçe olan çocuklarla anadili Türkçe olmayan çocukların erken okuryazarlık becerilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Nicel verilere dayalı olarak yapılmış araştırmanın çalışma grubu, 2015- 2016 eğitim-öğretim yılında Van iline bağlı Gevaş ilçesindeki 3 anasınıfı ve İpekyolu ilçesindeki 4 anaokuluna devam eden 40 anadili Türkçe olan ve 40 anadili Türkçe olmayan çocuk olmak üzere toplamda 80 çocuktan oluşmaktadır. Karaman (2013) tarafından geliştirlen ve araştırmada kullanılan Erken Okuryazarlık Becerilerini Değerlendirme Aracı her çocuğa bireysel olarak araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Ana dili Türkçe olan ve olmayan okul öncesi dönem çocuklarının karşılaştırıldığı erken okuryazarlık becerilerini değerlendirme aracı; Sesbilgisel Farkındalık, Yazı Farkındalığı, Öyküyü Anlama, Görselleri Eşleştirme ve Yazı Yazma Öncesi Becerileri olmak üzere 5 alt testten ve 96 maddeden oluşmaktadır. Erken okuryazarlık becerilerini değerlendirme ölçeği, çocuklara uygulanmadan önce araştırmacı çocukların yabancılık çekmemeleri için sınıf içi etkinliklere katılmıştır. Uygulamadan elde edilen veriler kodlanarak dijital ortama aktarılmış ve bu veriler SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anadili Türkçe olan ve olmayan okul öncesi dönem çocukların erken okuryazarlık becerilerini karşılaştırmak amacıyla yapılan veri analizi; parametrik test varsayımlarının karşılandığı durumlar için bağımsız örneklemler t-testi, karşılanmadığı durumlar için ise Mann-Whitney U testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre ölçekteki alt testlerden olan; Sesbilgisel Farkındalık, Yazı Farkındalığı, Öyküyü Anlama, Görselleri Eşleştirme ve Yazı Yazma Öncesi Becerilerinin tamamında anadili Türkçe olan çocuklar lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Ayrıca Sesbilgisel Farkındalık alt testinin alt boyutlarından elde edilen puan ortalamaları arasında da anadili Türkçe olan çocuklar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Alt testlerden Sesbilgisel Farkındalık testinin alt testlerinden olan; Aynı sesle başlayan sözcük eşleştirme, Uyaklı sözcükleri eşleştirme, Sözcüklerin başlangıç seslerini fark etme alt testinin alt başlıklarından olan; Sözcüğün başlangıç sesini bulma, Uyarıcı sesle başlayan sözcük üretme, Aynı sesle başlayan sözcük üretme ve alt testlerden olan Hece ve sesleri atma ile Sesleri birleştirme alt testlerinin tamamında anadili Türkçe olan çocuklar lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare and evaluate the Turkısh early literacy skills between native and non- native Turkish speaker preschoolers. This research is a quantitative study. The sample in this research is 80 preschoolers, half of them are native Turkish speakers others are non-native Turkish speakers are studying at schools and kindergartens in Gevas and Ipekyolu districts of the province of Van in 2015-2016 education year. Data were collected by a survey titled“Early Literacy Skills Assessment Tool”. The Survey which compares native and non- native Turkish speaker preschoolers consists of 5 sub-tests with a total of 96 substances. Sub-tests are Phonological Awareness, Print Awareness, Story Comprehension, Matching Images and Pre-writing Skills. The Survey was applied to all children individually. The researcher was participated classroom activities and met children before applied the test. Collected data are transferred to the digital media by coding and analyzed by using the statistical program SPSS 20.0. In data analysis, independent sample t-test used for parametric test assumption and Mann-Whitney U test used for non parametric test assumption to compare the pre literacy skills between native and non native Turkish speaker preschoolers. According to data analysis; it was found that there is a statistically significant difference in favor of native Turkish preschoolers in Phonological Awareness Skill, Print Awareness, Story Comprehension, Matching Images and Pre writing Skills. Additionally, there was a significant difference between the point averages which was gained sub dimension of phonetic awareness subtest in favor of native Turkish speakers. (Significant difference was found in favor of native Turkish preschoolers in the phonological awareness skill sub-test, in terms of matching beginning sounds, matching the rhyming words, syllable and phoneme deletion, combining sounds and in subtitles of distinguishing beginning sounds of word; finding initial sounds of words, producing words beginning with stimulating sound, producing words beginning with same sound.